Avrupa Birliği (AB), uzun süredir birlik içinde gerilime neden olan doğalgaz tavan fiyatı konusunda anlaşmaya vardı.
Anlaşma kapsamında, tavan fiyat şu şartlarda uygulanacak: Doğalgaz fiyatı üç gün üst üste megawatt saat başına 180 avroyu geçerse ve aynı üç günde küresel gaz fiyatlarından megawatt saat başına 35 avro daha fazlaysa.
Tavan fiyatının en büyük destekçilerinden Belçika Enerji Bakanı Tinne Van de Straeten, “Başından beri ortak bir hedef vardı: fiyatları kontrol altında tutarken tedarik güvenliğini güvenceye almayı sürdürmek. Bugün bu hedefe ulaştık,” dedi.
Tavan fiyata şüpheyle bakan ülkelerin başında gelen Almanya ise tavan fiyatın tedarik güvenliğini riske atmasından endişe ediyor. Berlin’e göre, Avrupalı şirketler küresel piyasalardan sıvılaştırılmış doğalgaz alma konusunda sorunlar yaşayabilir.
Tavan fiyat için yapılan oylamada Macaristan karşı oy kullanırken, Almanya ile birlikte uygulamaya şüphe ile yaklaşan Avusturya ve Hollanda da çekimser kaldı.
Hollanda Enerji Bakanı Rob Jetten, Avrupa enerji piyasasında meydana gelebilecek büyük aksaklıklardan, tavan fiyatın mali kapsamından ve Avrupa tedarik güvenliğinden endişe ettiğini söyledi.
Almanya ve Polonya Rus petrolü istiyor
Öte yandan Rusya devlet petrol boru hattı şirketi Transneft, 2023 yılı için Almanya ve Polonya’dan petrol talebi aldığını açıkladı.
AB ülkeleri deniz yoluyla Rus petrolü alımına ve Rus ham petrolünün ithalatına yaptırım uygulasa da Druzhba boru hattından gelen petrole istisna tanınıyor.
Polonya, Druzhba boru hattının Almanya-Polonya bölümüne yönelik AB yaptırımları için Almanya’dan destek istemişti. Böylece Varşova, 1 Ocak’tan itibaren Rusya’dan petrol almayacaktı.
Fakat Transneft şefi Nikolay Tokarev’in açıklamasına göre, Polonya önümüzdeki yıl için 3 milyon ton, bu Aralık ayı için ise 360 bin ton petrol talebinde bulundu. Almanya da 2923’ün ilk çeyreği için talebini iletti.