AVRUPA

Wagenknecht: Amerikan füzelerine hayır demeyen hiçbir parti ile koalisyona girmeyeceğiz

Yayınlanma

Sahra Wagenknecht İttifakı (BSW) lideri Sahra Wagenknecht, Redaktionsnetzwerk Deutschland’a verdiği röportajda, “BSW sadece Almanya için savaş riskini büyük ölçüde artıran ABD füze planlarını açıkça reddeden bir eyalet hükümetine katılacaktır,” dedi.

ABD’nin orta menzilli füzelerinin 2026 yılından itibaren Almanya’ya konuşlandırılması Alman siyasetinde yeni bir tartışma başlattı. Nükleer silahlarla donatılabilecek olan bu füzelerin bulunduğu yerler, bir savaş durumunda hedef haline gelebilir.

Wagenknecht, “Bu silahlar bir savunma açığını kapatmıyor, aksine Almanya’yı Rus nükleer füzeleri için birincil hedef haline getirecek saldırı silahlarıdır,” diyerek, partisinin ancak “diplomasiden yana ve savaş hazırlıklarına karşı net bir tutum’ alması halinde bir hükümet koalisyonuna katılacağını ilan etti.

Bu sonbaharda Almanya’nın Brandenburg, Saksonya ve Thüringen eyaletlerinde seçim yapılacak. Anketler BSW ile birlikte Almanya için Alternatif’in (AfD) büyük bir sürpriz yapacağını gösteriyor.

Thüringen İçişleri Bakanı ve SPD’nin liste başı adayı Georg Maier Tagesspiegel gazetesine verdiği demeçte, “Bunlar özellikle CDU’yu teste tabi tutmayı ve böylece onu zayıflatmayı amaçlayan şantaj girişimleridir,” diyerek Wagenknecht’i eleştirdi.

CDU’nun liste başı adayı Mario Voigt ise Wagenknecht’i eyalet seçimlerini “kendi ulusal siyasi profili için bir piyon” olarak kullanmakla suçladı.

Voigt ayrıca, “CDU sadece Helmut Kohl’den bu yana değil, Avrupa’daki en büyük barış partisi olmuştur,” iddiasında bulundu.

Pazartesi günü SPD liderliği kamuoyuna açık bir tavır alma zorunluluğu hissetti. Der Spiegel’e göre Sosyal Demokratlar füzelerin Doğu’ya değil ama Batı Almanya’ya yerleştirilmesinden yana.

SPD açıklamasında, “SPD olarak, bugün Almanya’da doğan hiçbir çocuğun bir daha savaş deneyimi yaşamamasını sağlama sorumluluğunu üstleniyoruz. SPD liderliğindeki federal hükümet ile ABD yönetimi arasında 2026’dan itibaren Almanya’da daha uzun menzilli ABD füzelerinin konuşlandırılması konusunda varılan anlaşma bunun için önemli bir yapı taşıdır,” deniyor.

Bu yerleştirmenin “çatışmacı bir silahlanma değil, Rusya’nın yıllardır elinde bulundurduğu silah sistemleriyle savunma kabiliyetlerinin güçlendirilmesi” anlamına geldiğini savunan Sosyal Demokratlar, füzelerin konvansiyonel savaş başlıklarıyla donatılacağını ve Batı Almanya’daki mevcut ABD askeri tesislerinde konuşlandırılacağını vurguladılar.

SPD’ye göre sistemlerin nükleer olarak silahlandırılması planlanmıyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version