RUSYA

Yaptırım baskısı: Ödemelerdeki sorunlar nedeniyle Rusya’ın ithalatı azalıyor

Yayınlanma

Rusya Merkez Bankası, 2024 yılının ikinci çeyreğinde iç talebin büyümesinden kaynaklanan desteğin, lojistik ve ödemelerle ilgili sorunların olumsuz etkisinin yanı sıra ithal ikamesinin etkisiyle dengelenmesiyle ithalatın azaldığını bildirdi.

Kommersant gazetesinin haberine göre ülkenin ithalatı 2024’ün ilk çeyreğinde yüzde 10 düştükten sonra ikinci çeyrekte de azalmaya devam ederek yıllık yüzde 8 düşüşle 70,8 milyar dolara geriledi.

Merkez Bankası tarafından yapılan değerlendirmede, “Artan iç talebin ithalata verdiği destek, zayıflayan rublenin etkisi ve lojistikte yaşanan zorluklarla dengelendi,” denildi.

2024’ün ikinci çeyreğinde nominal ruble-dolar döviz kuru yıllık bazda yüzde 11, reel efektif döviz kuru ise yüzde 3 oranında düştü.

Rusya Federal Gümrük Teşkilatına göre, dünyanın tüm bölgelerinden Rusya’ya yapılan mal ithalatında azalma gözlendi.

Aynı zamanda, kısıtlamalar nedeniyle Avrupa ve Amerika’dan yapılan ithalattaki düşüş oranı Asya’dan yapılan ithalattan daha fazla oldu.

Sonuç olarak, Rusya’nın mal ithalatında Avrupa’nın payı Ocak-Mayıs 2024’te, 2023’ün ilgili dönemindeki yüzde 29’dan yüzde 26’ya, Amerika’nın payı ise yüzde 6’dan yüzde 5’e düştü. Aynı zamanda Asya’nın payı yüzde 64’ten 67’ye yükseldi.

Merkez Bankası, Ocak-Mayıs 2024 döneminde Avrupa ve Amerika’dan yapılan ithalatın bir önceki yıla göre yüzde 17, Asya’dan yapılan ithalatın ise yüzde 4 oranında azaldığını belirtti.

Kurum, ithalattaki düşüşün çoğu kategoride gerçekleştiğine dikkat çekti. Bu yılın ilk beş ayındaki düşüşe en büyük katkıyı kimyasal ürünler (yıllık eksi yüzde 17) ve taşıt araçları ile ekipmanlar (yıllık eksi yüzde 5) yaptı.

Öte yandan Merkez Bankası, gıda ürünleri ve tarımsal hammadde ithalat hacminin Ocak-Mayıs döneminde yüzde 6 oranında azaldığını ve bunun kısmen yerli üretimdeki artıştan kaynaklandığını kaydetti.

Daha önce kurum, ithalatçıların döviz talebindeki azalmanın mayıs ayında rublenin Amerikan doları karşısında yüzde 3,2 oranında güçlenmesine katkıda bulunduğunu bildirmişti.

Merkez Bankası, yaptırımların güçlenmesi ve ABD’nin Çin bankaları üzerindeki baskısı nedeniyle Rusya’ya ‘dost’ ülkelerin para birimleriyle yapılan ithalatın azalması nedeniyle ruble ithalatının payında artış olduğunu bildirdi.

Kurumun değerlendirmesine göre mayıs ayında ithalat ödemelerinde Rus rublesi cinsinden yapılan ödemelerin payı, nisan ayındaki yüzde 41,1’lik orana kıyasla yüzde 41,8 gibi rekor bir seviyeye ulaştı.

Asya ülkelerinden yapılan ithalat için ruble ile yapılan ödemelerin payı nisan ayındaki yüzde 36,1’den mayıs ayında yüzde 37,7’ye yükseldi.

Bloomberg: ABD yaptırımları, Rusya ile Çin arasındaki yuan cinsinden ödemeleri zorlaştırdı

Çok Okunanlar

Exit mobile version