Ukrayna, Moldova ve Slovakya 19 Ocak Cuma günü Yunanistan ile kuzeyindeki ülkeler arasında doğalgaz taşımak için planlanan koridor girişimine katıldı.
‘Dikey Koridor’ olarak adlandırılan boru hattı projesi, Yunanistan, Bulgaristan, Romanya ve Macaristan tarafından 2016 yılında başlatılmıştı. Bu koridor, ülkeler arasında iki yönlü gaz transferine izin verecek.
Moldova Enerji Bakanlığından yapılan açıklamada, “Dikey Koridor artık Trans-Balkan doğalgaz boru hattını birleştirecek ve doğalgazın Yunanistan’dan Moldova’ya ve Ukrayna’daki yeraltı depolama tesislerine taşınmasına olanak tanıyacak,” denildi.
Yunan şebeke operatörü DESFA yaptığı açıklamada, Slovakya, Moldova ve Ukrayna’nın gaz şebekesi operatörlerinin Yunan, Rumen, Bulgar ve Macar mevkidaşları ile birlikte planın etkinleştirilmesi için gerekli projeleri teşvik etmek için cuma günü bir mutabakat zaptı imzaladıklarını söyledi.
Ukrayna’nın transit operatörünün başkanı Dmytro Lyppa, şirketin web sitesinde yaptığı açıklamada, “Dikey Koridor girişimine katılım sayesinde, Romanya’dan Orta Avrupa’ya yılda ek olarak 7 milyar metreküpün üzerinde gaz tedarik etmeyi bekliyoruz,” dedi.
Lyppa, Ukrayna’nın şu anda Moldova’nın gaz operatörüyle 2024’te Trans-Balkan boru hattında günde toplam 6 milyon metreküp ek kapasite kullanma koşulları üzerinde çalıştığını söyledi.
DESFA CEO’su Maria Rita Galli yaptığı açıklamada, “Bölgesel gaz sistemlerinin esnekliğini güçlendirmek ve artırmak için birlikte çalışmak en önemli öncelik olarak ortaya çıktı,” dedi.
Operatörler, Temmuz 2024’te ilgili ara bağlantı noktalarında kapasite tahsisi için eş zamanlı bağlayıcı bir piyasa testi gerçekleştirmeyi kabul etti.
Yunanistan, kuzeydeki Dedeağaç kenti açıklarında, deniz yoluyla gelen sıvılaştırılmış doğal gazın (LNG) boru hattıyla kuzeye gönderilmesini sağlayacak yüzer bir gaz depolama terminalini faaliyete geçirmeye hazırlanıyor.
Trans-Balkan boru hattı, Rus gazını Ukrayna, Romanya ve Moldova üzerinden Balkanlara taşımak için kullanılıyor, fakat Gazprom’un 2020’de TürkAkım boru hattı üzerinden Türkiye’ye hacim yönlendirmesinden bu yana düşük kapasitede çalışıyor.