ASYA

AB ülkeleri Taliban’ı tanıyabilir ve Afganistan’da büyükelçilik açabilir

Yayınlanma

Bloomberg‘e bilgi veren kaynaklar, bazı Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Taliban’ı Afganistan’daki resmi otorite olarak tanımaya ve ülkedeki büyükelçiliklerini açmaya hazırlandığını bildirdi.

Bu ülkelerden biri de Kabil’de keşif operasyonu gerçekleştiren İtalya. Şimdiye kadar Katar’da bulunan İtalya’nın Kabil Büyükelçisi, 2021’den bu yana ilk kez geçen günlerde Kabil’i ziyaret etti.

İtalya Dışişleri Bakanı Antoni Tajani, Roma’nın Taliban ile diplomatik ilişkiler kurmak üzere ‘çalışmalara başladığını’ doğruladı.

Bakan, ayrıca Afganistan’da ‘insan hakları sorunları’ olduğunu vurgulayarak diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılması kararının ‘son derece karmaşık2 olduğunu ve kabul edilmesinin ‘zaman alacağını’ dile getirdi.

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares de ülke büyükelçisinin Katar’dan Kabil’e taşınmasının gerekli olduğunu duyurdu.

“Mümkün olan en kısa sürede [Afganistan’a] dönmesini isteyeceğiz,” diyen Albares, asıl engelin güvenlik meselesi olduğuna işaret etti.

Bu arada, İspanya Büyükelçiliğinin Kabil’de bir ay kadar önce faaliyete geçmesi planlanıyordu, fakat IŞİD saldırısında üç İspanyol vatandaşının ölmesi nedeniyle açılışı ertelenmek zorunda kaldı.

Bloomberg‘e konuşan bir Fransız yetkili, Kabil’deki büyükelçiliğini tekrar açma konusunda acil bir plan olmadığını ancak bu konunun ‘bir noktada çözüme kavuşturulması gerektiğini’ söyledi.

İspanyol yetkililer gibi İngiliz yetkililer de Afganistan’daki büyükelçiliğin yeniden açılmasının önündeki başlıca engel olarak diplomatların güvenliğine ilişkin belirsizliği gösteriyor.

Bloomberg‘e konuşan üst düzey bir Avrupalı diplomat, Brüksel’de de Afganistan’daki diplomatik varlığa ilişkin bir fikir değişikliği olduğunu ifade etti.

Diplomat, kalkınma projelerinin hayata geçirilmesi, kadın haklarının korunması ve genel olarak ülkede stratejik bir varlığın tesis edilmesinin gerekli olduğunu vurguladı

Sadece Beyaz Saray, kesin bir dille şunları söyledi: “ABD Taliban’ı tanımayacak ve Kabil’deki ABD diplomatik misyonunu yeniden açmayacak. ABD yetkilileri, Taliban başta kadın hakları olmak üzere insan haklarını ihlal etmeye devam ettiği sürece bu çizgide kalacaktır.”

BM Güvenlik Konseyi 2003 yılında Taliban’ı terörist bir örgüt olarak tanımıştı. Yirmi yıllık savaşın ardından 2021 yılında Taliban Afganistan’da iktidara geldi. Bu, ABD birliklerinin geri çekilmesinin devamında gerçekleşti.

Resmi olarak Taliban hala ülkedeki yasaklı örgütler arasında yer alsa da Rusya, Taliban ile ilişki kurdu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’nın Taliban’ı resmen tanıması için hareketin bir dizi koşulu yerine getirmesi gerektiğini açıklamıştı.

Rusya Dışişleri: Taliban’ın kadınlara yönelik tutumundan memnun değiliz

Çok Okunanlar

Exit mobile version