AVRUPA

Yunanistan’da öğrenciler özelleştirmeye karşı üniversite işgallerine başladı

Yayınlanma

Perşembe günü Atina’nın merkezinde toplanan 15.000’den fazla protestocu öğrenci, muhafazakâr Yeni Demokrasi (ND) hükümetinin gelecek yıldan itibaren ülkede özel üniversitelere izin verme planlarına karşı çıktı.

Çoğunluğu gençlerden oluşan göstericiler, Atina Üniversitesi’nin ana binasının önünde toplanarak ‘Eğitimden elinizi çekin’ sloganları attı. Girişe asılan dev bir pankartta, ‘Onların Karları ya da Bizim Eğitimimiz’ yazıyordu.

Öğrenciler, Yunanistan’ın dört bir yanındaki şehirlerde çok sayıda gösteri düzenledi ve düzinelerce üniversite fakülte binasını işgal ederek ders ve sınav boykotu başlattı.

Miting için Atina’ya giden Mora Yarımadası Üniversitesi’nde tarım bilimi öğrencisi olan Eleni Iatrou, AFP’ye verdiği demeçte, “(Devlet) üniversiteleri zaten yetersiz finanse ediliyor. Özel üniversiteler de derece vermeye başlarsa, devlet üniversiteleri için devlet finansmanı daha da azalacak,” dedi.

‘İstihdamda zengin çocukları öne çıkacak’

Dünya Bankası’na göre, Yunanistan 2020’de hükümet bütçesinin yüzde 7,1’ini eğitime harcadı ve bu en az 25 yılın en düşük oranı.

Tesalya Üniversitesi’nde hemşirelik okuyan 23 yaşındaki Dimitra Hatzivassili, reformun 2019’dan beri iktidarda olan Yunan muhafazakâr hükümetinin birçok özelleştirme girişiminden sadece biri olduğunu söyledi.

24 yaşındaki hukuk öğrencisi Kostas Stathopoulos, özel üniversitelerin açılmasının Yunanistan’daki genç işsizliğini artıracağını ve varlıklı ailelerden gelen mezunları tercih edeceğini söyledi. Öğrenci, “İş piyasası (mezunların sayısını) absorbe edemeyecek,” dedi.

Profesörlerden öğrencilere destek: Çevrimiçi sınavlara katılmayı reddettiler

Birçok üniversite profesörü de öğrencilerin yüksek ücretler karşılığında daha düşük giriş koşulları sunacağını iddia ettikleri özel kurumlara karşı çıkıyor.

Korfu İyonya Üniversitesi’nde müzikoloji profesörü Alexandra Balantina, “Özel üniversitelerde kalite garantisi yoktur ve eğitim maliyeti artacaktır,” dedi.

Yaklaşık 200 profesör, bu hafta, hükümetin reforma karşı direnişin üstesinden gelmeye yönelik ‘kötü niyetli’ çabalarını kınayan bir bildiriyi imzaladı ve öğrencilerin oturma eylemleri düzenlediği fakültelerde düzenlenen çevrimiçi sınavlara katılmayı reddetti.

Yasa tasarısı ay sonunda parlamentoya geliyor

Hükümet, yabancı üniversitelerin Yunanistan’da öğrenci adayları için ulusal sınav sistemi kapsamında faaliyet gösterecek şubeler açmasına izin vermek istiyor. Şubeler ücret talep edecek ancak ‘kâr amacı gütmeyen’ bir yapı altında faaliyet gösterecek.

Muhalifler, birçoğu zaten finansman sıkıntısı çeken devlet üniversitelerini baltalayacağını ve gelecekte lisans öğrencileri için ücretsiz olarak sunulan yüksek öğrenimi tehdit edeceğini savunuyorlar.

Yasa tasarısının bu ayın sonunda mecliste görüşmesi bekleniyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version