Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi işbirlikçisi olarak Galiçya bölgesindeki çok sayıda katliamda parmağı olan SS Galiçya Tümeni mensubu Yaroslav Hunka’nın Avam Kamarası’na davet edilerek onurlandırılmasına ilişkin açıklama yaptı.
Trudeau, basın mensuplarına yaptığı açıklamada yaşananların ‘bariz biçimde kabul edilemez’ olduğunu kaydederek, “(Avam Kamarası Başkanı Anthony Rota) hatasını kabul etti ve özür diledi ancak bu Kanada Parlamentosu ve dolayısıyla tüm Kanadalılar için, özellikle de bugün Yom Kippur’u kutlayan, anan Yahudi milletvekilleri ve ülke genelindeki Yahudi toplumunun tüm üyeleri için son derece utanç verici bir durum,” dedi.
Trudeau, “Bence hepimizin Rus propagandasına, Rus dezenformasyonuna karşı koymamız ve geçen hafta Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü gayri meşru savaşta Ukrayna’nın yanında durmak için daha fazla önlem açıklayarak yaptığımız gibi kararlı ve açık desteğimizi sürdürmemiz gerçekten önemli olacak,” ifadelerini kullandı.
Hunka, geçen hafta Avam Kamarası Başkanı Rota tarafından kürsüde onurlandırılmıştı.
Trudeau’nün partisi ile ittifak halinde olan küçük bir grup Rota’yı istifaya çağırırken ana muhalefetteki Muhafazakârlar, etkinliğe davet edildiğinden önceden haberdar olmadığı iddialarına rağmen Hunka’yı gerektiği gibi incelemediği için Trudeau yönetimini eleştirdi.
Kanada Yahudi cemaatinden tepki
Bunun yanı sıra ülkedeki Yahudi cemaati mensupları ve örgütlerinden yaşananlara dair kınama mesajları geldi.
Sky News‘in aktardığına göre Simon Wiesenthal Holokost Araştırmaları Merkezi, pazar günü bir açıklama yayınlayarak tümenin ‘hayal bile edilemeyecek bir vahşet ve kötülükle masum sivillerin toplu katliamından sorumlu olduğunu’ ifade etti.
Kurumdan yapılan açıklamada, “Holokost’tan kurtulan ve İkinci Dünya Savaşı’nda Nazilere karşı savaşan tüm gazilerden özür dilenmeli ve bu kişinin Kanada Parlamentosu’nun kutsal salonlarına nasıl girdiği, Meclis Başkanı tarafından nasıl takdir edildiği ve ayakta alkışlandığı açıklanmalıdır,” denildi.
Kanada’daki Naziler
1985 yılında Kanada’nın o dönemki başbakanı Brian Mulroney, bir milletvekilinin Nazi doktoru Josef Mengele’nin ülkede olabileceğini iddia etmesi üzerine ülkedeki savaş suçluları hakkında bir araştırma komisyonu kurmuştu.
Komisyon Başkanı Jules Deschênes, Galiçya Tümeni konusunda, mensuplarının ‘toplu olarak suçlanmaması gerektiğine’ karar vermişti: “Galiçya Tümeni mensupları Kanada’ya kabul edilmeden önce güvenlik amacıyla tek tek taramadan geçirilmiştir. Galiçya Tümeni’nin savaş suçu işlediğine dair suçlamalar, ne ilk kez tercih edildikleri 1950 yılında, ne yenilendikleri 1984 yılında ne de bu komisyon önünde hiçbir zaman kanıtlanamamıştır.”
Modern Ukrayna devletinin milli kahramanları arasında SS Galiçya Tümeni’nde görev yapmış olan Naziler, yüz binlerce Yahudi ve Polonyalının katlinden sorumlu Ukrayna Milliyetçileri Örgütü (OUN) ve onun paramiliter kolu Ukrayna İsyan Ordusu’nun (UPA) kurucu babası Stepan Bandera yer alıyor.
Polonyalıların her yıl mart ayında andığı Volin katliamının faili SS Galiçya Tümeni’ydi.