Diplomasi
Ukrayna’nın ATACMS füzeleri tükendi

Associated Press‘e konuşan ABD’li bir yetkili ve Ukrayna Parlamentosu Savunma Komisyonu üyesi, Ukrayna ordusunun Rusya topraklarını hedef almak için kullandığı uzun menzilli ATACMS füzelerinin tükendiğini belirtti. ABD’nin Ukrayna’ya 40’tan az sayıda uzun menzilli füze sağladığı ve bu füzelerin ocak ayı sonunda bittiği ifade edildi. Ukrayna ordusu, ATACMS füzeleri ile Rusya’nın Kursk, Bryansk, Belgorod ve Rostov oblastındaki hedeflere saldırılar düzenlemiş, bu saldırılarda can kayıpları ve hasarlar meydana gelmişti.
Ukrayna ordusunun Rusya topraklarındaki hedeflere yönelik saldırılarda kullandığı uzun menzilli ATACMS füzelerinin tükendiği bildirildi.
Associated Press‘e konuşan ve adı açıklanmayan bir Amerikalı yetkili ile Ukrayna Parlamentosu Savunma Komsiyonu üyesi, bu bilgiyi doğruladı.
Amerikalı yetkili, Washington’ın Kiev’e 40’tan az sayıda uzun menzilli füze sağladığını ve bu füzelerin ocak ayı sonunda tükendiğini belirtti.
Ukrayna ordusu, ATACMS füzelerini Rusya’nın Kursk, Bryansk, Belgorod ve Rostov oblastlarındaki hedefleri vurmak için kullanmıştı. Bu saldırılardan bazılarında can kayıpları ve hasarlar meydana geldi.
19 ve 21 Kasım tarihlerinde, Bryansk ve Kursk bölgelerindeki askeri tesisler Amerikan füzelerinin hedefi oldu.
Kursk’ta, Sever grubunun komuta merkezi hedef alındı. Askerler arasında ölen ve yaralananlar oldu. Buna karşılık olarak Rusya, 21 Kasım’da Ukrayna’nın savunma sanayii tesisine Oreşnik balistik füzesiyle saldırdı.
Fakat, bu karşılıklı saldırıların ardından Ukrayna, Batı füzelerini kullanarak Rusya topraklarındaki hedeflere saldırmaya devam etti.
Saldırılara ilişkin son haberler ocak ayında gelmişti. 14 Ocak gecesi, Ukrayna ordusu Bryansk bölgesindeki hedeflere altı ATACMS ve altı Storm Shadow uzun menzilli füze fırlattı.
Rusya Savunma Bakanlığı, tüm füzelerin hava savunma sistemleri tarafından düşürüldüğünü, can kaybı olmadığını, ancak 40’tan fazla konutta hasar meydana geldiğini iddia etti. 17 Ocak’ta Ukrayna ordusu, Belgorod’daki hedeflere yine altı ATACMS füzesiyle saldırdı.
Bu son saldırıya yanıt olarak, Rusya ordusu, Neptün füzelerinin ve Olha sistemi mermilerinin üretildiği Luç tasarım bürosuna bir grup saldırısı düzenledi.
Mart ayının başında ABD, Kiev’i barış görüşmelerine başlamaya zorlamak için Ukrayna’ya askeri yardımı geçici olarak durdurmuştu. 11 Mart’ta Suudi Arabistan’da ABD ve Ukrayna temsilcileri arasında bir görüşme gerçekleşti.
CNN‘in haberine göre, Kiev, Moskova’nın kabul etmesi halinde 30 gün boyunca ateşi kesmeye hazır olduğunu belirtti.
Bu görüşmenin ardından, Amerikan silah sevkiyatları tam kapasiteyle yeniden başladı. Ancak Ukrayna’ya, Başkan Joe Biden yönetimi tarafından onaylanan askeri yardım paketleri ulaşıyor.
Bu paketler topçu mermileri, tanksavar silahları ve HIMARS füze sistemi için mühimmat içeriyor. Fakat, uzun menzilli füzeler Ukrayna’ya gönderilmiyor.