ASYA

Xi, iş dünyası ile bir araya geldi: Öncelik ekonomik büyeme

Yayınlanma

Analistler, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in iş dünyası liderleriyle gerçekleştirdiği ve neredeyse dört yıldır bir ilk olan yüksek profilli toplantının, görüş almak ama daha da önemlisi, temmuz ayında kilit liderlerin bir araya geleceği önemli bir toplantı öncesinde ülke ekonomisine güvence vermek ve pozitiflik yaratmak için dikkatlice düzenlendiğini söyledi.

South China Morning Post’un haberine göre, 2020’den bu yana yapılan bu tür yüz yüze toplantıların ilkinde Xi, perşembe günü doğudaki Shandong eyaletinin başkenti Jinan’da geniş bir şirket yelpazesini temsil eden girişimcilerle bir araya geldi ve burada başkan, iş dünyası liderlerine güven vermek ve reformların derinleştirilmesini teşvik etmek için güçlü bir iş ve büyüme yanlısı ton kullandı.

Şanghay’daki China Europe International Business School’da ekonomi profesörü olan Zhu Tian, “Şimdi yurtiçi ve yurtdışındaki iş dünyasına verilen sinyal her zamankinden daha net: ekonomik büyüme en önemli öncelik ve Pekin reformlara devam edecek… Pekin aynı zamanda iş dünyasının söyleyeceklerini duymak için ‘can kulağıyla dinliyorum’ diyor” dedi.

Tartışılan spesifik konular muhtemelen temmuz ayında yapılacak üçüncü plenumun reform odağını oluşturacağını kaydetti.

Diğer gözlemciler de bu haftaki toplantıyı Xi’nin girişimcilerle daha önceki etkileşimleriyle ve değişen ekonomik ortamla karşılaştırdı.

Konunun hassasiyeti nedeniyle adının açıklanmasını istemeyen Pekinli bir gözlemci, “Ekonomik kalkınma ve reformların her kilit noktasında Xi’nin iş dünyası liderleriyle bir araya geleceği bir model var gibi görünüyor” dedi.

Kritik zamanlama

Kasım 2018’de Xi girişimcilerle bir araya gelmiş ve ABD’nin yürüttüğü ticaret savaşına yanıt olarak daha fazla denizaşırı pazara açılma konusunu ele almıştı.

Temmuz 2020’de ise Xi, Çin ekonomisi koronavirüs pandemisinin ilk şokundan çıkarken girişimcilerden görüş istemişti.

Pekin merkezli gözlemci, “Şimdi ise arka planda ABD ile ilişkiler yönetiliyor, Xi Avrupalı liderler ve diğer dünya liderleriyle görüştü ve Çin ekonomisi 2024’e doğru bazı olumlu işaretler gösteriyor. Dolayısıyla üst düzey liderlik girişimcilerin büyüme ivmesini inşa etmek ve sürdürmek için güven ve çabalarını sağlamlaştırmalarını istiyor” diye ekledi.

Gözlemciler ayrıca Xi’nin 2018 ve 2020’de girişimcilerle bir araya gelmesinin ardından Pekin’in iş dünyası ve büyüme yanlısı politikalar açıkladığına dikkat çekti.

Katılımcılar arasında State Power Investment Corporation başkanı Liu Mingsheng’in yanı sıra Anta Sports başkanı Ding Shizhong ve Transfar Group başkanı Xu Guanju gibi önde gelen özel sektör iş liderleri de vardı.

Bu arada, Hong Kong merkezli tedarik zinciri yönetimi şirketi Fung Group’un başkanı Victor Fung ve Bosch Çin başkanı David Xu Daquan Hong Kong ve denizaşırı yatırımcıları temsil etti.

Toplantıya Pekin Üniversitesi’nden ekonomist Zhou Qiren, Çin Sosyal Bilimler Akademisi’nden Zhang Bin ve Çin Makroekonomik Araştırmalar Akademisi Başkanı Huang Hanquan da katıldı.

Modern yönetişim sistemleri kurma hedefi

Devlet destekli Xinhua Haber Ajansı’nın haberine göre, Çin’in elektrik sistemi reformunun yanı sıra risk sermayesinin geliştirilmesi, geleneksel endüstrilerin iyileştirilmesi, özel işletmelerin daha iyi yönetilmesi, Hong Kong’un Çin’in kalkınmasına daha iyi entegre edilmesi ve yabancı firmalar için iş ortamının iyileştirilmesi konuları ele alındı.

İş dünyası liderleri de çeşitli konularda tavsiyelerini sunma fırsatı bulurken Transfar’ın kurucusu Xu, Xi’ye özel işletmelerin önemli zorluklarla karşı karşıya olduğunu ve kurumsal yönetişimin iyileştirilmesinin kritik önem taşıdığını söyledi.

Zhejiang eyaletinin önde gelen kimyasal ürünler üreticisi Transfar’dan yapılan açıklamaya göre, Çin’in özel sektöründe tanınmış bir ses olan Xu, “İşletme yeteneklerini ve kurumsal yönetişim yapılarını geliştirmek ve nitelikli özel işletmeleri modern yönetişim sistemleri kurmaya teşvik etmek gerekiyor” dedi. Xu, özel işletmelerin modern kurumsal yönetimi için ulusal bir değerlendirme ve destek sisteminin kurulması da dahil olmak üzere, hükümetin bu çabaya öncülük etmesini önerdi.

Yedi toplantının en önemlisi

Çin Avrupa Uluslararası İşletme Okulu’ndan Zhu, Xu’nun önerilerinin Pekin’in üçüncü plenumda özel sektör güvenini ve yatırımını canlandırmak için yeni önlemler hazırlarken benimsenebileceğini söyledi.

Geleneksel olarak önümüzdeki beş ila 10 yılın ekonomik stratejisinin belirlendiği bu oturum, Merkez Komite’nin beş yıllık döngüsü boyunca düzenlenen yedi parti toplantısının en önemlisi olarak görülüyor.

Beş gün sürecek olan toplantıya yeni Merkez Komite’nin 376 asil ve yedek üyesi katılacak.

Pekin’de yaşayan ve ismini vermek istemeyen gözlemci, Xi ile girişimciler arasında gerçekleşen yüksek profilli toplantının temmuz ayındaki üçüncü plenuma yönelik beklentileri daha da artırdığını söyledi, ancak kapsamlı değişikliklerin masada olmadığı konusunda da uyardı. “İnsanlar Pekin’in Parti liderliği ve temel siyasi ilkelerden taviz vermeyeceğini akıllarında tutmalılar” diye ekledi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version