Macaristan Başbakanı Viktor Orban, AB ve ABD’nin Rusya-Ukrayna savaşında izlediği siyaseti topa tutarak Avrupa’nın içinden farklı bir ses çıkmasına neden oldu.
İsviçre’den yayın yapan Weltwoche’ye konuşan Orban, Budapeşte’nin savaşa çekilmek istendiğini, bunun için büyük baskı kurulduğunu ama Macar liderliğinin bu baskılara karşı koymak için ‘yeterince güçlü’ olduğunu savundu.
AB ve ABD’nin Rusya karşıtı yaptırımlarının Macar ekonomisine ağır bir etkide bulunduğunu kaydeden Orban, petrol ve doğalgaz fiyatlarının arttığını, Macaristan sanayisinin ihtiyaç duyduğu enerji maliyetlerinin 2021 yılında 7 milyar avro iken 2022’de 17 milyar avroya yükseldiğini kaydetti.
Orban, “Ukrayna ile ilgili Brüksel’de alınan kararlar, Avrupa’dan daha ziyade Amerikalıların çıkarlarını yansıtıyor,” dedi.
‘Putin için sorun Gürcistan ve Ukrayna’
“Bu savaş kazanılamaz,” diyen Macar lider, Ukrayna’nın 140 milyon nüfuslu bir nükleer güçle yüz yüze geldiğini, Rusya’nın da tüm NATO ile karşı karşıya olduğunu söyleyerek, bu durumun bir ‘çıkmaz’ olduğunu savundu.
Ukrayna savaşı başlamadan iki hafta önce Rusya lideri Vladimir Putin’in, kendisine Macaristan’ın NATO üyeliği ile bir sorununun olmadığını söylediğini aktaran Orban, Rusya’nın NATO üyeliğine itiraz ettiği ülkelerin Gürcistan ve Ukrayna olduğunu belirtti.
Putin’in Polonya ve Romanya’daki Amerikan füze üslerini de gündeme getirdiğini söyleyen Orban, Amerikalıların da önemli silahsızlanma anlaşmalarından çekildiğini vurguladı.
Orban, “Putin’in dediklerini anlıyorum. Yaptıklarını kabul etmiyorum,” ifadelerini kullandı.
Avrupa’nın siyasi normlarının Rusya’da işlemediğini savunan Orban, ‘komşumuz olan bu büyük, tehlikeli güç’ ile yaşamanın bir yolunu bulmak gerektiğini kaydetti.
‘Avrupa NATO’su’ çağrısı
Rusya’nın savaşı kaybetme ihtimali hakkında da konuşan Macaristan Başbakanı, “Rusya nükleer bir güç. [Yenilgisi] Jeopolitik bir şok, küresel ve potansiyel olarak korkunç bir deprem, eski Yugoslavya’nın çöküşünden çok daha kötü olur,” diyen Orban, batının bu senaryoyu çok kaygısızca karşılamasının ‘korkutucu bir körlük’ olduğunu da sözlerine ekledi.
Avrupa’nın kendi kendini savunması gerektiğini belirten Orban, çözümün ‘Avrupa NATO’su’ olduğunu ileri sürdü.
Batının dünyayı bir dava arkasında toplama becerisini yitirdiğini öne süren Macar lider, Çin, Hindistan, Arap ülkeleri, Brezilya ve Türkiye gibi ülkelerin Ukrayna’da barış istediğini söyledi.
Orban’a göre Macaristan, kendi dostlarına ve müttefiklerine ‘savaş yanlısı’ tutumlarından vazgeçmeleri için bir seçenek gösteriyor.
Orban, Cumhuriyetçileri bekliyor
ABD siyaseti hakkında da konuşan Orban, Donald Trump’ın ABD Başkanı kalması halinde Ukrayna’da savaş çıkmayacağını düşünüyor.
ABD’de Demokratların, Macaristan’ı ‘başarılı bir ülke ve Kıta’nın sınırındaki savunmaların koruyucusu’ olarak görmediğini ve bu nedenle ‘Cumhuriyetçi dostların’ yeniden güç kazanmasını iple çektiklerini söyledi.
AB’nin geleceği
Orban, Davos Dünya Ekonomik Forumunda vaaz edilen küresel yeniden hizalanma çağrısının Macaristan gibi ‘Doğu ile önemli kültürel ve iktisadi bağlara sahip ihracata dayalı bir ekonomi’ çok tehlikeli olduğunu söyledi.
Orban, ‘kontrol edilmeyen yasadışı göç’ün de kısa vadede kamu güvenliği bozacağını ve terörü artıracağını savundu.
AB’nin geleceği konusunda da konuşan Orban, yeniden yapılanmanın mümkün olduğunu savunarak, “Bilgi orada ama irade eksik,” dedi.
Orban, üye ülkelerin rızası olmadan AB’nin elinde topladığı tüm gücün geri verilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.