AVRUPA

AB, yeni sınır kontrol düzenlemelerini tartışıyor

Yayınlanma

AB, Kriz Yönetimi Yönetmeliğine (CMR) sınır kontrol görevlilerinin üçüncü ülke vatandaşlarının AB sınırlarını geçmesini ve ‘araçsallaştırma’ olarak adlandırılan durumlarda sığınma başvurusunda bulunmasını engellemesine izin veren yeni kurallar getirmeye hazırlanıyor.

AB, ‘araçsallaştırma’ olarak bilinen, hükümetlerin sınırlarını açması ya da göçmenleri AB topraklarına geçmeye teşvik etmesi uygulamasının, son yıllarda Rusya, Belarus ve Fas gibi ülkeler tarafından ulusal sınır yetkilileri üzerindeki baskıyı artırmanın bir yolu olarak kullanıldığına inanıyor.

Euractiv’e konuşan diplomatik bir kaynak, “Görünen o ki araçsallaştırma ayrı bir metin olarak değil, Kriz Yönetimi Yönetmeliği kapsamında ele alınacak,” dedi.

Çok sayıda üçüncü ülke vatandaşının kısa bir süre içinde Avrupa sınırlarını geçtiği durumlarla başa çıkmayı amaçlayan Kriz Yönetimi Yönetmeliği şu anda AB içişleri bakanları tarafından görüşülmekte olup, önerilen Göç ve İltica Paktı’nın bir parçasını oluşturuyor. Avrupa Komisyonu tarafından Eylül 2020’de önerilen Pakt, birliğin göç politikasını gözden geçirmeyi ve güncellemeyi amaçlayan on yasa teklifinden oluşuyor.

Avrupa Parlamentosu’nun Nisan ayında kabul ettiği Kriz Yönetimi Yönetmeliğine ilişkin görüşüne göre, bir ülkede neyin ‘kriz durumu’ oluşturduğuna karar verme sorumluluğu Komisyon’a ait olacak. Bu da diğer AB ülkelerinin, örneğin para, ekipman sağlayarak ya da göçmenlerin yeniden yerleştirilmesi için topraklarını sunarak nasıl yardım edeceklerine karar verebilecekleri bir dayanışma maddesini tetikleyecek.

Euractiv’in bildirdiğine göre kriz önlemleri bağlamında AB bakanları şimdi de ‘araçsallaştırma’ durumlarında sığınma taleplerinin normal işleme alınmasına bir ‘muafiyet’ getirmeye çalışıyor. Bu durum örneğin Belarus, Rusya ya da Fas gibi ülkelerin Afrika ya da Ortadoğu’dan üçüncü ülke vatandaşlarının kendi ülkeleri üzerinden AB’ye gelmelerini teşvik etmeleri ve/veya kolaylaştırmaları halinde geçerli olacak.

Yasada yapılması planlanan değişiklik, üye devletlerin sınır muhafızlarına kimin iltica başvurusunda bulunup kimin bulunamayacağına karar verme yetkisi vermesine olanak tanıyacak. Vakaların nasıl ya da kimin yetkisine göre ‘araçsallaştırma’ olarak sınıflandırılacağı henüz bilinmiyor.

AB kurumlarının 2022 Sonbaharında kabul ettiği yol haritasına göre, göç anlaşmasındaki dosyaların 2024 Şubat ortasından önce onaylanması gerekiyor. 

Çok Okunanlar

Exit mobile version