ORTADOĞU

Eski Genelkurmay Başkanı: ABD karşı çıkarsa Refah operasyonu olmaz

Yayınlanma

İsrail Savaş Kabinesi üyesi ve eski Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot, ABD’nin karşı çıkması halinde İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nde Filistinlilerin sığındığı Refah’a kara saldırısı başlatmayacağı imasında bulundu.

Eisenkot, yerel bir radyoda katıldığı programda Washington ile Tel Aviv arasındaki ilişkilere ve İsrail’in Refah’a olası kara saldırısı planına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İsrail ile ABD arasında son zamanlarda gerilen ilişkilere işaret eden Eisenkot, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın dün başlayan Washington ziyaretinin amaçlarından birinin de “ABD’nin İsrail’e silah ambargosu uygulamasını engellemek” olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Eisenkot, İsrail’in Filistinlilerin sığındığı Refah’a olası kara saldırısının “doğru karar olduğunu” ancak bunun 7 Ekim’den sonraki dönemin ilk haftalarında yapılması gerektiğini söyledi.

İsrail’in ABD izin vermeden Refah’a kara saldırısı başlatamayacağı imasında bulunan Eisenkot, “(Refah’a kara saldırısı) Savaşın ilk haftalarında yapılabilirdi. İsrail, operasyonla ilgili gerçek bir planın olmaması ve ertesi gün ne olacağına dair kimsenin konuşmak istememesi nedeniyle Refah’a girmemeyi tercih etti. Refah’ta savaşmadık ve bence bu fırsat artık elimizde değil” ifadelerini kullandı.

ABD yönetimi, sık sık Filistinlilerin sığındığı Refah’a kara saldırısına karşı olduğunu dile getiriyor. İsrail ise ABD’nin itirazlarına rağmen Refah’a kara saldırısı başlatacağını söylüyor.

Sessiz boykot iddiası

Öte yandan Gazze saldırılarını sürdüren İsrail’e bazı ülkelerin askeri mühimmat sağlamayı çoktan bıraktığı ve “sessiz boykot” yürüttüğü iddia edildi.

İsrail devlet televizyonu KAN’ın askeri bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, İsrail, savaşta ihtiyaç duyduğu ve son dönemde tedarikinde zorlandığı silah ve ham madde elde etmenin farklı yollarını arıyor.

KAN’a konuşan askeri bir kaynak, bazı Müslüman ve İsrail karşıtı ülkelerin eleştirilerinin, İsrail’in askeri mühimmat ve savaş araçlarının transferini tehlikeye attığını iddia ederek, “Refah’a operasyon konusunda ABD ile yaşanan gerginliğin ve Gazze’deki insani sorunun, Amerika’nın İsrail’e aynı yoğunlukla yardım etmeye devam etme isteğini etkileyeceği yönünde endişeler var” dedi.

Söz konusu kaynak, bazı ülkelerin halihazırda İsrail’e askeri mühimmat sağlamayı bıraktığını ve “sessiz boykot” uyguladığını ifade etti.

İsrail’e donanma gemileri için silah satan İtalya’nın ve kritik önemdeki çipler ve Demir Kubbe’de kullanılan alt bileşenleri sağlayan Kanada’nın çekimser davrandığı ifade edildi.

Fransa ve Almanya’nın da boykot ve teçhizat tedarikini durdurma tehdidinde bulunduğu kaydedildi.

Askeri teçhizat konusunda İsrail’in asıl dayanağının ABD olduğunu vurgulayan kaynak, ABD’den halen yardımlar geldiğini ancak Refah’a operasyonun bu durumu etkileyebileceğini söyledi.

Gazze Şeridi’ne 7 Ekim 2023’ten bu yana saldırılarını sürdüren İsrail’in, Washington yönetiminden savaş uçakları, silah sistemleri ve mühimmat dahil çok sayıda askeri malzeme talep edeceği bildirilmişti.

Macron “savaş suçu olur” dedi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Filistinlilerin Refah’tan zorla çıkarılmasının “savaş suçu” olacağını söyledi.

Elysee Sarayı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Fransa Cumhurbaşkanı Macron, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonda görüştü. Görüşmede, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine Gazze’de “acil ve kalıcı ateşkes” sağlanmasına yönelik tasarı sunmayı planladıklarını belirten Macron, Filistinlilerin Refah’tan zorla çıkarılmasının uluslararası hukuk kapsamında “savaş suçu teşkil edeceğini” düşündüğünü ifade etti. Gazze’ye yapılan insani yardımların ulaşabilmesi için tüm geçiş noktalarının “acilen” açılması çağrısında bulunan Macron, İsrail’in işgali altındaki Batı Şeria’da 8 bin dönüm araziye el koyma kararını da “şiddetle kınadığını” vurguladı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version