DİPLOMASİ

Ukrayna Savunma Bakanı Umerov Güney Kore’den destek istemeye gitti

Yayınlanma

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Seul’de Ukrayna heyetiyle kapalı kapılar ardında görüşmelerde bulundu. İki heyetin Rusya ile savaşın ortasında ülkeye yönelik destek önlemlerini görüşüldüğü aktarıldı.

Başkanlık ofisinden yapılan açıklamada, Yoon ve Ukrayna Savunma Bakanı Rustem Umerov liderliğindeki heyetin Kuzey Kore’nin Rusya’ya asker göndermesiyle ilgili istihbarat paylaşımında bulunduğu belirtildi. Ziyaret, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy’nin Yoon ile yaptığı telefon görüşmesinde Kiev’in Güney Kore’ye bir heyet gönderme planlarını açıklamasından yaklaşık bir ay sonra gerçekleşti. Zelenskyy, Rusya’ya e karşı koymak için topçu ve hava savunma füzelerine acil ihtiyaç olduğunu vurgulamıştı.

Güney Kore hükümetinde yapılan açıklamada, “Yoon Ukrayna heyetini memnuniyetle karşıladı ve Güney Kore ile Ukrayna’nın, Kuzey Kore’nin Rusya’ya asker göndermesi de dahil olmak üzere Kuzey Kore ile Rusya arasındaki işbirliğinin oluşturduğu artan güvenlik riskleriyle başa çıkmak için etkili karşı önlemler geliştireceklerini umduğunu ifade etti. Her iki taraf da Kuzey Kore’nin asker konuşlandırması ve Rusya ile Kuzey Kore arasındaki olası silah ve askeri teknoloji transferleri hakkında bilgi paylaşmaya devam etme konusunda anlaştı. ABD Biden yönetimi ve Başkan seçilen Donald Trump’ın ekibi Rusya-Ukrayna çatışmasına uyum içinde yanıt verirken, ABD ile yakın bir şekilde iletişim kuracağız.” denildi.

Başkanlık ofisi, iki tarafın Güney Kore’nin Ukrayna’ya olası silah tedarikini görüşüp görüşmediğine dair bir açıklama yapmadı.

Ukrayna heyeti, Yoon ile görüşmenin ardından Ulusal Güvenlik Danışmanı Shin Won-sik ve Savunma Bakanı Kim Yong-hyun ile ayrı bir toplantı düzenledi.

Dünyanın en büyük top mermisi stoklarından bazılarını elinde bulunduran Güney Kore, Polonya’ya silah ihraç etmek ve ABD’ye 500.000 adet 155 mm top mermisi vererek Ukrayna’ya dolaylı askeri destek sağladı. Ancak, çatışmaya aktif olarak dahil olan ülkelere silah sağlamama konusundaki uzun süredir devam eden politikasına atıfta bulunarak Kiev’e doğrudan silah tedarik etmekten kaçınıyor.

Ancak, Kuzey Kore birliklerinin Ukrayna’ya karşı savaşmak için Rus güçlerine katıldığı doğrulandıktan sonra, Güney Kore, Rusya ile Kuzey Kore arasındaki askeri bağların derecesine bağlı olarak silah tedariki yapabileceğini gündeme taşındı Yoon, 7 Kasım’da “Şimdi, Kuzey Kore’nin müdahale düzeyine bağlı olarak, destek stratejimizi aşamalı olarak kademeli olarak ayarlayacağız” diyerek ilk sinyalleri vermişti.

Ancak Güney Kore hükümeti, özellikle ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın ocak ayında göreve geldikten sonra Rusya ve Ukrayna arasında bir barış anlaşması peşinde koşması nedeniyle, doğrudan Ukrayna’ya ölümcül silahlar verip vermeme konusunda bir ikilemle karşı karşıya. Ulusal Meclis’te muhalefet, Seul’ün tereddütüne katkıda bulunan bir diğer önemli faktör.

Çok Okunanlar

Exit mobile version