AMERİKA

Washington’dan Rusya’nın 300 milyar dolarlık varlığına el koyma planı

Yayınlanma

ABD, G7’deki çalışma gruplarının dondurulan 300 milyar dolarlık Rus varlıklarına el koymanın yollarını araştırmasını önerdi.

Financial Times’ın (FT) haberine göre henüz herhangi bir karar alınmadı ve konu Avrupa başkentlerinde hararetli bir şekilde tartışılmaya devam ediyor.

Böyle bir politikanın nasıl geliştirileceğine ve ilgili risklerin nasıl değerlendirileceğine değinen çağrılar hakkında bilgi verilen kişilere göre konu bu ay hem G7 maliye bakanları hem de yardımcıları tarafından tartışıldı.

İngiltere, Japonya ve Kanada tarafından desteklenen ABD, savaşın başlangıç günü olan 24 Şubat civarında G7 liderlerinin olası bir toplantısı için seçeneklerin hazır olması için hazırlık çalışmalarına devam etmeyi önerdi.

Washington tarafından önerilen üç çalışma grubu, müsadereyle ilgili yasal konuları; böyle bir politikayı uygulama ve riskleri azaltma yöntemini ve Ukrayna’ya desteğin en iyi şekilde nasıl kanalize edileceğine dair seçenekleri inceleyecek.

Habere göre Almanya, Fransa, İtalya ve AB bazı çekincelerini dile getirdiler ve kararlar alınmadan önce Moskova’nın varlıklarına el koymanın yasallığını dikkatlice değerlendirme gereğini ifade ettiler. Bazı Avrupalı bakanlar da çalışma üzerinde yüksek düzeyde gizlilik sağlama gereğini vurguladı.

Batı başkentlerinde, Rusya merkez bankası varlıklarına doğrudan el koymak ve harcamaktan, dondurulan varlıklardan elde edilen gelirlere müdahale etmeye veya bunları krediler için teminat olarak kullanmaya kadar çeşitli seçenekler araştırılıyor.

Washington, Rus varlıklarına el konulmasını şimdiye kadar açıktan desteklemedi. Fakat ABD, bu yıl G7’de, Moskova’nın dondurulan varlıklarına el konulmasının ‘Rusya’yı saldırganlığını sona erdirmeye teşvik etmek için bir karşı önlem’ olarak yasal olacağını öne süren bir tartışma belgesini özel olarak dağıttı.

Buna karşın varlıkların çoğunluğunun tutulduğu Avrupa, finansal istikrar üzerindeki olası etkilerin yanı sıra Rusya’nın misilleme eylemlerinden korktuğu için çok daha temkinli.

2024’te G7 dönem başkanlığını devralacak olan İtalya, Moskova’nın tehdit ettiği Rusya’da faaliyet gösteren şirketlerine yönelik olası misillemelerden endişe duyanlar arasında yer alıyor. Rusya ayrıca, herhangi bir mal varlığına el konulmasına yanıt olarak ABD ile diplomatik ilişkileri durduracağı konusunda uyardı.

AB, İngiltere ve Fransa da paranın hemen hazır olmayacağını ve Ukrayna’nın yeniden yapılanma ihtiyaçlarını karşılamak için yetersiz kalacağını ve varlıklara el koymanın 2024’te Kiev’e mali destek sağlama pahasına olmaması gerektiğini vurguladı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version