AVRUPA

AB, ABD ile rekabet için sanayiye dev teşvik hazırlığında

Yayınlanma

Rusya-Ukrayna Savaşı ve Rusya’ya yönelik yaptırımlar nedeniyle zor zamanlar yaşayan Avrupa sanayisine Brüksel’den müdahale geliyor. Müdahale, aynı zamanda ABD’ye karşı olacak.

POLITICO’ya konuşan iki üst düzey AB yetkilisi, Brüksel’in acil durum moduna geçtiğini ve Avrupa sanayisinin Amerikalı rakiplerince yok edilmesinin önüne geçmek için büyük bir sübvansiyon planı hazırladığını söyledi.

Savaş ve yaptırımlar nedeniyle Avrupa sanayisinin maruz kaldığı enerji fiyatları ABD sanayisinin kullandığına göre bir hayli yüksek. Fakat ABD’nin Avrupa’ya tokadı bununla da sınırlı değil: Joe Biden, Enflasyonu Düşürme Yasası kapsamında yeşil sanayilere 369 milyar dolarlık teşvik paketini imzaladı.

AB yetkilileri, yeni yatırımların Avrupa yerine ABD’ye gitmesinden endişe ediyor. Brüksel’in sanayi şefi, İç Pazardan Sorumlu Avrupa Komisyonu Üyesi Thierry Breton, Biden’ın yeni yardım paketinin Avrupa ekonomisine “varoluşsal bir meydan okuma” yarattığı uyarısında bulundu. AB’nin sanayi liderleriyle buluşan Breton, bu toplantıda “devam eden sanayisizleşme sürecini tersine çevirmek”ten bahsetti.

Almanya ve Fransa’nın da içinde bulunduğu AB ülkeleri, sanayilerinin çökmesini engellemek için hızla hareket etmek gerektiği kararına vardılar. Haberde görüşlerine yer verilen iki üst düzey AB yetkilisi, planın yüksek teknolojili sanayilere para aktarımına odaklanacağını söyledi.

Bu kapsamda, geçen Eylül ayında Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in değindiği “Avrupa Varlık Fonu”nun kurulması hedefleniyor. Bu fon, şirketlerin Avrupa’da yatırım yapmasına ve yeşil standartların sağlanmasına destek olacak.

AB yetkililerine göre, Brüksel hızla harekete geçmek zorunda, çünkü şirketler şimdiden batarya ve elektrikli otomobillerden rüzgar türbinlerine ve mikro çiplere kadar yeni fabrikalarını nerede açmalarını gerektiğine karar vermek istiyor. 

Acil tutumun kaynakları arasında, AB’ye üye ülkelerinin tek başına sübvansiyon kararları almasının ve birliğin birleşik ve tek piyasasının sekteye uğramasının önüne geçme isteği de yatıyor.

ABD’nin Enflasyonu Düşürme Yasası’nın en çok Alman ve Fransız otomobil üreticilerine zarar vermesi bekleniyor. Yasa, elektrikli otomobillerde Amerikan mallarına öncelik veriyor. AB, bunu küresel serbest ticaret kurallarına aykırı buluyor ve bunun için şirketlere Avrupa içinde de ABD’de yararlandıklarını avantajları sağlamayı planlıyor.

Diplomatik bir çözümün mümkün olmaması ve AB’nin de ABD ile topyekun bir ticaret savaşına girmek istememesi, “B Planı” olarak sübvansiyon savaşlarını gündeme getirdi. Bu noktada, şimdiye kadar devlet yardımlarına karşıtlığıyla bilinen Berlin’in ikna edilmesi büyük önem taşıyor. Paris ise ABD’nin sübvansiyon planına karşılık verilmesi gerektiğini düşünüyor.

Salı günü ortak bir açıklama yapan Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck ve Fransız mevkidaşı Bruno Le Maire, bilhassa teknolojik liderlikteki küresel rekabette Avrupalı şirketlerin öen geçmesi için bir AB sanayi siyaseti çağrısında bulundu. Açıklamada, doğrudan ABD Enflasyonu Düşürme Yasasının yarattığı meydan okumaya atıfta bulunuldu.

Çok Okunanlar

Exit mobile version