DİPLOMASİ

Yunanistan’dan yeni IMEC koridorunun hızlandırılması çağrısı

Yayınlanma

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Gerapetritis, dün Yeni Delhi’de düzenlenen uluslararası siyaset bilimi konferansı Raisina Diyaloğu’nda yaptığı konuşmada, Hindistan-Ortadoğu-Avrupa Ekonomik Koridorunun (IMEC) oluşturulmasına dönük çabalara hız verilmesi çağrısı yaptı.

Gerapetritis, açıklamasında “Geçtiğimiz ağustos ayında Başbakan (Narendra) Modi’nin Atina’ya yaptığı tarihi ziyaret sırasında Hindistan-Yunanistan ilişkilerini stratejik ilişkiler seviyesine yükselttik. Karşılıklı yatırım bizim en önemli önceliğimizdir,” ifadelerini kullandı.

Yunanistan’ın halihazırda Hindistan’ın çeşitli sektörlerinde önemli yatırımları olduğuna dikkat çeken Gerapetritis, “Aynı zamanda Hindistan, Girit’teki Kasteli havaalanı gibi dönüm noktası niteliğindeki projelere katılarak ve gıda ve ilaç pazarı gibi ekonominin diğer alanlarında da aktif olarak altyapı gelişimine büyük yatırımlar yapıyor. Pek çok alanda işbirliğimizi genişletme isteğimiz, Başbakan (Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçoakis) ile birlikte 100’den fazla iş insanından oluşan heyetin, 2030 yılına kadar ikili ticaretimizi iki katına çıkarmak gibi gerçekçi bir hedefle daha fazla angajman fırsatlarını araştırmak üzere Hindistan’a gelmesiyle teyit edildi,” diye konuştu.

‘Yunan limanları, Asya’daki projelerin Avrupa pazarına eriştiği bir güzergah haline geldi’

Yunan limanlarının söz konusu koridorun Avrupa’ya açılan kapısı olabileceğini ve olması gerektiğini belirten Gerapetritis, şöyle devam etti:

“Antik çağlardan bu yana Yunanistan’ın üç kıtanın buluştuğu kavşak noktasındaki stratejik konumu, ticaret ve bilgi alışverişi için fırsatlar sundu. Enerji, veri iletimi ve ulaşım alanlarındaki ağlarda öncü bir rol oynuyoruz. Aynı zamanda Yunan limanları, Asya’daki projelerin yarım milyar tüketicinin bulunduğu Avrupa pazarına eriştiği bir güzergah haline geldi. Yunanistan denizcilik uzmanlığına ve malların ve enerjinin güvenli ve hızlı bir şekilde taşınmasında dünya lideri olan bir filoya sahip. Ayrıca Yunanistan, coğrafi olarak Orta Doğu’ya yakın olmasının yanı sıra bu çalkantılı zamanlarda son derece ihtiyaç duyulan siyasi istikrara sahip ve elbette Yunanistan Avrupa Birliği’nin (AB) en eski üyelerinden biri.”

‘Ortak politikalarımızı geliştirmek için çok taraflı olarak çalışmak oldukça önemli’

Bununla beraber Hindistan, Yunanistan, AB ve Orta Doğu ülkelerinin önünde tarihi bir fırsat bulunduğunu ve bu fırsatın ‘bölgedeki her kilit aktör tarafından değerlendirilmesi’ gerektiğini kaydeden bakan, “IMEC projesini gerçekleştirmek üzere ortak politikalarımızı geliştirmek için Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan gibi ülkelerle birlikte çok taraflı olarak çalışmak oldukça önemli,” diye ekledi.

Daha önce Hindistan, AB, Suudi Arabistan ve AB, Yeni Delhi’de düzenlenen G20 zirvesi marjında Hindistan’ı Orta Doğu ve Avrupa ülkelerine bağlayacak bir ulaşım ve ekonomi koridoru oluşturma konusunda anlaşmıştı. Çin’in Kuşak ve Yol Girişimine ‘alternatif’ olarak sunulan proje, bir demiryolu ağının inşasını ve liman altyapısının geliştirilmesini içeriyor.

Proje katılımcıları bu sayede ihracat ve transit kargo taşımacılığı güzergahlarının kapasitesini artırmayı amaçlıyor. Taraflar arasında imzalanan mutabakat zaptına göre koridor, Hindistan’dan Avrupa’ya Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Ürdün, İsrail ve Yunanistan üzerinden uzanacak.

Miçotakis’in Hindistan ziyareti: ‘Özel Stratejik Ortaklığa’ adım adım

Çok Okunanlar

Exit mobile version