Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in liderlik ettiği iktidar partisi Halkın Hizmetkarı’nın parlamento grup başkanı ve 2022’nin mart ayında İstanbul’da gerçekleştirilen barış görüşmelerinde Kiev’in baş müzakerecisi olan David Arahamiya, Ukrayna’nın tarafsız kalmayı kabul etmesi halinde Rusya’nın çatışmaları durdurmaya hazır olduğunu, ancak Batılı ülkelerin Kiev’den savaşı sürdürmesini talep ettiğini itiraf etti.
Arahamiya, Ukrayna’nın en büyük özel televizyonu olan 1+1’e verdiği mülakatta Batı’da başlayan ‘Ukrayna yorgunluğu’ ve olası çözüme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Moskova’nın Mart 2022’de Kiev’e barış anlaşması teklif ettiğini, fakat Ukrayna tarafının Rusya’ya güvenmediğini söyleyen Arahamiya, “Rusya’nın amacı tarafsız kalmamız konusunda bize baskı yapmaktı. Onlar için asıl önemli olan buydu: Bir zamanlar Finlandiya’nın yaptığı gibi tarafsızlığı kabul edersek savaşı sona erdirmeye hazırdılar. Biz de NATO’ya katılmayacağımıza dair bir taahhütte bulunacaktık. Önemli olan buydu,” dedi.
Ancak tarafsızlığı kabul etmenin ve NATO üyeliğinden vazgeçmenin Ukrayna anayasasının değiştirilmesini gerektirdiğini anımsatan Arahamiya, “İkinci olarak, Rusların bunu yapacaklarına güvenimiz yoktu. Bu ancak güvenlik garantileriyle mümkün olurdu,” ifadelerini kullandı.
Ayrıca yetkili, görüşmeler esnasında dönemin Britanya Başbakanı Boris Johnson’ın Kiev’e geldiğini ve Ukraynalı yetkililere savaşmaya devam etmelerini ve Moskova ile herhangi bir anlaşma imzalamamalarını söylediğini vurguladı.
🇺🇦🇷🇺🚨‼️ BOMBSHELL: Ukraine admits that Russia only wanted neutrality from them!
Russia wanted Ukraine to be neutral like Finnland was! But Ukraine was not sure if they can trust it and then Boris Johnson came and said: -> “We will not sign anything, let’s do war!”
Johnson’ın İstanbul’daki barış görüşmelerinin akamete uğratılmasındaki rolü Mayıs 2022’de Ukrayinska Pravda gazetesi tarafından ortaya çıkarılmıştı. Ne Johnson ne de ABD hükümeti, Arakhamia’nın Ruslarla imzaladığı taslak anlaşmadan vazgeçmesi için Kiev’e baskı yaptığını resmi olarak kabul etmedi. Aynı şekilde Kiev de şimdiye kadar konuyla ilgili resmi bir yorum yapmamıştı.
Bu yılın başlarında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Afrikalı liderlere Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı görüşmelerde Moskova ile Kiev’in ‘Ukrayna’nın daimi tarafsızlığı ve güvenlik garantilerine ilişkin’ bir taslak anlaşma imzaladığını duyurmuştu.
Putin, Rusya’nın iyi niyet göstergesi olarak askerlerini Kiev yakınlarından geri çekmesinin hemen ardından Ukrayna’nın anlaşmadan caydığını kaydetmişti.
Rusya’nın çekilmesi Batılı hükümetler ve medya tarafından Ukrayna’nın askeri zaferi olarak sunulmuştu.