DİPLOMASİ

Yoksul ülkelerin finansal yükü artıyor

Yayınlanma

Yeni yapılan bir araştırma, yoksul ülkelerin kamu gelirlerine oranla borç yükünün 1998’den bu yana en yüksek seviyeye yükseldiğini gösteriyor.

Financial Times’ın (FT) Debt Justice tarafından yayınlanacak bir araştırmadan aktardığına göre, dünyanın en yoksul 91 ülkesi için, yerleşik olmayanlara yönelik kamu borcunun geri ödemeleri, 2023 yılında hükümet gelirlerinin ortalama yüzde 16’sından fazlasını kaplayacak ve gelecek yıl neredeyse yüzde 17’ye yükselecek.

1998’den bu yana görülen en yüksek borç yükünün, merkez bankalarının hızlı faiz artışlarının ardından gelmesi dikkat çekiyor. Yoksul ülkeler için borç almanın maliyeti gitgide artıyor.

IMF’nin ayrıca ortaya koyduğu verilere göre, Dünya Bankası tarafından düşük ve alt-orta gelirli olarak sınıflandırılan 91 ülkenin birçoğu için, ülke içindeki borç verenlerden alınan iç borç geri ödemeleri, borç yükünü çok daha büyük hale getiriyor.

Debt Justice’in icra direktörü Heidi Chow, borç geri ödemelerinin birçok hükümet için yeniden kriz seviyelerine ulaştığını ve kamu hizmetleri sunma, iklim kriziyle mücadele etme ve ekonomik çalkantılara yanıt verme kabiliyetlerini engellediğini söyledi.

Bu ortalama, 2011 yılında gelirlerin yüzde 6,6’sı gibi düşük bir seviyeye gerilemişti.

Sri Lanka, Gana ve Zambiya gibi ülkelerin dış borçlarının yanı sıra yüksek iç borçlarla da iflasa sürüklendiğini belirten araştırmada, Pakistan da temerrüt riski altında gösteriliyor.

Pakistan’ın bu yılki dış kamu borcu geri ödemeleri hükümet gelirlerinin yüzde 47’sine denk geliyor.

IMF geçtiğimiz Eylül ayında yayınladığı bir raporda Pakistan’ın dış borçlarının GSYİH’nin yüzde 28’ine, iç borçlarının ise GSYİH’nin yüzde 37’sine eşit olduğunu hesaplamıştı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version