AVRUPA

Ukrayna savaşı Alman savunma sanayisini büyütüyor

Yayınlanma

Rusya-Ukrayna savaşı gerekçesiyle özellikle Avrupa’da devletler silahlanmanın gazına basarken, Alman savaş endüstrisi bundan en çok yararlananların başında geliyor.

Kiev yaklaşık 500 milyon avro tutarında silah alarak Macaristan’ın 760 milyon avroluk ithalatından sonra ikinci sırada yer aldı.

Almanların 2023’ün ilk çeyreğindeki toplam silah ihracatı 2,4 milyar avro olarak gerçekleşti.

Bununla birlikte 2023’ün ilk üç ayındaki ihracat rakamları, 2022’nin aynı döneminde göre yüzde 2,3 azaldı.

Alman hükümeti Ukrayna’ya toplam desteğin 2,7 milyar avro olduğunu belirtiyor; fakat bu rakama sıhhi malzemeler ya da kamyonlar gibi hükümet onayı gerektirmeyen mallar dahil değil.

Kiel Dünya Ekonomi Enstitüsünün verilerine göre ise Almanya’nın askeri desteği 3,57 milyar avro ile İngiltere ve ABD’nin ardından üçüncü sırada.

Ekonomi Bakanlığının açıkladığına göre, toplam ihracat onaylarının %90’ına yakını Avrupa Birliği ülkeleri, NATO ülkeleri veya Japonya, Güney Kore, İsviçre, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi yakın ortaklara gidiyor.

Alman savaş sanayisi ‘bolluk’ içinde

Bloomberg’de yer alan bir analizde, Rusya-Ukrayna savaşının Alman savaş sanayisi için ‘beklenmedik bir refah’ yarattığı vurgulanıyor.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsüne göre Almanya 2022 yılında silah ihracatında ABD, Fransa, Rusya, Çin ve İtalya’nın ardından altıncı sırada yer aldı.

Almanya’nın savaş devi Rheinmetall’in CEO’su Armin Papperger, 10 Mart’ta şirketin Düsseldorf’taki merkezinde verdiği bir röportajda, “Artık pek çok insan güvenliğin verili bir şey olmadığını, güvenlik ve demokrasi için savaşmak gerektiğini anlıyor. Silahlı kuvvetlere para harcamak zorunda olduğumuzu da anlıyorlar. Şu anda Almanya gibi bir ülke kendini savunmada nispeten yetersiz, çünkü yeterli askeri teçhizata sahip değil. Bu değişmek zorunda,” demişti.

Rheinmetall’in yanı sıra Hensoldt, Krauss-Maffei Wegmann ve Diehl Defence gibi tekeller de Ukrayna savaşı ile birlikte siparişlere yetişemeyen şirketler arasında yer alıyor.

Radar alanında uzman Hensoldt, geçen Şubat ayında 5,4 milyar avroluk bir sipariş elde ettiğini açıklamış ve ‘Rusya’nın saldırganlığının etkin bir savunma sanayii ve orduya duyulan ihtiyacı siyasi ve sosyal açıdan yeniden gündeme getirdiğini’ söylemişti.

Başı Rheinmetall çekiyor

Ukrayna savaşından bu yana Rheinmetall’in hisseleri neredeyse üç katına çıkarak piyasa değerini 10 milyar avronun üzerine taşıdı. Şirket 16 Mart’ta rekor kazanç, rekor yeni sipariş ve 26,6 milyar avroluk rekor birikmiş iş hacmi bildirdi.

Rheinmetall 10 milyon avrodan fazla maliyetle yeni bir mühimmat montaj hattı kuruyor.

İkinci Dünya Savaşı sırasında, Aşağı Saksonya’ya bağlı Unterlüß’teki bir esir kampındaki kadınlar, Rheinmetall için zorunlu çalışmaya tabi tutulmuşlardı. Şirket, Ukrayna savaşının başlamasından üç gün önce ilçeye bir ‘anıt’ yaptırdı.

Rheinmetall, Romanya’nın sınır bölgesinde bir bakım merkezi inşa ederken, Ukrayna’da da tank fabrikası kurmak istiyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version