DİPLOMASİ

ABD ve Birleşik Krallık’tan önemli yapay zeka anlaşması

Yayınlanma

ABD ve Birleşik Krallık yapay zekâ konusunda dönüm noktası niteliğinde bir anlaşma imzaladı ve müttefikler, yeni ortaya çıkan yapay zekâ modellerinden kaynaklanan risklerin nasıl test edileceği ve değerlendirileceği konusunda resmi olarak işbirliği yapan ilk ülkeler oldu. 

Pazartesi günü Washington’da Birleşik Krallık Bilim Bakanı Michelle Donelan ve ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo tarafından imzalanan anlaşma, iki hükümetin yapay zeka (YZ) güvenliği konusunda teknik bilgi, bilgi ve yetenekleri nasıl bir araya getireceğini ortaya koyuyor. Anlaşma, dünyada YZ güvenliğine ilişkin ilk ikili düzenlemeyi temsil ediyor.

Donelan Financial Times’a (FT) verdiği demeçte, “Önümüzdeki yıl gerçekten hızlı hareket etmemiz gereken bir yıl çünkü oyunun kurallarını tamamen değiştirebilecek yeni nesil [YZ] modelleri ortaya çıkıyor ve henüz sunacakları tüm yetenekleri bilmiyoruz,” dedi.  

Anlaşma özellikle Birleşik Krallık’ta kasım ayında kurulan yeni Yapay Zeka Güvenlik Enstitüsü (AISI) ile henüz çalışmalarına başlamamış olan ABD’deki eşdeğerinin, her iki ülkeden araştırmacıların geçici olarak görevlendirilmesi yoluyla uzmanlık alışverişinde bulunmasını sağlayacak. Enstitüler ayrıca OpenAI ve Google gibi kuruluşlar tarafından geliştirilen özel YZ modellerinin bağımsız olarak nasıl değerlendirileceği konusunda da birlikte çalışacak. 

İstihbarat kurumları arası ilişkiler model alınacak

Ortaklık, istihbarat ve güvenlikle ilgili konularda yakın işbirliği içinde çalışan Birleşik Krallık Devlet İletişim Merkezi (GCHQ) ve ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) arasındaki ortaklığı örnek alıyor. 

Donelan, “Büyük bir YZ güç merkezi olan ABD’nin bizimle, Birleşik Krallık’la bu anlaşmayı imzalaması, YZ güvenliği konusunda nasıl öncülük ettiğimizi gösteriyor,” dedi.

En gelişmiş YZ şirketlerinin birçoğu şu anda ABD’de bulunduğu için, Amerikan hükümetinin uzmanlığının hem YZ’nin risklerini anlamak hem de şirketleri taahhütlerine bağlı tutmak için kilit öneme sahip olduğunu da sözlerine ekledi. 

Bununla birlikte Donelan, YZ güvenliği konusunda araştırma yapmasına ve korkulukların yerinde olmasını sağlamasına rağmen, Britanya’nın çok hızlı geliştiği için teknolojiyi yakın vadede daha geniş bir şekilde düzenlemeyi planlamadığında ısrar etti.

Raimondo yapay zekanın ‘neslimizin belirleyici teknolojisi’ olduğunu ileri sürdü ve “Bu ortaklık, ister ulusal güvenliğimiz ister daha geniş toplumumuz için olsun, her iki enstitümüzün de tüm risk yelpazesindeki çalışmalarını hızlandıracak,” dedi.

Birleşik Krallık’ta YZ alanında devlet-sektör kaynaşması

Raimondo, iki ülkenin işbirliği sayesinde enstitülerin yapay zeka sistemlerini daha iyi anlayacağını, daha sağlam değerlendirmeler yapacağını ve daha titiz bir rehberlik yayınlayacağını savundu.

Teknoloji yatırımcısı ve girişimci Ian Hogarth’ın başkanlığını yaptığı Birleşik Krallık hükümeti destekli AISI, mevcut ve yayınlanmamış yapay zeka modellerini test etmeye başlamak için Google DeepMind’dan Geoffrey Irving ve Oxford Üniversitesi’nden Chris Summerfield gibi araştırmacıları işe aldı.

OpenAI, Google DeepMind, Microsoft ve Meta, AISI tarafından incelenmek üzere en son üretken YZ modellerini açmak için gönüllü taahhütler imzalayan teknoloji grupları arasında yer alıyor.

Enstitü, Başbakan Rishi Sunak’ın Birleşik Krallık’ın YZ’nin gelişimiyle mücadelede merkezi bir role sahip olma hedefinin anahtarı niteliğinde.

Konuyla ilgili doğrudan bilgi sahibi bir kişiye göre testler, GCHQ bünyesindeki Ulusal Siber Güvenlik Merkezi’nin uzmanlığından yararlanarak siber güvenlik de dahil olmak üzere teknolojinin kötüye kullanımıyla ilgili risklere odaklandı. 

Çok Okunanlar

Exit mobile version