ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın önümüzdeki hafta göreve gelmesinin ardından uygulanması beklenen yüksek gümrük vergilerine karşı işletmelerin siparişleri öne çekmeye devam etmesiyle Çin aralık ayında ihracatta güçlü bir büyüme kaydetti.
Ülkenin gümrük ofisi tarafından pazartesi günü açıklanan verilere göre, toplam denizaşırı sevkiyatlar dolar bazında yıllık %10,7 artarak üst üste dokuzuncu ay genişledi. Bu oran kasım ayındaki %6,7’lik büyümeyi aştı ve Reuters’ın ekonomistlerle yaptığı ankette tahmin edilen %7,3’lük artışı geride bıraktı.
ABD’ye yapılan ihracat yıllık bazda %15,6 artarak Eylül 2022’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği bloğuna yapılan ihracat %18,9 artarak rekor seviyeye ulaşırken, bu durum Çinli ihracatçıların gümrük vergilerinden kaçınmak için ABD’ye giden ürünleri üçüncü ülkeler üzerinden yönlendiriyor olabileceğini gösteriyor.
Yükselen giden sevkiyatlar, bilgi işlem ekipmanı ve entegre devreler gibi yüksek teknoloji ürünlerinden hazır giyim ve tekstile kadar çeşitli kalemleri kapsadı. Çelik, otomobil ve ev aletleri ihracatı bir önceki yıla göre %10’un üzerinde artış gösterdi.
Bu arada, dolar cinsinden ithalat aralık ayında yıllık bazda %1,0 artarak çeyreğin ilk iki ayında kaydedilen düşüşü tersine çevirdi. Bu rakam, Reuters anketindeki %1,5’lik düşüş tahminini de geride bıraktı.
Çin’in ticaret fazlası kasım ayındaki 97,44 milyar dolardan 104,8 milyar dolara yükseldi.
İthalat artışı, 2023’ün aynı ayına kıyasla %12,8 artan yüksek teknoloji ürünleri tarafından yönetildi, bunun nedeni muhtemelen Çinli şirketlerin Trump yönetiminde daha fazla ticaret kısıtlaması endişesi nedeniyle ABD’li tedarikçilerden gelişmiş çipler ve elektronik malzemeler temin etmek için çabalamasıydı.
Aynı verilere göre, 2024 yılının tamamında ihracat %5,9 artarak 3,58 trilyon dolara ulaştı. İthalat ise %1,1 artışla 2,59 trilyon dolara ulaşarak 992 milyar dolarlık rekor bir ticaret fazlası verdi.
Gümrük Genel İdaresi Bakan Yardımcısı Wang Lingjun, verilerin açıklanmasından önce düzenlenen bir basın toplantısında, artan ihracat-ithalat farkının ticari korumacılığı yoğunlaştırıp yoğunlaştırmayacağı sorusu üzerine, “Çin ticaret fazlası peşinde değil,” dedi.
“Bazı ülkeler ihracat kontrollerini kötüye kullanıyor ve Çin’e ihracatı kısıtlıyor. Biz daha fazla ithalat yapmak istiyoruz ama siz izin vermiyorsunuz, sonra da ticaret fazlası konusunda aşırı endişeleniyorsunuz. Bu kendi içinde bir çelişkidir,” dedi.
Gümrük ofisi sözcüsü Lv Daliang, 2025 yılı için daha geniş bir tabloya bakıldığında, “Bu yılki ithalatla ilgili olarak, büyüme için hala çok yer olduğuna inanıyoruz” dedi.
İhracat konusunda ise sözcü şunları söyledi: “Dış ortamdan kaynaklanan artan zorluklara ve belirsizliklere rağmen … ülkemizin ihracatının direnç ve canlılık göstermeye devam edeceğinden eminiz.”
Yeni enerji araçları
Pazartesi günü ayrı olarak, Çin Otomobil Üreticileri Birliği, 2023 yılında %58 olan ihracat artışının 2024 yılının tamamı için %19,3 olduğunu bildirdi. İçten yanmalı motorlu araçlar sevkiyatların %78’ini oluştururken, yeni enerji araçları (NEV’ler) – Çin’in elektrikli araçlar ve hibritler için kullandığı terim – geri kalanını oluşturdu. NEV ihracatı konvansiyonel araçlarda %23,5’lik bir artışa karşılık %6,7 oranında büyürken, bu durum kısmen bazı hükümetlerin Çin elektrikli araçlarına getirdiği yeni kısıtlamaları yansıtmaktadır.
Yetkililer kendinden emin bir tavır sergilerken, Capital Economics Çin ekonomisti Zichun Huang, Trump’ın gümrük vergisi tehditlerini hayata geçirmesi halinde Çin’in genel ihracatının bu yıl içinde zayıflamasını bekliyor. Huang bir notunda, “daha hızlı mali harcamaların endüstriyel emtialara olan talebi artırmasıyla ithalat hacimleri muhtemelen kısa vadede daha da toparlanacaktır” dedi.
Trump gelmeden Çin mallarını stoklama telaşı
Son aylarda bazı Amerikalı ithalatçılar, Trump yönetiminin geri dönmesiyle birlikte yeni ticaret engellerinin ortaya çıkacağı beklentisiyle Çin mallarını stoklamak için acele ediyor. Yeni başkan, başkanlık kampanyası sırasında Çin’den yapılan tüm ithalata %60’a varan oranlarda gümrük vergisi uygulama sözü verdikten sonra, göreve geldiği ilk gün bu ülkeden gelen mallara %10 ek gümrük vergisi uygulayacağını söyledi.
Öte yandan, güçlü ihracat, Çin’in uzun süredir devam eden emlak krizi ve deflasyonist baskıyla boğuşan cansız ekonomisinde nadir bir parlak nokta olmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta resmi verilere göre ülkenin tüketici enflasyon oranı aralık ayında son dokuz ayın en düşük seviyesine indi. Pekin, eylül ayında ekonomik gerilemeyi tersine çevirmek için bir dizi teşvik önlemi açıklamaya başladı, etkilerin ortaya çıkması bekleniyor.
Çin’in dördüncü çeyrek gayrisafi yurtiçi hasıla istatistiklerini cuma günü açıklaması bekleniyor.