AMERİKA

Wall Street’in, kârlı türev piyasalarının düzenlenmesine nasıl direndiği ortaya çıktı

Yayınlanma

Axios tarafından incelenen mahkeme belgeleri, Wall Street bankalarının 2008 mali krizinden sonra türev ürünler piyasasını düzenleme çabalarından ne kadar endişe duyduklarını gösteriyor.

Axios’a göre ilgili e-postalar, sunumlar ve dahili notlar, finans sektörünün kuralları şekillendirme ve kilit kâr noktalarını koruma girişimlerini aydınlatıyor, ki, bu girişimler bugün de kullanılıyor.

2008 krizinden sonra meşhur Dodd-Frank mali revizyonu 2010 yılında yasalaştığında, devlet kurumlarını daha önce düzenlenmemiş Wall Street türev piyasalar için kurallar yazmaya yönlendirmişti. Türev ürünler, değeri bir dayanak varlığın değerindeki değişimlere göre değişen ürünlere verilen ad. Bu dayanak varlık, döviz birimi, emtia, endeks veya faiz oranı olabilir. Türev ürünlerin önde gelen örnekleri arasında swap işlemleri, opsiyon işlemleri ve forward (vadeli) işlemler sayılıyor.

Faiz takası, belirli bir anapara tutarı üzerinden, farklı yapılardaki veya oranlardaki faiz ödeme yükümlülüklerinin takasına dayalı anlaşma türü.

Bu kurallar, bankaların son derece kârlı swap ticaretini, borsadaki ticarete benzer düşük marjlı bir işe dönüştürmekle tehdit ediyordu.

Bugünlerde bankanın CFO’su olan dönemin JPMorgan Chase yöneticisi Jeremy Barnum 2010 tarihli bir e-postada, “Oranlar konusunda oldukça endişeliyim,” diye yazdı. Standart faiz oranı swapları işinin “önemli bir ‘tahvilleşme’ riskine sahip olduğunu’ da sözlerine ekledi.

Barnum, her fırsatta bununa savaştıklarını ama savaşların çoğunlukla ‘yokuş yukarı’ gerçekleştiğini de belirtti.

JPMorgan sözcüsü Brian Marchiony, Axios’un sorusuna yanıt olarak, bankanın ‘şeffaf ve düzenli piyasaları destekleme konusunda uzun bir geçmişe sahip olduğunu, bu nedenle asıl endişelerinin, bazı ürünleri tahvillere zorlamanın aslında işleri müşteriler veya piyasa için daha güvenli, daha iyi veya daha kolay hale getirmemesi’ olduğunu öne sürdü.

ABD doları faiz oranı swapları için toplam pazar 160 trilyon dolar ve dünyanın en büyük pazarlarından biri. Burada esas olarak faiz oranlarının yönüne ilişkin sözleşmeye dayalı bahisler oynanıyor.

Bölgesel bankalar, ipotek kredisi verenler, riskten korunma fonları ve bir dizi finansal kuruluş, faiz oranı hareketleriyle ilgili risklerden korunmak veya bunlar üzerinde spekülasyon yaparak para kazanmak için swapları kullanıyor.

Bankalar genellikle faiz oranı swapı ticaretine ilişkin rakamları açıklamaz. Bu kârlar ve gelirler genellikle devlet tahvili ticareti ve Hazine vadeli işlem ticareti ile faiz oranı ticareti bölümlerinde birleştirilir.

Wall Street faiz ticareti bölümlerindeki çok sayıda eski çalışana göre, faiz oranı swap ticareti hacmi, tipik olarak geleneksel devlet tahvili ticareti işini gölgede bırakmış durumda.

Axios’a göre faiz swapları finansal krize neden olmasa da, swap piyasasının yapısı bankaların ‘batamayacak kadar büyük’ olmasına katkıda bulundu. Swap sözleşmeleri tüm büyük bankaları birbirine bağladı; bu da bir banka başarısız olursa, tüm sistemin tehdit altına gireceği anlamına geliyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version