AVRUPA

AB, Rusya’nın dondurulan varlıklarından Ukrayna’ya 35 milyar avro kredi veriyor

Yayınlanma

AB, Rusya’nın dondurulan varlıklarından elde edilecek gelirlerle Ukrayna’ya 35 milyar avroluk kredi sağlamayı onayladı. Kredi, Ukrayna’nın savunma ve altyapı ihtiyaçlarını karşılamada kullanılacak.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi basın servisinden yapılan açıklamaya göre, AB üyesi ülkeler, Rusya’nın dondurulan varlıklarından elde edilecek gelirlerle Ukrayna’ya 35 milyar avro kredi verilmesini onayladı.

Kararın şimdi Avrupa Parlamentosu tarafından da onaylanması ve ardından resmi olarak kabul edilmesi gerekiyor.

Konsey’den yapılan açıklamada, “Yardım, Ukrayna’nın Rusya’nın yoğunlaşan saldırganlığı nedeniyle artan acil mali ihtiyaçlarının ivedilikle karşılanmasını amaçlıyor,” denildi.

Eylül ayında Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, hükümetin AB tarafından tahsis edilen bu krediyi hava savunma sistemleri satın almak, enerji altyapısını güçlendirmek, bomba sığınakları inşa etmek ve yerel silah üretimi için kullanmayı planladığını açıklamıştı.

35 milyar avroluk kredi, G7 ülkelerinin (ABD, Birleşik Krallık, Almanya, Fransa, İtalya, Kanada ve Japonya) Ukrayna’ya sağlayacağı 50 milyar dolarlık kredi girişimine AB’nin katkısı niteliğinde.

Bu yardımlar “hedeflenmemiş” ve “yönlendirilmemiş” olacak, yani Kiev’e bu kaynakları nasıl kullanacağı konusunda maksimum esneklik tanınacaktır. Ukrayna’nın bu fonları 2025 yılından itibaren almaya başlaması bekleniyor.

G7 planına göre, her müttefikin Ukrayna’ya sağlayacağı kredinin geri ödemesi, Rusya’nın dondurulan varlıklarından elde edilecek gelirlerle kademeli olarak gerçekleştirilecek. Kredi geri ödeme süresi ise azami 45 yıl olarak belirlenmişti.

Bu arada, AB ülkeleri Rusya’ya uygulanan yaptırımların gözden geçirilme ve uzatılma süresinin 6 aydan 36 aya çıkarılması konusunda uzlaşamadı. Macaristan bu önleme karşı çıkıyor.

ABD ise bu sürenin uzatılmasının, kredideki kendi payını artırmak için gerekli olduğunu savunuyor. Washington’a göre, bu değişiklik, herhangi bir AB ülkesinin yaptırımların uzatılmasını engelleme veya Rus varlıklarını serbest bırakma riskini ortadan kaldırarak, tüm projeyi sekteye uğratmasını önleyecek.

Aksi takdirde, bu gelirler artık mevcut olmazsa, Batı’nın krediyi kendi kaynaklarından ödemesi gerekecek.

Macaristan Maliye Bakanı Mihaly Varga, Rusya’ya yönelik yaptırımların gözden geçirilme süresinin uzatılması konusunun 5 Kasım’daki ABD seçimlerinden sonra karara bağlanması gerektiğini bildirmişti.

Bloomberg: Riyad, Rusya’nın dondurulan varlıklarına el konulması durumunda G7’yi tahvil satışıyla tehdit etti

Çok Okunanlar

Exit mobile version