Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, IMF’nin dayattığı bazı gıda maddeleri üzerindeki sübvansiyonun kaldırılmasının yerine zenginlere ek vergi getirilmesi çağrısında bulundu.
Tunus’ta son on yılda siyasi krizin körüklediği ekonomik kriz derinleşerek sürüyor. Resmi rakamlara göre mayıs ayında enflasyon yaklaşık yüzde 10,01’e ulaşırken, geçen yılın dördüncü çeyreğindeki yüzde 15,2 olan işsizlik oranı ise bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 16,1’e yükseldi.
Rusya-Ukrayna savaşının ardından ekonomik krizin daha da derinleşmesi üzerine yabancı yatırımları çekecek reformlar üzerinde çalışan Tunus hükümeti diğer yandan Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 1,9 milyar dolarlık yeni kredi için Mayıs 2021’den bu yana müzakere sürecini yürütüyor. Ancak Tunus, IMF’nin kredi için dayattığı şartların içişlerine müdahale olduğunu söylüyor. O şartlardan biri de bazı temel ihtiyaçlar için uygulanan sübvansiyonun kaldırılması.
Konu, Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said’in Kartaca Sarayı’nda Başbakan Necla Buden’le yaptığı görüşmede de gündeme geldi. Görüşmede, genelde hükümetin çalışmaları özelde ise mali dengeler ele alındı. Adalete dayalı yeni yöntemler benimseyerek istenen dengenin sağlanması gerektiğini kaydeden Said, “sübvansiyonları kaldırmak yerine zenginlere ek vergiler getirilebileceğini” kaydetti.
Said, daha önce yaptığı açıklamalarda sübvansiyonların kaldırılmasının sosyal barışı bozabileceğini ve Tunus vatandaşlarının daha fazla acı çekmesine neden olabileceği söylemişti.
Afreximbank kredisi onaylandı
Öte yandan Tunus’ta Halk Meclisi, 2023 bütçesini finanse etmek için Afrika İhracat-İthalat Bankası’ndan (Afreximbank) yarım milyar dolarlık kredi alınmasına ilişkin anlaşmayı onayladı. Meclis’in finans komitesi tarafından hazırlanan rapora göre kredinin faiz oranının yüzde 10.28, iki yıl sonra başlayacak geri ödeme ise beş yılda tamamlanacak.
Halk Meclisi’nde düzenlenen oturum, Meclisin Youtube sayfasından yayımlandı. Oturumda, Tunus ile Afrika İhracat-İthalat Bankası arasında varılan anlaşma, 2 ret ve 5 çekimser oya karşılık 126 milletvekilinin evet oyuyla kabul edildi.
Maliye Bakanı Siham Bugadiri Nemsiyye oturumda yaptığı konuşmada, borçlanmanın, Kovid-19 salgını ve Rusya-Ukrayna savaşı gibi dış etkenlerle bağlantılı olduğunu söyledi. Nemsiyye, 2022 sonu itibarıyla borçlanma hacminin, yüzde 46,7’si dış ve yüzde 33’ü iç borçlanma olmak üzere 115 milyar dinara (yaklaşık 37 milyar dolar) ulaştığını ifade etti.
Milletvekili Malik Kammoun ise The National’a yaptığı açıklamada “Kredi Tunus’un mevcut krizi için geçici bir çözüm. Devam etmekte olan ekonomik krizin stratejik bir kalkınma ve yatırım vizyonu gerektirdiğinin farkındayız, ancak mevcut statüko karşısında sabırlı olmak mümkün değil” dedi.
Kammoun, Tunus parlamentosunun finans komitesinin ülkedeki ekonomik kriz için daha uzun vadeli bir çözüm üzerinde çalıştığını ve alternatif finansman bulmanın elzem olduğunu söyledi. Kammoun, “Parlamentonun duruşu dış borçlanmayı reddediyor ancak yaşam koşullarımızın da farkındayız ve bunu hafifletmek için çözümler arıyoruz” ifadelerini kullandı.