DİPLOMASİ

ABD Ukrayna’ya ‘gizlice’ uzun menzilli füzeler sevk etti

Yayınlanma

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Beyaz Saray’ın Kiev’e şubat ayında gizlice uzun menzilli füzeler tedarik etmeye karar verdiğini kabul etti.

Sullivan’a göre Başkan Joe Biden’ın bu kararında Rusya’nın son aylarda Ukrayna’nın sivil altyapısına yönelik saldırılarını arttırması ve Kremlin’in Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti menşeli balistik füzelerini kullanması etkili oldu.

Financial Times’ın aktardığına göre ABD’li yetkililer, Ordu Taktik Füze Sistemi ya da ATACMS’ın geçen hafta Ukrayna’ya ulaştığını söyledi. Ukrayna ordusu bu sistemi hemen Kırım’daki bir hava alanına ve bir Rus askeri mevzisine saldırmak için kullandı.

Yetkililer, Washington’un, Kiev’in talebi üzerine Ukrayna’nın operasyonel güvenliğini korumak için kararı o sırada açıklamadığını söyledi.

Çarşamba günü Biden tarafından imzalanan 61 milyar dolarlık yeni askeri yardım paketine atıfta bulunan Sullivan, “Zaten bir kısmını gönderdik, şimdi hem yetkimiz hem de paramız olduğu için daha fazlasını göndereceğiz. Bunların bir fark yaratacağına inanıyorum,” dedi.

Zaharova: ABD, Zelenski’nin terör potansiyelini artırmak istiyor

ABD geçmişte Ukrayna’ya daha kısa menzilli ATACMS sistemleri göndermiş olsa da, son sevkiyatla birlikte ilk kez Ukrayna ordusunun Rus topraklarının derinliklerine saldırmasına olanak tanıyacak bir mesafe olan 190 mil (yaklaşık 305 km) gidebilen füzeler göndermeyi kabul etmiş oldu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Ukrayna’nın yeni uzun menzilli silahlarını kullanmasının ABD’nin ‘Zelenski’nin terör potansiyelini artırmak’ istediğini gösterdiğini söyledi.

Sullivan yeni sevkiyatların çatışmayı tırmandıracağına inanmadığını belirterek, bunun uzun menzilli Kore füzeleriyle artan Rus saldırılarına uygun bir yanıt olduğunu savundu.

Sullivan, “Bunun uygun olduğunu düşünüyoruz. Çatışmanın bu aşamasında bunun iyi bir kabiliyet olduğunu düşünüyoruz,” ifadelerini kullandı.

Pentagon’un ‘stok’ endişesi giderildi

ABD’nin sistemin savaşı tırmandırabileceği yönündeki kaygılarına ek olarak Pentagon, Ukrayna’ya konuşlandırılmasının diğer kritik bölgelerde askeri hazırlık için ihtiyaç duyduğu ATACMS stoklarını tüketeceğinden korktuğu için de itirazda bulunmuştu.

ABD’li bir yetkili, Pentagon’un bu sorunu ocak ayında çözdüğünü ve ABD ordusunun ‘üretim hattından yeni çıkan ATACMS’ları satın alarak hazırlık endişelerini hafifletmek için bir çözüm bulabildiğini’ söyledi.

Uzun menzilli füzeler Ukrayna hükümeti tarafından aylardır isteniyor olsa da Sullivan bu silahların savaşın gidişatını hemen değiştirmeyeceği uyarısında bulundu.

Beyaz Saray’daki brifingde Sullivan, “Bu çatışmada sihirli bir değnek yok. Tek bir kabiliyet nihai çözüm olmayacaktır; bu çatışmada farkı yaratacak olan, bir araya gelen ve Ukrayna savaşçılarının cesareti ve becerisiyle birleşen kabiliyetlerin bir karışımıdır,” dedi.

İngiliz komutan, “Ukrayna, Rusya’nın içine saldırılarını artıracak” dedi

İngiltere ordusunun başındaki Amiral Sir Tony Radakin, Batıdan gelen askeri yardımın Kiev’in savaşı ‘çok daha güçlü bir şekilde’ şekillendirmesine yardımcı olmayı amaçladığını ve Ukrayna’nın Rusya içinde uzun menzilli saldırıları artıracağını söyledi.

Financial Times’a konuşan subay, Ukrayna güçlerinin zor bir dönemden geçtiğini kabul etti fakat ‘savaşın böylesine kasvetli bir anlık görüntüsünün Kiev’in lehine olan daha uzun vadeli eğilimleri görmeyi başaramadığını’ savundu.

Kiev’e yönelik Batı desteğinin en önemli savunucularından olan Radakin, Ukrayna açısından iyi giden şeylerin arasında ABD ve Avrupa’dan gelen son askeri yardım paketleri, Kiev’in giderek daha başarılı hale gelen uzun menzilli saldırıları ve Moskova’nın Kiev’in Karadeniz üzerinden yaptığı hayati tahıl ihracatını engellemedeki  başarısızlığı olduğunu söyledi.

“Rusya’yı göklere çıkarmayı bırakın”

Radakin, insanların ‘Rusya’yı göklere çıkarmayı’ ve onun ‘bir şekilde büyük avantajlara sahip olduğuna’ inanmayı bırakması gerektiğini sözlerine ekledi.

ABD’li yetkililer, uzun menzilli füzelerin Rusya’nın egemenliğindeki topraklarda kullanılmamasını istese de, Radakin, Ukrayna’nın Rusya içindeki saldırıları ve sabotaj baskınları konusunda belirgin bir endişesi olmadığını ifade etti.

Radakin, “Ukrayna uzun menzilli mücadele için daha fazla kabiliyet kazandıkça … derin operasyonları sürdürme kabiliyeti [giderek] savaşın bir özelliği haline gelecektir. [Onların] kesinlikle bir etkileri var,” dedi.

Radakin, uzun vadeli tedarik sözleşmelerinin İngiltere Savunma Bakanlığının kendi stoklarının derinliklerine inmesine ve Kiev’e 1.600’den fazla saldırı ve hava savunma füzesinin yanı sıra uzun menzilli Storm Shadow seyir füzelerinin bir başka dilimi de dahil olmak üzere daha fazla kapasite teslim etmesine olanak sağladığını söyledi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version