ABD, Hindistan’ın Rusya’ya petrol ve askeri ‘bağımlılığını’ azaltma ve Çin’e karşı güçlendirme çabalarını hızlandırıyor.
Hint gazetesi The Tribune’de çıkan haberde, ABD’nin, Hindistan’ı Rusya’ya petrol ve silah bağımlılığından kurtarma çabalarını önümüzdeki günlerde bir dizi toplantıyla yenileyeceği bildirildi.
Bu toplantıların arasında mart ayında NATO ile Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları arasında yapılacak bir toplantının yanı sıra, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile Hint mevkidaşı Ajit Doval arasında, en son teknolojiler konusunda yarın Washington’da gerçekleşecek görüşmeye dikkat çekiliyor.
Beyaz Saray’dan yapılan resmi açıklamada, Salı günü yapılacak toplantının “yapay zeka, kuantum hesaplama, 5G/6G, biyoteknoloji, uzay ve yarı iletkenler gibi alanlarda iki ülkenin hükümeti, akademisi ve endüstrisi arasında kritik ve gelişmekte olan teknolojilerdeki ortaklığı genişletmek için daha yakın bağlantılar kuracağı” belirtildi. Çarşamba günü ise, uzay konularında üst düzey bir diyalog olacağı duyuruldu.
Ayrıca, ABD’nin Ukrayna politikasının asıl mimarı olarak kabul edilen ABD’li diplomat Victoria Nuland’ın, “Hindistan’ın Rus askeri teçhizatına alternatifler bulmasına yardımcı olmak için” üst düzey yetkililerle de görüşeceği kaydedildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı Victoria Nuland’ın Hindistan’dayken, bir dizi ikili, bölgesel ve küresel konuyu kapsayan ABD-Hindistan yıllık ‘Dış Büro İstişarelerine’ liderlik edeceği ve genç teknoloji liderleriyle görüşeceği bildirildi.
Mart ayındaki toplantının ise, NATO’nun politika planlama bölümünden üst düzey yetkililerin yanı sıra, Dışişleri ve Savunma Bakanlıklarından yetkililerle yapılacağı kaydedildi. NATO toplantısının, Nuland’ın ziyaretinin ardından gerçekleştirileceği için önem taşıdığı ifade edildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Güney ve Orta Asya İşlerinden Sorumlu Müsteşarı Donald Lu da, ocak ayında Hindistan’a ziyarette bulunmuştu. Çin-Hindistan ilişkilerinin gergin olduğu bir ortamda, Donald Lu’nun ABD’nin Çin-Hindistan sınır ihtilafında Hintli ortaklarının yanında yer almaya devam edeceğini söylemesi dikkat çekmişti.
Çin’den tepki
ABD’nin arka arkaya yaptığı hamleleri sonrası Hindistan-NATO yakınlaşmasına dair çıkan haberler, Çin’de tepki çekti. Global Times gazetesi, bu hamleleri, Hindistan’ın “ABD’nin Çin’i çevreleme ağına dahil edilmiş olması” şeklinde yorumladı ve bu işbirliğinin, daha ileri giderse, en çok Yeni Delhi’ye zarar vereceğini yazdı.
İngiltere Parlamentosu Savunma Komitesi Başkanı Tobias Ellwood’un Hindistan ve Japonya’nın AUKUS anlaşmasına dahil edilmesi önerisi ise, Yeni Delhi’nin Batı askeri bloğu ile ilişkilerinin yakınlaştırılması politikasına hizmet ettiği şeklinde yorumlandı.