Trump’ın Ukrayna’daki savaşı 24 saat içinde bitirme vaadi, danışmanları tarafından gerçekçi bulunmadı. Danışmanlar, barış sürecinin aylar alacağını ve Ukrayna’nın NATO üyeliğinin ertelenmesi gibi önerilerin tartışıldığını belirtti. Trump, barışı hızlı bir şekilde sağlama iddiasını korusa da, yeni yönetimin diplomatik görüşmelerle sonuç almasının altı ay sürebileceği ifade edildi.
Donald Trump’ın Ukrayna’daki savaşı “24 saat içinde” bitirme vaadi artık geçerliliğini yitirmiş görünüyor. Danışmanları, barış çabalarının birkaç ay, hatta daha uzun sürebileceğini kabul ediyor. İlk temasların başlamasıyla birlikte, bu vaatlerin yerini daha gerçekçi bir yaklaşım aldı.
Trump’ın savaşla ilgili taahhüdü, danışmanları tarafından seçim kampanyası sırasında yapılan bir abartı olarak değerlendirildi. Reuters ajansına konuşan danışmanlara göre, bu vaat hem ihtilafın çözümündeki zorlukları yeterince hesaba katmıyor hem de yeni bir yönetimin oluşturulması için gereken zamanı göz ardı ediyordu.
Trump ekibinin planının temel unsurları hâlâ tartışılıyor. Genel olarak, danışmanlar Ukrayna’nın yakın gelecekte NATO’ya katılmaması gerektiğini savunuyor ve çatışmanın cephe hattında dondurulmasını öneriyor.
Ayrıca, Ukrayna’ya Avrupa birliklerinin devriye yapacağı bir tampon bölge gibi ciddi güvenlik garantilerinin verilmesi gerektiği belirtiliyor.
Trump’ın seçim kampanyası sırasında verdiği en iddialı dış politika sözü, Ukrayna savaşını “24 saatte” bitirmekti. Fakat Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Trump’ı ülkesine davet ederek bu sürenin neden imkânsız olduğunu gösterebileceğini ifade etti.
Trump’ın Ukrayna özel temsilcisi Keith Kellogg, 20 Ocak’taki yemin töreni öncesinde Kiev’i ziyaret etmeyi planlıyordu, ancak bu ziyaret ABD yasalarının şahıslarla yabancı hükümetler arasındaki görüşmelere getirdiği kısıtlamalar nedeniyle ertelendi.
Trump yönetimi ile Kremlin arasında ilk temaslar Kasım-Aralık 2024 döneminde başladı. Ajansa konuşan ii Rus yetkili, Trump ve Putin arasında doğrudan temasın da gerçekleştiğini ancak kamuoyuna açıklanmadığını doğruladı. Bu diyalogların yoğunlaşacağı, ancak somut bir sonuç getirip getirmeyeceğinin belirsiz olduğu ifade ediliyor.
Kellogg, barış planını yemin töreninden sonraki 100 gün içinde hayata geçirmeyi hedeflediğini belirtti. Ancak eski ABD’nin Kiev Büyükelçisi John Herbst, bu hedefin “fazla iyimser” olduğunu söyledi. Herbst, Trump’ın Putin’i taviz vermeye ikna etmesi gerektiğini vurguladı.
Trump, seçim zaferinden sonra zaman çizelgesi vermekten kaçınarak sorunu “hızlıca” çözeceğini ifade etti. Ancak aralık ayında, Ukrayna savaşını bitirmenin Gazze’deki ateşkesi sağlamaktan daha zor olduğunu söyledi ve geçtiğimiz hafta barış sürecinin altı ayı bulabileceğini dile getirdi.
Bloomberg ve Financial Times‘ın haberine göre, Trump’ın ekibi Ukrayna krizine güçlü bir pozisyonla yaklaşma ve Kiev’e benzer bir pozisyon sağlama konusunda Avrupa’daki yetkililerle endişelerini paylaştı.