AVRUPA

Yunanistan’da Syriza’dan yeni kopuşlar yaşanabilir

Yayınlanma

Yunanistan’ın ana muhalefet partisi Syriza’nın başkanı Stefanos Kasselakis’in liderliği, partideki siyasetçiler arasındaki yeni bir çatışmanın partiyi bir başka büyük bölünmenin eşiğine getirmesiyle bir kez daha sorgulanıyor.

Kasselakis Eylül 2023’te eski Başbakan Aleksis Çipras’ın yerine Syriza’nın başkanı oldu. Politikaya atılan 36 yaşındaki işadamı ilk günden itibaren parti içi muhalefetle karşılaştı ve bu da Kasım 2023’te Syriza’nın büyük bir fraksiyonunun ayrılarak Yeni Sol partiyi kurmasıyla sonuçlanan “büyük boşanma” ile sonuçlandı.

O zamandan beri Kasselakis Syriza üzerindeki kontrolünü sağlamlaştırmak için mücadele ediyor.

Geçtiğimiz haziran ayında yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri, Syriza’nın iktidardaki merkez sağ Yeni Demokrasi’nin (ND) ağır oy kaybından yararlanamaması nedeniyle partinin istediği sonuçları getirmedi.

Özellikle Yeni Demokrasi, bir yıl önceki ulusal seçimlere kıyasla AP seçimlerinde bir milyondan fazla oy kaybetti. Fakat ne Syriza ne de sosyal demokrat Pasok bu oyları almayı başardı: ND %28,3 oy alırken onu %14,9 ile Syriza ve %12,8 ile Pasok takip etti.

Bir grup “solcu”dan Kasselakis’e yeni itirazlar

Bu hafta Syriza içinde yaşanan yeni bir tartışma Kasselakis’in liderliğinin yeniden tartışmaya açılmasına neden oldu.

Kasselakis’in Syriza liderliğine seçilmesini şahsen destekleyen Girit adasından etkili bir siyasetçi Pavlos Polakis, Kasselakis’in otoritesini açıkça sorguladı.

Kasselakis’in 27 Ağustos Salı günü yapılan oylama sonucunda Syriza’nın parlamento grubu başkanlığına görevdeki Sokratis Famellos’un yerine Nikos Pappas’ı getirmesiyle çatlak daha da derinleşti.

Oylama Kasselakis’in ip üstünde yürüdüğünü gösterdi: 35 Syriza milletvekilinden 17’si Kasselakis’in seçimi lehinde, 12’si aleyhinde oy kullandı ve dördü çekimser kaldı.

Euractiv’e isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan Atina’daki üst düzey bir Syriza politikacısı, Kasselakis’in partinin parlamento grup başkanını değiştirmesi için bir neden olmadığını söyledi.

Syriza’nın üst düzey üyesi, “Famellos, Syriza’nın varoluş sorunlarıyla karşı karşıya kaldığı dönemde partiyi parlamentoda başarıyla yönetmiş ılımlı bir solcu,” dedi.

Kasselakis’in Çipras korkusu

Yönetici ayrıca Kasselakis’in “her yerde hayaletler” gördüğünü ve “yanlışlıkla Aleksis Çipras’ın kendisini devirme girişimlerini koordine ettiğine inandığını” da sözlerine ekledi.

Kasselakis ve Çipras arasındaki ilişkiler, eski başbakanın geçtiğimiz şubat ayında kritik bir parti konferansından saatler önce Syriza liderliğini değiştirmek için açıkça yeni seçim çağrısında bulunmasından bu yana iyi değil.

Bu nedenle bazıları Kasselakis’i sorgulayanların birçoğunun Çipras ile yakın bağları olduğu konusunda ısrar ediyor.

Euractiv’e ulaşan bilgilere göre, Kasselakis’in salı günkü oylamayı ele alış biçiminden hayal kırıklığına uğrayan bazı “tarafsız” siyasetçilerin gensoru önergesi verme senaryosu göz ardı edilmemeli.

Kasselakis taraftarlarından Pasok ile birleşme suçlaması

Kasselakis’e yakın bir kaynak Euractiv’e yaptığı açıklamada, Çipras ile ilişkileri “şüphe” ile karakterize olmasına rağmen, Syriza liderinin kendisini sorgulayanların arkasında eski başbakanı görmediğini söyledi.

Kaynak, “Bu arada bu kişiler Çipras’ın görüşlerini temsil ettiklerini iddia ediyorlar,” dedi.

Yunan siyasetini iyi bilen kaynak, Kasselakis’in, bazılarının merkez solu birleştirme çabasının bir parçası olarak sorgulandığını söyledi.

Kaynak, “AB seçimlerinden bu yana bazıları daha geniş bir merkez sol cephe için bastırıyor ve [sosyalist] Pasok’a ya da diğerlerine, [politika gündemiyle ilgili] herhangi bir koşul ya da Syriza lideri olarak Kasselakis olmaksızın yaklaşıyor […],” dedi.

Kaynağa göre Kasselakis Syriza’nın özerk bir yol izlemesini istiyor, yoluna devam etmekte kararlı ve aynı fikirde olmayanların uygun kararları almasını talep ediyor.

Bunun yanı sıra kaynak, liderin partinin seçmen tabanıyla doğrudan temasının “partinin emektarlarını rahatsız ettiğini” de sözlerine ekledi.

Geçtiğimiz aralık ayında Euractiv’e verdiği bir röportajda Kasselakis, “yeni Syriza’nın merkez soldan sola ve yeşillere kadar tüm alanı ’rahatça” kapsayan “modern bir sol” partiyi temsil ettiğini söylemişti.

Pasok, Syriza’yı yerinden etmeyi hedefliyor

Anketler Pasok’un Yunan parlamentosunda üçüncü sırada yer aldığını ve partinin yeni liderlik seçiminin yaklaşmasıyla birlikte iç karışıklıklarla karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

Pasok diğer ilerici güçlerle işbirliğine açık olduklarını açıklamış olsalar da Syriza’yı geçerek ikinci parti olmayı hedefliyor.

Bir sonraki parlamento seçimlerinin 2027’de yapılması planlanıyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version