AVRUPA

Polonya’da yeni antikomünist yasa Sovyet filmlerini bile hedef alıyor

Yayınlanma

Avrupa’da Sovyetler Birliği ve komünizme ait sembollere yönelik antikomünist yasalar hız kesmeden devam ediyor.

Son olarak ceza kanununda değişiklik yapan Polonya, kamusal alanda komünist sembolleri ve fikirleri yücelten veya komünist sembolleri ve fikirleri üreten, kaydeden veya ithal eden, bunları basan ya da dijital ortamda kullanan kişilere üç yıla kadar hapis cezası öngörüyor.

Mart 2023’te yürürlüğe girecek yasa kapsamında Sovyet zamanından kalma bir kitaba, postere veya filme sahip olanlar da ceza ile karşı karşıya kalabilecek.

Polonya parlamentosu daha önce de “komünizmden arındırma” kapsamında yasalar çıkarmıştı. 2016 yılında çıkan yasa ile yerel yönetimlere kamusal alanlardaki komünist sembolleri kaldırmaları için 1 yıl süre tanınmıştı. Bu kapsamda, İspanya İç Savaşı’nda Francocu güçlere karşı Uluslararası Tugaylar ile birlikte savaşan Polonyalı antifaşistlerin isimleri sokaklardan silinmişti.

Polonya yasalarında nazizm ile eşitlenen komünizmi propaganda etmek yasak olduğu için Polonya Komünist Partisi (KPP) üyeleri devamlı kovuşturmaya uğruyor. 2019 yılında çıkarılan yasa ile komünizm propagandası yapmak da ceza kapsamına alındı. KPP’nin yayın organı Brzask’ın editörleri de tutuklanmıştı.

Yunanistan Komünist Partisi’nin (KKE) Avrupa Parlamentosu milletvekili Lefteris Nikolaou-Alavanos, Polonya’daki son yasa üzerine Avrupa Komisyonu’na soru önergesi verdi. Yunan vekil, komünizme ceza yağdıran Varşova yönetiminin Nazi işbirlikçilerinin anılmasına izin verdiğini ve Ukrayna savaşında neo-Nazileri desteklediğini hatırlattı.

Nikolaou-Alavanos, yeni yasanın Sovyet filmlerinin yanı sıra Polonya’nın kendi 20. yüzyılına ilişkin belgelerin bile ceza kapsamına gireceğine dikkat çekti.

Çok Okunanlar

Exit mobile version