AVRUPA

Washington’ın aksine Fransa’nın Çin’den ayrışma niyeti yok

Yayınlanma

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in daveti üzerine Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 5-7 Nisan tarihlerinde Çin’e resmi bir ziyaret gerçekleştireceğini duyurdu.

Bakanlık sözcüsü Mao Ning, Xi Jinping’in, “Çin-Fransa ilişkilerinin gelecekteki gelişimini ortaklaşa planlamak ve yönlendirmek ve Çin, Fransa ve Avrupa arasındaki çeşitli alanlarda işbirliğini derinleştirmek için” Macron’la görüşmeler yapacağını ve iki liderin “önemli uluslararası ve bölgesel meseleler hakkında derinlemesine görüş alışverişinde bulunacaklarını” açıkladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı ayrıca, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in de 5-7 Nisan tarihlerinde Çin’i ziyaret edeceğini bildirdi.

Üst düzey AB diplomatı Josep Borrell’in de Japonya’daki G7 Dışişleri Bakanları Zirvesine giderken nisan ortasında Pekin’i ziyaret edeceği duyurulmuştu.

Ayrıca, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un G7 öncesinde Çin’e resmi ziyarette bulunacağı kaydedildi.

Öncesinde, 30-31 Mart’ta İspanya Başbakanı Pedro Sanchez de Çin’i ziyaret etmişti.

Macron, 60 iş insanı ile birlikte gidiyor

Fransa Cumhurbaşkanının Çin ziyaretinin ana gündeminde Ukrayna’daki savaş ve ikili ticari-ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi yer alacak.

Fransa cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, “Fransa ve Çin cumhurbaşkanları, barışı ve uluslararası hukuka uyumu, özellikle de Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini yeniden tesis etmek için Ukrayna’daki savaş hakkında kapsamlı görüşmeler yapacak” denildi.

Aralarında elektrik şirketi Electricite de France, tren üreticisi Alstom ve atık ve su yönetimi şirketi Veolia Environnement’ın yanı sıra Avrupalı ​​uçak üreticisi Airbus’un da bulunduğu irili ufaklı Fransız şirketlerinden yaklaşık 60 yöneticiden oluşan bir heyetin seyahatte Macron’a eşlik edeceği bildirildi.

Macron Çin’e bir önceki seyahatinde (2019), Airbus için yaklaşık 30 milyar Euro değerinde sözleşme imzalamıştı. Yeni uçak siparişleri için müzakerelerin devam ettiği bilgisi basında yer aldı.

Ukrayna gündemi

Fransız basınında, Macron’un Ukrayna konusunda Pekin’i Kiev ile doğrudan diyalog kurmaya ikna etmeye çalışacağı yazıldı.

Bloomberg’in aktardığına göre ise, üst düzey bir Fransız yetkili, Çin’in, Moskova üzerindeki etkisi göz önüne alındığında “çatışmada oyunun kurallarını değiştirebilecek tek ülke” olduğunu söyledi.

Ayrıca, Macron’un, “Fransa’nın jeopolitiğe yaklaşımını ABD’ninkinden ayırabilecek bir ticaret tartışmasını ima edeceği” kaydedildi. Üst düzey yetkili, Washington’ın aksine, Fransa’nın Çin’den ayrışmaya “niyeti olmadığını” belirtti.

Macron’un, Hint-Pasifik, Orta Doğu ve Afrika’daki meseleleri de gündeme getirmesi bekleniyor.

Macron, Xi Jinping’in yanı sıra Başbakan Li Qiang ve Çin’in en yüksek yasama organı başkanı Zhao Leji ile de görüşmelerde bulunacak.

Pekin’in Moskova üzerindeki etkisini kullanma hedefi

Macron ve Ursula von der Leyen’ın ziyareti, Xi Jinping ve Putin’in Moskova zirvesinden sadece birkaç hafta sonra gerçekleşiyor.

Von der Leyen, Xi’nin Moskova ziyaretinin “Pekin’in küresel amaçlarının kesin bir hatırlatıcısı olduğunu” söylemişti.

Avrupa Komisyonu Başkanı ayrıca, Pekin’in Ukrayna’da barış için sunduğu çözüm önerisini eleştirerek, “Ukrayna’nın gaddarca ve yasadışı işgalinden vazgeçmek şöyle dursun, Başkan Xi, Putin’in Rusya’sıyla ‘sınırsız dostluğunu’ sürdürüyor” demişti.

Diğer yandan Leyen, Ukrayna konusunda, Çin’i, Rusya üzerindeki etkisini kullanmaya zorlamayı hedefliyor.

Leyen’ın ziyaretinin gündeminde ekonomik konular da yer almasına rağmen, Avrupa Komisyonu Başkanı geçen hafta Pekin’in yeniden canlandırmayı umduğu Kapsamlı Yatırım Anlaşması’nın gerçekleşmesinin “pek olası olmadığını” söylemişti.

Von der Leyen ayrıca, AB’nin Çin’e olan bağımlılığını azaltmaya çalışmak için hammaddeler konusunda işbirliğini görüşmek üzere mart ayı başlarında Washington’u ziyaret etmişti.

Ancak geçen hafta ise Leyen, “Daha iddialı bir ortaklık ve rekabeti nasıl daha adil ve daha disiplinli hale getirebileceğimiz konusunda tartışmaya yer bırakmalıyız” ifadelerini kullanarak Çin ziyaretindeki görüşmeler için kapı araladı.

En büyük ikinci ticaret ortağı

AB ticaret verilerine göre Çin, Avrupa’nın en büyük ikinci ticaret ve yatırım ortağı. İki ekonomi 2021’de 795 milyar Euro (862 milyar $) mal ve hizmet alışverişinde bulundu.

Avrupa, Çin’den diğer tüm ülkelerden daha fazla mal ithal ediyor ve Çin’in 1,4 milyarlık devasa tüketici pazarı, Avrupa’nın otomobil, ilaç ve makine ihracatı için kritik bir hedef olmaya devam ediyor.

AB’nin Çin’den yaptığı ithalatın değeri ise 2020’ye kıyasla yüzde 63 arttı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version