RUSYA

‘Rusya Merkez Bankası’ndan para politikasını sıkılaştırma sinyali

Yayınlanma

Rusya Merkez Bankası, eylül ayı toplantısında baz faiz oranını yüzde 19’a yükseltirken, ekim ayında yeni bütçe projeksiyonlarını dikkate alarak para politikasını sıkılaştırabileceğini duyurdu. 2025 yılı bütçe açığının yüzde 0,5 seviyesinde olacağı öngörülürken, enflasyonun yüzde 6,5 ila 7 aralığında gerçekleşmesi bekleniyor.

Rusya Merkez Bankası, yaptığı açıklamada, eylül ayı toplantısına katılan yönetim kurulu üyelerinin mevcut ekonomik koşullarda en ihtiyatlı kararın baz faiz oranını yüzde 19’a yükseltmek olduğu konusunda ‘geniş bir fikir birliğine’ vardıklarını belirtti. Ancak, ekim ayında yapılacak tahminlerde yeni bütçe parametrelerinin dikkate alınacağı ifade edildi.

Merkez Bankası’nın henüz tahminlerine dahil etmediği yeni bütçe projeksiyonlarına göre, Rusya hükümeti 2025 yılında federal bütçe harcamalarını mevcut yıla kıyasla yüzde 9 oranında artırmayı planlıyor. Ayrıca, gelecek yıl için öngörülen artış yüzde 20,6 olacak.

Kurum, faiz oranını yüzde 19’a yükseltirken, maliye politikasının normalleşme sürecine ilişkin baz senaryoda herhangi bir değişiklik olmayacağını varsaymıştı. Bu varsayım, 2025 yılında federal bütçe harcamalarının bütçe kuralı ilkelerine uygun olarak şekilleneceği ve ardından sıfır faiz dışı açığın korunmasıyla maliye politikasının kademeli olarak normalleşeceği öngörüsüne dayanıyor.

Tahminlere göre, 2025 yılında bütçe açığı 1,17 trilyon ruble ya da gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) yüzde 0,55’i kadar olacak. Maliye Bakanlığı’na göre, 2026 yılında bu açık GSYİH’nin yüzde 0,9’una, 2027 yılında ise yüzde 1,1’ine çıkacak.

Rusya Merkez Bankası, “Makroekonomik tahminlerimizde, 2024 sonbaharında federal bütçe taslağının yayımlanmasının ardından güncellenen maliye politikası parametrelerini dikkate alacağız,” açıklamasını yaptı.

Bir sonraki Merkez Bankası toplantısı, güncellenmiş tahminlerle birlikte 25 Ekim’de yapılacak.

Eylül toplantısının özetinde, temmuz ayındaki temel tahminle kıyaslandığında, orta vadeli enflasyon yörüngesinde belirgin bir sapma olmadığı belirtilmişti.

Mevcut tahmin, 2024 yılı sonunda enflasyonun yüzde 6,5 ila 7,0 arasında olacağını öngörüyor. Kurum, ekim ayında enflasyon tahmininin yükseltileceğini daha önce doğrulamıştı.

Merkez Bankası, “Daha yüksek bir bütçe açığı, bütçenin parasal büyüklüklerin artmasına ve kamu sektörünün toplam talebe daha fazla katkı yapmasına neden olacak. Dolayısıyla, toplam talebin dengeli bir yörüngede tutulması ve enflasyon hedeflerinin korunması için ekonomiye yönelik daha kısıtlı kredi büyümesi ve dolayısıyla daha sıkı bir para politikası gerekecek,” değerlendirmesinde bulundu.

Kurum ayrıca, kredi dinamiklerini etkileyen çeşitli piyasa dışı faktörler göz önüne alındığında, kredi piyasasının piyasa segmentinde daha belirgin bir soğuma gerektiğini ifade etti.

Açıklamada, “Artan arz yönlü kısıtlamalar nedeniyle ekonomik faaliyetin yavaşladığına dair belirtiler, soğuyan talep nedeniyle yavaşlamaya dair işaretlerden daha fazla. Süregelen yüksek enflasyonist baskılar da bu durumu teyit ediyor,” denildi.

Rusya’da hükümet ve Merkez Bankası, enflasyonla mücadele için eylem planı hazırladı

Çok Okunanlar

Exit mobile version