DİPLOMASİ

Türkiye, Rusya’dan petrol alımını artırdı

Yayınlanma

Ekim ayında Türkiye, STAR rafinerisinin onarımının tamamlanmasıyla Rusya’dan Ural petrolü ithalatını yüzde 40 oranında artırdı.

LSEG verilerine göre Türkiye, ekim ayında Rusya’dan Ural ham petrolü ithalatını, artan talep ve Azerbaycanlı SOCAR’ın STAR rafinerisindeki bakım çalışmalarının tamamlanmasıyla 5,15 milyon varilden 7,41 milyon varile çıkardı.

Bu artış, Eylül ayına kıyasla belirgin bir yükselişi gösteriyor.

Reuters ajansına konuşan ticaret kaynaklarının aktardığına göre, yıllık 10 milyon ton kapasiteli STAR rafinerisi, 23 Ekim’de ana rafineri ünitesinin kapanmasıyla başlayan yaklaşık bir ay süren bakım sürecini tamamlayarak Ural petrolü alımına ekimin son haftasında yeniden başladı.

Rafinerinin faaliyete geçmesi, Türkiye’nin Rus petrolüne olan talebini yükselten en önemli faktörlerden biri olarak öne çıkıyor.

Ticaret uzmanları ayrıca, Akdeniz bölgesinde alternatif petrol çeşitlerinin arzının azalması nedeniyle TÜPRAŞ’ın da Rus petrolü alımlarını artırdığını belirtti. Bu gelişme, özellikle Türkiye’nin bölgede daha uygun koşullarla petrol almasını sağlıyor.

LSEG verilerine göre Türkiye rafinerileri eylül ayında Irak’tan 8 sevkiyat Basra ham petrolü ve Nijerya’dan 1 sevkiyat Forcado ham petrolü satın aldı. Bu durum, Türkiye’nin petrol tedarik stratejilerinde çeşitlilik arayışında olduğunu gösteriyor.

Türkiye’nin Ural petrolüne olan artan ilgisi, kasım ayında Rusya’dan petrol sevkiyatında beklenen düşüşle aynı döneme denk geliyor.

Ticaret uzmanları, bu durumun Ural petrolü fiyatlarında bir destek etkisi yaratabileceğini ifade etti.

Rusya, Primorsk, Ust-Luga ve Novorossiysk limanlarından yapılan petrol ihracatını kasım ayında günde 2,25 milyon varil seviyesinden günde 1,95 milyon varil seviyesine düşürmeyi planlıyor.

Kasım ve aralık aylarında, Ural kalitesindeki petrole yönelik talebin Hindistan’da artması bekleniyor.

BPCL, yıllık 6 milyon ton kapasiteli Kochi rafinerisindeki onarımı tamamladığını duyurdu. BPCL rafinerisi, Ural petrolünün başlıca alıcılarından biri olarak öne çıkıyor ve Hindistan’ın bu alanda artan ilgisi, bölgedeki fiyatları destekleyebilir.

Çok Okunanlar

Exit mobile version