AVRUPA

Yunanistan’da köylüler polisle karşı karşıya; Fransız çiftçilerden Paris ablukasına çağrı

Yayınlanma

Avrupa çapında çiftçi isyanı sürüyor. Son olarak Fransız çiftçiler, bugün öğleden sonra Paris’in abluka altına alınması çağrısında bulundular.

Perşembe günü, çiftçi sendikası FNSEA ve Jeunes Agriculteurs’un Ile-de-France bölgesel bölümü, bugün yerel saatle 14.00’ten (TSİ 16.00) itibaren ‘Paris ablukasının başlatılması’ çağrısında bulundu. 

Sendikaların ulusal liderliği ise daha temkinli. Jeunes Agriculteurs (Genç Çiftçiler) Başkanı Arnaud Gaillot, “Paris ablukası son çarelerden biri olmalı,” dedi.

Başkan, sahadan gelen geri bildirimlerin ardından çarşamba günü hükümete 24 öneri gönderdikleri için, hareketin ancak tüm şikayetlerini ele alarak önlenebileceğine inanıyorlar.

Çiftçiler, sanayi sermayesine karşı koruma istiyor

Bunlar arasında, çiftçilerin gelirlerini sanayicilerden korumak için tasarlanmış ‘EGAlim yasalarına mutlak saygı’, sığır yetiştiriciliğini desteklemek için vergi önlemleri ve AB standartlarından daha katı olması durumunda Fransız standartlarının ‘tamamen ve derhal reddedilmesi’ yer alıyor.

Sendikalar ayrıca ‘Yeşil Mutabakat ile ekolojik planlama arasındaki tutarsızlıklara son verilmesi’ çağrısında bulunuyor.

FNSEA ve Genç Çiftçiler, talepleri dikkate alınmazsa geri adım atmayacakları konusunda uyardılar.

Katılımcılar arasında, Ortak Tarım Politikası’nın (CAP) liberalize edildiği 1992’deki son ‘Paris ablukası’na öncülük eden sağcı Kırsal Koordinasyon da var. Perşembe günü, ekolojistlere yakın solcu bir sendika olan ‘Confédération Paysanne’ da nihayet harekete katıldı.

Avrupa çapında çiftçi isyanı büyüyor

Paris çiftçileri yatıştırmaya çalışıyor

Fransa Tarım Bakanlığına göre, perşembe günü Başbakan Gabriel Attal, Tarım Bakanı Marc Fesneau, Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire ve Çevre Bakanı Christophe Béchu arasında yapılan toplantıda ‘basitleştirme önlemleri’ için somut öneriler üzerinde anlaşmaya varıldı.

Euractiv’e bilgi veren kaynak, “GNR [yol dışı dizel], hayvancılık ve çiftçilerin ücretleri konusu ele alınmalıdır,” dedi.

Yol dışı dizel, Ekonomi Bakanlığının çiftçiler için vergi indirimlerini aşamalı olarak kaldırma kararından bu yana bir gerilim kaynağı oldu. Çiftçiler, hükümetin bütçe açıklarını telafi etmek için vergi muafiyetini sona erdirme planına karşı çıktıkları için Almanya’da ülke çapında çiftçi protestolarına ve ablukalara yol açan sorun da bu.

FNSEA, vergi indirimi şeklinde ‘herkes için tam tazminat’ umuyor. Genç Çiftçiler lideri Gaillot ise, “Mevcut durumda, hiçbir şey pazarlık konusu değil. Top hükümetin sahasında. Kabul edilebilir olup olmadığını yarın göreceğiz,” dedi.

Komşuda traktörler anayolları kapattı

Yunanistan’da ise çiftçiler, yüksek üretim maliyetleri ve tazminat ödemeleri nedeniyle çarşamba günü protestolarını yükselttiler.

Larissa ve Karditsa’dan protestocu çiftçiler, ulusal karayolu E65’te traktörlerle trafiği engellemeye çalıştı. Protestocular, barikatı kaldırmak için göz yaşartıcı gaz kullanan polisle çatıştı ve Karditsa’da 1 çiftçi yaralandı. Başka bir çiftçi ise polis tarafından gözaltına alındı. 

Çiftçiler, doğal afetler ve hastalıklardan kaynaklanan mahsul kaybının daha iyi tazmin edilmesinin yanı sıra tarım sektörünü aşırı hava koşullarına karşı korumak için altyapı inşası ve gelecekteki taşkınları önlemek için su kanallarının ve köprü alt geçitlerinin temizlenmesini talep ediyor.

Seller nedeniyle birçok tarım alanında üretim yapılamıyor

Ayrıca, mahsul üretim kayıplarının %100’ünün geri ödenmesini ve bunları yetiştirmek için yatırılan sermayeyi talep ediyorlar. Geçen yaz ve sonbaharda ülkeyi kasıp kavuran yıkıcı orman yangınları ve seller sırasında birçok çiftçi hayvanlarını, mahsullerini kaybetti ve tarım ekipmanları ile evleri zarar gördü.

Yaklaşık 150.000 ila 180.000 metrekarelik tarım arazisi, Daniel Fırtınası nedeniyle yoğun bir şekilde sular altında kaldı. Bu alanların çoğunda, traktörler ve motorlu su kuyusu pompaları da dahil olmak üzere birçok tarım ekipmanına zarar veren veya tahrip eden su hâlâ boşaltılmamış durumda. Bu nedenle bazı çiftçilerin üretime devam etmesi imkansız hale geldi.

Köylü önderi Yunan komünist ‘kitlesel katılım’ olacağını söyledi

Larissa Tarım Birlikleri Federasyonu Başkanı ve Yunanistan Komünist Partisi (KKE) üyesi Rizos Maroudas, devlet yayıncısı ERT’ye verdiği demeçte, Teselya’daki sellerle daha da kötüleşen sektörün birikmiş sorunları nedeniyle düzenlenen protestolara ‘çiftçilerin kitlesel katılımı olacağını’ söyledi.

Maroudas, “Hasarların meydana gelmesinden bu yana beş ay geçti, çok az cevap ve çok söz aldık, bunların çok azı gerçekten gerçekleşti,” dedi ve protestoların ek barikatlarla tırmanabileceğini de sözlerine ekledi.

Kırsal Kalkınma ve Gıda Bakanı Lefteris Avgenakis cumartesi sabahı, devlet televizyon kanalı ERT1’e yaptığı açıklamada, Yunanistan’daki çiftçilerin protestolarının arkasında ‘siyasi figürler’ olduğunu iddia etti.

Çok Okunanlar

Exit mobile version