Ukrayna, özel alacaklılarıyla borç geri ödemelerini ertelemek üzere bir anlaşma yaptı.
Anlaşma uyarınca, aralarında BlackRock, Amundi ve Amia Capital’in de bulunduğu dünyanın önde gelen yatırım fonlarından bazıları, mevcut tahvillerini 12 yıla kadar vadeli yeni tahvillerle değiştirerek 23,4 milyar dolarlık alacaklarının büyük bir kısmını fiilen silecek.
Yeni tahviller, Ukrayna’nın önümüzdeki yıllarda karşı karşıya kalacağı ödemelerin büyük kısmını erteleyecek şekilde yapılandırıldı.
Böylelikle 2033 yılına kadar geri ödemesi gereken miktar yüzde 75 oranında azaltılmış oldu.
Politico‘nun haberine göre Ukrayna Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Anlaşma, önümüzdeki 3 yıl içinde 11,4 milyar dolar ve 2033 yılına kadar 22,75 milyar dolar net borç servisi tasarrufu sağlayacak. Bu da savunma ve sosyal harcamalara yönlendirilebilecek hayati mali kaynakları serbest bırakacak,” ifadelerine yer verildi.
Rusya’nın askeri müdahalesinin hemen ardından ilan edilen dış borç ödemelerinin dondurulması kararının ağustos ayı başında sona erecek olması nedeniyle iki taraf bir anlaşmaya varma baskısı altındaydı.
Temerrüt riskinin, Ukrayna’nın Batılı devletlerle ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile ilişkilerini kötü bir şekilde karmaşık hale getirme ihtimali bulunuyordu.
Anlaşma şu ana kadar bir ‘Prensip Anlaşması’ niteliğinde ve hukuki olarak yürürlüğe girmesi için tahvil sahiplerinin üçte ikisi tarafından onaylanması gerekiyor.
Buna göre, Ukrayna’nın özel alacaklıları yüzde 37’lik nominal bir ‘saç tıraşını’ kabul edecek ve Ukrayna’nın borç stokunun 8,5 milyar dolardan fazlasını silecek.
Anlaşma aynı zamanda tahvil sahiplerine, Ukrayna ekonomisinin şu anda beklenenden belirgin bir şekilde daha iyi olması halinde uzun vadede daha yüksek bir iyileşme imkanı sunuyor.
Buna ek olarak Batılı hükümetler, kendi vergi mükelleflerinin parasına dokunmadan Ukrayna’ya mali desteği artırmanın yeni yollarını arıyor.
G7 maliye bakanları, çarşamba günü bir araya gelerek Rusya’nın dondurulan varlıklarından elde edilecek gelirle Ukrayna’ya 50 milyar dolar daha kredi verilmesini karara bağlayacak.
Ancak Kiev’in de kendi payına düşeni yapması gerekiyor. Geçtiğimiz hafta hükümet, zaten zor durumda olan halkın vergilerini 140 milyar grivna (3,4 milyar dolar) artıracak yasayı parlamentoya sundu.
Ukrayna hükümeti, halihazırda iç gelirinin büyük bir kısmını askeri ihtiyaçlara yönlendirirken, emeklilik ve kamu sektörü maaşları gibi kalemlerdeki cari harcamaları ödemek için Batı’dan gelen parayı kullanıyor.
Ekonomi Bakan Yardımcısı Tetyana Berejna’ya göre ülkenin 2021 yılında 11,5 milyon kayıtlı sivil işgücü vardı; şimdi bu rakam dokuz milyona geriledi.