ORTADOĞU

WSJ: Hamas ve El Fetih “ertesi günü” görüşüyor

Yayınlanma

Wall Street Journal’ın haberine göre Hamas’ın siyasi liderleri Filistinli rakipleriyle savaş sona erdikten sonra Gazze ve Batı Şeria’nın nasıl yönetileceğini müzakere ediyor. Ancak Hamas’ın Gazze’deki askeri kanadının bilgisi dahilinde olmayan bu müzakereler örgütün siyasi kanadı ile askeri kanadı arasında gerginlik yarattı.

ABD, İsrailli ve Filistinli liderlere Gazze’deki çatışma sona erdikten sonra ne olacağını düşünmeye başlamaları için baskı yapıyor. İsrail Gazze’yi yeniden işgal etmek istemediğini söyledi, ancak bu başka bir güvenlik gücünün devreye sokulması anlamına geliyor.

Düşünülen seçeneklerden bazıları, Hamas ve Filistin Yönetimi’nin reddettiği, Arap ülkelerinin de dahil olduğu çok uluslu bir barış gücü. Bir diğer seçenek ise kendi güvenlik gücüne sahip yeniden canlandırılmış bir Filistin Yönetimi.

Konu, Hamas’ın siyasi bürosu ile El Fetih arasında da tartışılıyor. Görüşmeler hakkında bilgi sahibi olan kişiler WSJ’ye İsmail Haniye ve Halid Meşal gibi üst düzey Hamas siyasi liderlerinin bu görüşmelere doğrudan katıldığını, El Fetih tarafında ise FKÖ’nün iki numaralı ismi Hüseyin Şeyh’in yer aldığını söyledi. Şeyh, müzakerelerden sorumlu olmasının yanı sıra İsrail hükümetiyle en üst düzey irtibatı sağlıyor ve örgütün şu anki başkanı Mahmud Abbas’ın potansiyel halefi olarak görülüyor. Şeyh yorum yapmayı reddederken WSJ’ye konuşan Hamas’ın Doha’daki siyasi bürosunun üyesi Husam Badran, Şeyh’in Doha’da Hamas’ın siyasi liderleriyle görüşmediğini söyledi. Badran ve diğer Hamas yetkilileri görüşmelerde BAE ve Mısır’la yakın bağlantıları olan eski Gazze güvenlik şefi Muhammed Dahlan ve eski Filistin Başbakanı Selam Feyyad’ın da yer aldığını söylüyor.

Hamas’ın siyasi liderleri bu görüşmelerde Filistin Kurtuluş Örgütü’ne (FKÖ) katılmaya ve 1967 sınırları içinde bir Filistin devleti için birlik hükümeti altında müzakereleri desteklemeye istekli olduklarını belirttiler. Badran, bir koalisyonun parçası olmanın uluslararası toplumla, özellikle de yaptırımlar altındaki Hamas’la çalışmak istemeyen Avrupa ülkeleriyle görüşmeleri kolaylaştıracağını söyledi.

Ancak Badran, Hamas’ın en azından işgal devam ettiği sürece askerden arınma ya da tanımayı reddettiği İsrail’e karşı tutumunu değiştirme gibi bir planı olmadığını söyledi. “İnsanlar öldürülürken dünyanın bunu sormaya hakkı yok” dedi: “Şu anda bu soruyu sormak mantıklı değil.”

Hamas içinde gerginlik iddiası

Öte yandan İsrailli bir yetkiliye ve görüşmelere aşina olan kişilere göre, siyasi liderliğin El Fetih’le görüşmeleri Hamas’ın Gazze’deki askeri kanadının lideri Yahya Sinvar’la gerginlik yarattı. Habere göre Sinvar, Hamas’ın Gazze’yi yönetmeye devam etmesini istemiyor, ancak savaşın henüz kaybedilmediğini düşünüyor ve uzlaşmak için çok erken olduğunu söylüyor. Görüşmeler hakkında bilgi sahibi olan kişilere göre, siyasi liderliğin görüşmelerinden haberdar olmayan Sinvar, görüşmelerin yapıldığını öğrendiğinde durdurulmasını talep etti.

Badran, Hamas’ın Gazze kolu ile Doha’daki siyasi liderliği arasında çatlak olduğu iddialarını reddetti. Badran, “Hamas’ın hem Gazze içindeki hem de dışındaki liderliği çeşitli konularda strateji ve siyasi pozisyonlar konusunda tam bir mutabakat içinde” dedi.

Hamas ve El Fetih arasındaki herhangi bir güç paylaşımı anlaşması, 2009’da görev süresi dolmasına rağmen 2005’ten bu yana Filistin Yönetimi’ni yöneten 88 yaşındaki Mahmud Abbas’ın muhalefetiyle karşılaşabilir. Filistinlilerin “çok uzun yıllardır herhangi bir seçenekten mahrum bırakıldığını” söyleyen Badran, Hamas’ın ne Abbas ne de Filistin Yönetimi ile görüştüğünü sözlerine ekledi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version