Diplomasi
Ukrayna, Rusya ile barış görüşmelerine hazır olduğunu açıkladı
Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Yuliya Sviridenko, ülkesinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile barış görüşmelerine hazır olduğunu ancak bunun için Ukrayna’nın askeri ve ekonomik açıdan güçlenmesi gerektiğini belirtti.
Ukrayna hükümeti, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile barış görüşmeleri yapmaya hazır olduğunu ancak bu görüşmelerin gerçekleşebilmesi için Kiev’in pozisyonunu güçlendirmesi gerektiğini bildirdi.
Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Yuliya Sviridenko, Polonya’nın RMF FM radyosuna verdiği mülakatta “Bu (Putin ile görüşmeler) mümkün, ancak bunun ne zaman olacağına bağlı. Görüşmeler, Ukrayna’nın yeterince güçlü hale geldiği bir zamanda gerçekleşebilir. Çünkü zayıf bir Ukrayna tatmin edici bir barış anlaşması sağlayamaz,” dedi.
Sviridenko, güçlü bir Ukrayna için savunma sanayisi ve ekonominin güçlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Sviridenko ayrıca, ABD’nin yeni başkanı Donald Trump yönetiminin barış sürecine aktif şekilde katılacağını ve bu süreçte başarılı olacağını umduklarını belirtti.
Yetkili, “Önceliğimiz sadece barışa ulaşmak değil. Bu aynı zamanda, Ukrayna’nın normale dönmesine yardımcı olacak güvenlik garantileri üzerine de görüşmeler yapmayı içeriyor,” diye ekledi.
Sviridenko, savaşın 2025 yılında sona ermesini umut ettiğini ifade etti.
Daha önce Ukrayna’nın Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi, Msokvoa ile doğrudan görüşmeleri yasaklayan bir talimatname çıkarmıştı.
Zelenskiy, bu belgeyi Ekim 2022’de yürürlüğe koymuştu. Kremlin ise bu kararın iptal edilmesini talep etmişti. Zelenskiy, Temmuz 2024’te, Putin ile görüşmeye hazır olduğunu ancak Rusya’nın Kiev’in ortaklarıyla onayladığı barış planını kabul etmesi gerektiğini belirtmişti.
Haziran 2024’te Putin, barış görüşmelerine başlamak için kendi koşullarını açıklamıştı. Bu koşullar arasında, Ukrayna ordusunun Donetsk, Lugansk, Zaporojye ve Herson oblastlarından çekilmesi, Kiev’in NATO’ya katılmaktan resmi olarak vazgeçmesi, Ukrayna’nın nükleersiz statüsünün onaylanması, ülkenin “demilitarizasyon” ve “denazifikasyon” süreçlerinin tamamlanması ve Batı’nın Rusya’ya uyguladığı tüm yaptırımların kaldırılması bulunuyordu.
Putin ayrıca, Zelenskiy’nin Mayıs 2024’teki başkanlık görev süresinin sona ermesinden sonra Ukrayna’daki meşru yönetim olarak yalnızca Verhovna Rada’yı (Ukrayna Parlamentosu) gördüğünü belirtmişti. Zelenskiy, bu koşulları “yeni bir ültimatom” olarak nitelendirmişti.
Trump’ın başkanlık seçimlerini kazanmasının ardından, Putin iki kez ABD’nin yeni başkanı ile Ukrayna konusunda müzakerelere hazır olduğunu dile getirmişti.
Fakat Putin, diyaloğun “eşitlik ve karşılıklı saygı temelinde” olması gerektiğini vurgulamıştı. Trump ise, Putin’in Ukrayna’ya karşı savaşını bitirmemesi durumunda, Rusya’ya yönelik yaptırımları tam bir ihracat ambargosuna kadar artırmakla tehdit etmişti. Trump, “Bunu iyi bir şekilde veya kötü bir şekilde yapabiliriz. İyi bir şekilde her zaman daha iyidir. Anlaşmayı yapın. Daha fazla hayat kaybedilmemeli,” ifadelerini kullanmıştı.