Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, savaşın başlamasının ardından üçüncü kez Berlin’i ziyaret ederek Alman Federal Meclisi Bundestag’da bir konuşma yaptı.
Ülkesini destekleyen Almanya’ya teşekkür eden Zelenskiy, Ukrayna’nın da bu savaşı “tüm Avrupa’nın çıkarları doğrultusunda yürüttüğünü” söyledi.
Zelenskiy, “Taviz verme zamanı sona erdi. Putin’in kaybetmesi hepimizin ortak çıkarınadır. Rusya tüm zararın bedelini ödemelidir,” deyince genel kurulda büyük alkış aldı.
Bundestah Başkanı Bärbel Bas daha önce Ukrayna’ya Alman parlamentosunun dayanışması konusunda güvence vermişti. SPD’li siyasetçi, Ukrayna Devlet Başkanının Federal Meclis’te yapacağı konuşma öncesinde, “Rusya’nın işlediği savaş suçlarının cezalandırılacağından eminim. Ukrayna’nın geleceği AB ve NATO’da yatıyor,” demişti.
Berlin’de Ukrayna için düzenlenen uluslararası yeniden yapılanma konferansında konuşan Şansölye Olaf Scholz, Moskova’nın katılmadığı İsviçre’deki barış konferansında “adil ve kalıcı bir barış için ilkelerin” tartışılacağını söyledi.
Şansölye, “Bunlar henüz savaşın sona erdirilmesine yönelik müzakereler değil,” diye vurguladı.
Scholz bunun gerçekleşmesi için Kremlin lideri Vladimir Putin’in “acımasız savaşına son vermeye ve askerlerini geri çekmeye hazır olduğunu” göstermesi gerektiğini söyledi.
Scholz, “Belki de doğru zaman geldiğinde Rusya’nın da bir gün masada yer alacağı bir süreci başlatmanın bir yolu bulunabilir,” dedi fakat bu konudaki kararın “sadece ve sadece” Ukrayna’ya ait olduğunu vurguladı.
Bununla birlikte, Putin savaş hedeflerine bağlı kaldığı sürece, Scholz, “Ukrayna’ya verdiğimiz destekten vazgeçmeyeceğiz, Ukraynalıların yanında durmaya devam edeceğiz,” dedi.
AfD ve BSW Zelenskiy’in konuşmasını boykot etti
Alman Federal Meclisi’ndeki AfD parlamento grubu, Zelenskiy’in konuşmasını eleştirerek genel kurula katılmadı.
AfD’nin eş başkanları Alice Weidel ve Tino Chrupalla, “Kamuflaj giysili bir konuşmacıyı dinlemeyi reddediyoruz. Zelenskiy’in görev süresi doldu. O artık sadece savaşçı ve dilenci bir cumhurbaşkanı olarak görevde,” dedi.
Ukrayna’nın artık “savaşçı bir cumhurbaşkanına” değil, “müzakere etmeye istekli bir barış cumhurbaşkanına” ihtiyacı olduğunu savunan AfD liderleri, bu nedenle parlamento grubunun Zelenskiy’in Federal Meclis’te yapacağı konuşmadan uzak durma kararı aldığını açıkladılar. Bununla birlikte, dört AfD milletvekili konuşma için genel kurulda yer alarak karara karşı çıkmış göründü.
Sahra Wagenknecht’in yeni partisi BSW’nin üyeleri de toplantıya katılmadı. BSW dış ilişkiler uzmanı Sevim Dağdelen AFP’ye yaptığı açıklamada, “Toplantıya katılmayarak, Devlet Başkanı Zelenskiy tarafından kazanılması mümkün olmayan bir savaş için zorla silah altına alınmak yerine derhal ateşkes ve müzakere edilmiş bir çözüm isteyen tüm Ukraynalılarla dayanışma sinyali gönderiyoruz,” dedi.
BSW yaptığı açıklamada, “Rusya’nın Ukrayna’da uluslararası hukuka aykırı olarak yürüttüğü savaşı” kınamakla birlikte, Devlet Başkanı Zelenskiy’in şu anda “son derece tehlikeli bir tırmanma sarmalına” katkıda bulunduğunu belirtti ve böylece tüm Avrupa için yıkıcı sonuçları olacak bir nükleer çatışma riskinin bulunduğunu kaydetti.
BSW, Rusya’nın stratejik nükleer güçlerinin erken uyarı sistemine yönelik son saldırıyı “sorumsuzluk” olarak değerlendirdi.