DİPLOMASİ

WSJ: ABD, Rusya ile çalıştıkları gerekçesiyle Çin bankalarına yaptırım uygulayabilir

Yayınlanma

Wall Street Journal (WSJ) gazetesine konuşan kaynaklar, ABD’nin bazı Çin bankalarını küresel finans sisteminden koparabilecek yaptırımlar geliştirdiğini bildirdi.

Kaynaklara göre Washington yönetimi, söz konusu yaptırımların Pekin’i ‘Rusya’nın savunma sanayisine yönelik ticari desteği kesmeye’ zorlamasını amaçlıyor.

Gazete, Çin’in yardımının ‘Moskova’nın savunma sanayii potansiyelini geri kazanmasını sağladığını’, zira Çin’in Rusya’nın elektronik devreler, uçak parçaları, makine ve takım tezgahları konusunda önemli bir tedarikçisi haline geldiğini belirtti.

Öte yandan haberde, bankaların Rusya’ya yapılan ticari ihracatta kilit aracılar olarak hizmet verdiği, ödemeleri işlediği ve ticari işlemler için müşteri şirketlere kredi sağladığı anımsatıldı.

Ancak ABD’li yetkililer, diplomatik çabaların Pekin’i Rusya’ya ihracatını sınırlamaya ikna edememesi durumunda bankalara yaptırım uygulanmasının bir ‘tırmandırma seçeneği’ olacağını kabul ediyor.

Gazeteye göre ABD’li yetkililer, son haftalarda özel toplantılarda ve telefon görüşmelerinde Pekin üzerindeki baskıyı artırdı ve Washington’un çift kullanımlı malların ticaretinde yer alan Çinli finans kuruluşlarına karşı harekete geçmeye hazır olduğu uyarısında bulundu.

Bununla beraber ABD’li yetkililer, Batı’nın ‘kümülatif diplomatik baskısının’ ABD ile Çin arasındaki ‘kırılgan ateşkesi bozabilecek eylemlerde bulunma ihtiyacını’ önlemesini umuyor.

Haberde, bankaları dolara erişimden mahrum bırakmanın ‘sıradan yaptırımlardan çok daha geniş etkileri olduğu’ ve genelde kredi kuruluşlarını iflasa sürüklediği için son çare olarak kullanıldığı, bunun da ‘ülke artan kredi sorunlarıyla mücadele ederken Çin için özel bir risk oluşturduğu’ vurgulandı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, yarın (24 Nisan) üç günlük ziyaret için Çin’e gidecek.

Blinken’in ziyareti öncesinde ABD’li ve Çinli yetkililer arasında, bu ayın başında iki lider arasında yapılan telefon görüşmesi de dahil olmak üzere bir dizi temas gerçekleşti.

Son haftalarda ABD, Çin’i Rusya’nın savunma sanayiini desteklemekle giderek daha fazla suçluyor. Blinken’in Çin ziyaretinin amaçlarından biri de Çin’in Moskova’ya lojistik destek sağlamayı durdurmasını sağlamak olarak öne çıkıyor.

Reuters: Rus petrol şirketleri, Türkiye, BAE ve Çin’den petrol ödemelerinde gecikmeler yaşıyor

Çok Okunanlar

Exit mobile version