DİPLOMASİ

Zelenskiy, Trump’tan Ukrayna’daki barış gücü için asker talep etti

Yayınlanma

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda yaptığı açıklamalarda, Ukrayna’nın savaş sonrası güvenliğinin ABD askeri desteği olmadan sağlanamayacağını vurguladı. Zelenskiy, ABD’nin güç gösterisi yapması gerektiğini belirterek, barış anlaşmasının Ukrayna’nın dışında yapılmaması gerektiğini ve bunun için güçlü bir askeri güce ihtiyaç olduğunu söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ABD Başkanı Donald Trump’tan, Ukrayna’da barışı sağlamak üzere bir barış gücü oluşturulması için asker talep etti.

Zelenskiy, Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu’nda yaptığı açıklamada, savaş sonrası Ukrayna’nın güvenliğinin ABD askeri desteği olmadan sağlanamayacağını belirtti. Ayrıca, çatışmaların sona ermesi için ABD’nin güç gösterisi yapması gerektiğini vurguladı.

Zelenski, Bloomberg’in Genel Yayın Yönetmeni John Micklethwait’e verdiği mülakatta, “Savaşın sona ermesi Trump için bir zafer olmalı, Putin için değil. Putin, Trump’ın yanında hiçbir şey ifade etmiyor,” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı, barış anlaşmasının Ukrayna’nın dışında yapılmaması gerektiğini ve bunun için güçlü bir askeri güce ihtiyaç olduğunu söyledi.

Zelenskiy, “Avrupalı müttefiklerin desteği tek başına yeterli değil. Bu, ABD olmadan mümkün değil. Bazı Avrupalı dostlarımız bunun mümkün olduğunu düşünse de hayır, bu imkânsız. ABD olmadan kimse risk alamaz,” diye ekledi.

Trump yönetiminin bazı açıklamalarına göre, yeni ABD yönetimi, Ukrayna’nın güvenliğini sağlama misyonunu Avrupa ülkelerine devretmeyi planlıyor.

The Wall Street Journal’ın haberine göre, Trump, Paris’te Zelenskiy ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yaptığı görüşmede, ABD ordusunun bir barış gücü misyonuna katılmayacağını açıkça belirtti.

Macron, yaklaşık bir yıl önce Batılı birliklerin Ukrayna’ya gönderilmesi fikrini ilk kez dile getirmişti.

Reuters’ın aktardığına göre, Trump’ın en üst düzey danışmanları, Ukrayna’ya ciddi güvenlik garantileri sağlanmasını destekliyor. Bu kapsamda, Avrupa birliklerinin devriye gezebileceği askerden arındırılmış bir bölge oluşturulması gibi öneriler gündemde.

Bloomberg’e konuşan kaynaklar, Avrupa Birliği temsilcilerinin Trump’ın danışmanlarıyla savaşın sona erdirilmesi ve Ukrayna’nın gelecekteki güvenlik garantileri üzerine görüştüklerini belirtti.

Söz konusu görüşmelerde, Rusya’nın Ukrayna’ya yeniden saldırması durumunda ABD birliklerinin kullanılıp kullanılmayacağına dair tartışmaların yaşandığı ifade edildi. Bu faktör, Avrupalıların anlaşmalara desteğini sağlamak açısından büyük önem taşıyor.

Zelenskiy, Avrupa ülkelerinin Putin’i caydırmak için yeterli askeri güce sahip olmadığını ve ABD olmadan oluşturulacak bir barış gücünün NATO’da bölünmelere yol açabileceğini söyledi. Ukrayna Devlet Başkanı, “Avrupa’dan en az 200 bin askere ihtiyaç var,” değerlendirmesini yaptı.

Ukrayna, yeni ABD yönetimine iş birliğinin faydalarını göstermek amacıyla, Avrupa’daki bazı ABD birliklerinin yerine savaşta tecrübe kazanmış Ukraynalı askerlerin konuşlandırılmasını önerdi.

Zelenski, Çin lideri Xi Jinping’in de savaşın sona erdirilmesi çabalarına katkıda bulunabileceğine inandığını belirtti. Ukrayna Devlet Başkanı, “Xi Jinping, Putin’i barışa zorlayabilir, bundan eminim. Başkan Trump en güçlü lider, Xi de öyle. Bunu gerçekten yapabilecek başka bir müttefik olduğunu düşünmüyorum. Putin’in ekonomisi Çin’e çok bağımlı,” değerlendirmesini yaptı.

Kiev, müttefiklerden 50 bin barış gücü askeri göndermelerini bekliyor

Bunun yanı sıra Financial Times’ın haberine göre, Ukrayna, ateşkes ilan edilmesi durumunda kendisini destekleyen ülkelerden temas hattına 50 bin barış gücü askeri göndermelerini umuyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve gelmesiyle birlikte, Ukrayna’ya Batılı barış gücü askerlerinin gönderilmesi fikri yeniden gündeme geldi.

Kiev ile müttefikleri arasında yapılan görüşmelere katılan Ukraynalı yetkililer, 1000 kilometrelik temas hattında 40 ila 50 bin yabancı barış gücü askerinin konuşlandırılmasının mümkün olabileceğini düşünüyor.

Şu anda Fransa ve Baltık ülkeleri, Ukrayna’ya barış gücü gönderilmesi fikrini desteklerken, Polonya ve Almanya, bu planı reddediyor.

Trump’ın politikasıyla birlikte, barış gücü gönderilmesinin temel hedefleri arasında “Rusya’nın ateşkes sonrası yeniden saldırmasını önlemek”, “Ukrayna’ya Batı’nın desteğini sağlamak” ve “Avrupa’nın ülkenin güvenliğine bağlılığını göstermek” yer alıyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version