Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Astana’da düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Kommersant gazetesinin aktardığına göre Putin’in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
– Ukrayna ile ilgili müzakerelerde anlaşmaya varılmadan ateşkes sağlanması mümkün değil.
– Ateşkes için Ukrayna’nın askerden arındırma konusunda geri dönüşü olmayan ve Rusya tarafından kabul edilebilir adımlar atmayı kabul etmesi gerekiyor.
– Çatışmanın sadece arabuluculuk yoluyla sona erdirilmesi mümkün değil, arabulucunun belgeleri imzalama yetkisine sahip olması gerekiyor. Ancak arabuluculuk bizim hoş karşıladığımız bir şey.
– 2022 yılında Rusya birlikleri Kiev’deyken Batı, nihai bir barış anlaşması için gerekli koşulları yaratmak amacıyla ateşkes istemişti. Bunu yaptık ve yine bir aldatmacayla karşılaştık. Ukrayna Yüksek Radası’na (parlamento) başvurmak mümkün ama anlamsız, zira iktidarı gasp eden seçkinlerin güdümünde.
ABD ile ilişkiler
– ABD’de başkanlık seçimleri yapılmadan önce bu ülkeyle yapıcı bir diyalog kurmaktan bahsetmek mümkün değil.
– Stratejik istikrar konusundaki müzakereler ABD’nin iyi niyetini gerektiriyor ve Washington diyaloğa girmeye ya istekli ya da isteksiz.
ŞİÖ’nün rolü üzerine
– Tüm ŞİÖ ülkelerinin uzaydaki silahlara karşı tutumu, uzayın militarizasyonu konusunda tüm dünyaya bir işaret.
Taliban hakkında
– Taliban terörle mücadelede Moskova’nın müttefiki. Rusya, hareketten terörle mücadele yolunda çalışmaya hazır olduğuna dair sinyaller alıyor.
Joe Biden-Donald Trump münazarası
– Sadece bir kısmını izledim, yapmam gereken kendi işlerim var.
– Trump’ın Ukrayna’daki savaşı durdurmaya hazır olduğu yönündeki açıklamalarını ciddiye alıyoruz. Samimiyetinden şüphe duymuyoruz ama somut önerileri hakkında bilgi sahibi değiliz.
Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması hakkında
– Rusya kendisini orta menzilli nükleer sistemlerinin geliştirilmesi ve üretimine başlama hakkına sahip görüyor ve sınai açıdan bunu yapmaya hazır.
– Amerikan kompleksleri herhangi bir yerde ortaya çıkarsa, Rusya ayni şekilde yanıt vermeye hazır.
Türkiye ile ilişkiler hakkında
– Rusya-Türkiye ilişkilerine Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi iradesi yardımcı oluyor ve bu ilişkilere neyin engel olduğu iyi biliniyor.
– Erdoğan ile karşılıklı anlaşmalar, enerji, tahıl ve metal tedariki konularını görüştük, tüm konular çözülebilir.
Birlik Devleti üzerine
– Ortak bir para biriminin ya da tek bir parlamentonun oluşturulması mümkün, ancak bunun için durumun olgunlaşması gerekiyor.
– Belarus’un ŞİÖ’ye katılımı her iki tarafın da yararına bir karar ve Aleksandr Lukaşenko ile Belarus Dışişleri Bakanlığı’nın başarısı.