AVRUPA

AB içindeki göç tartışması sürüyor: Britanya müdahil oldu

Yayınlanma

Avrupa Birliği (AB) liderleri, yeni göçmen düzenlemesi için anlaşma sağlamaya çalışırken, birliğin içindeki çatlak sesler, birlik dışından müttefikler buluyor.

Birleşik Krallık ve İtalya başbakanları, ‘yasadışı göç’ konusunda Avrupa çapında daha sert adımlar atılması talebinde birleştiler. Rishi Sunak ve Giorgia Meloni, Perşembe günü İspanya’nın Granada kentinde 47 Avrupalı liderin katıldığı Avrupa Siyasi Topluluğu (EPC) zirvesinde görüşmelere ev sahipliği yaptı. İkiliye Avrupa Komisyonu, Fransa, Hollanda ve Arnavutluk liderleri de katılarak bir saat süren yuvarlak masa toplantısında sekiz maddelik bir plan hazırladılar.

Altı katılımcı ortak bir bildiriyle ‘güzergâhlar boyunca ve dış sınırlarda göçmen kaçakçılığıyla mücadele edeceklerini’, ortak ülkeleri ‘sınır korumasını güçlendirmek’ ve arama-kurtarma kabiliyetlerini artırmak için destekleyeceklerini ve vize politikası konusunda işbirliğini derinleştireceklerini belirtti.

Londra, Avrupa’nın kendisine yaklaşmasından memnun

Financial Times’ın (FT) aktardığına göre İngiliz hükümeti içerisindeki uzmanlar, ‘yasadışı göç’ konusundaki hassasiyetin Avrupa genelinde sertleştiğine ve diğer liderlerin de daha sağlam bir yaklaşımın gerekliliği konusunda İngiltere ile giderek daha fazla hemfikir olduğuna inanıyor.

Sunak zirvede yaptığı açıklamada, Britanya’nın AB sınır devriyesi Frontex ile bir anlaşma yaparak Brüksel’in göç konusundaki istihbaratına erişim sağlama girişiminde ilerleme kaydettiğini söyledi.

Medyada yer alan ve anlaşmanın içeriğinin yetkililer tarafından kesinleştirildiğine dair haberlerin sorulması üzerine Sunak görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

Sunak ile Meloni’den ortak makale

Perşembe gününün ilerleyen saatlerinde Sunak ve Meloni ortak kaleme aldıkları bir makalede, “Tekneleri durdurmak için birlikte çalışıyoruz ve diğerlerini de aynı aciliyet duygusuyla hareket etmeye çağırıyoruz,” dedi.

The Times gazetesinde kaleme aldıkları yazıda ikili, İtalya ve Birleşik Krallık’ı ‘bu konuda birlikte liderlik yapıyorlar’ şeklinde tanımlarken, ‘bugün Avrupa’daki en yakın iki dost’ olduklarını da sözlerine eklediler.

Polonya tutumunu sertleştiriyor

AB’nin göç düzenlemesine en sert muhalefeti yapan ülke görünümündeki Polonya ise tutumundan geri adım atmıyor.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ve Başbakan Mateusz Morawiecki, AB’nin önerdiği göç ve iltica reformuna ilişkin ortak tutumlarını açıklayarak, birlik liderlerinin ‘yeniden yerleştirme planına güçlü muhalefetlerini’ yinelediler.

Macaristan gibi Polonya da Avrupa Komisyonu tarafından önerilen ve Temmuz ayında Konsey tarafından onaylanan zorunlu dayanışma kuralına şiddetle karşı çıkıyor.

Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamaya göre Duda, Morawiecki ile düzenlediği ortak konferansta, “Zorunlu yer değiştirme konusundaki tutumumuz aynıdır ve değişmemiştir,” dedi. Kamu yayın kuruluşu TVP’nin aktardığına göre Duda, “Avrupalı elitler göç meselesine ilişkin kendi pozisyonlarını ve ideolojik yaklaşımlarını Avrupa uluslarına dayatmaya çalışıyorlar. Biz pozisyonumuzu ve sınırlarımızı savunacağız,” ifadelerini kullandı.

Başbakan ise Polonya hükümetinin ‘Avrupa Konseyi’nde yasadışı göçe karşı sert bir veto sunacağını’ duyurdu.

İktidardaki muhafazakâr Hukuk ve Adalet (PiS) partisi, başta Donald Tusk’ın Sivil Platformu (PO) olmak üzere siyasi rakiplerini ‘AB baskısı altında binlerce düzensiz Müslüman göçmeni kabul etmek istemekle’ suçlarken, AB göç reformu Polonya’da devam eden seçim kampanyasının kilit tartışma konularından biri haline geldi.

PiS sık sık, dönemin PO hükümetinin Avrupa Birliği’nin yeniden yerleştirme planının bir parçası olarak belirlenen göçmen kotasını kabul ettiği 2015 yılındaki göç krizini hatırlatıyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version