ASYA

ABD ve Filipinler’den ‘omuz omuza’ tatbikat

Yayınlanma

Filipinler ve ABD, Tayvan üzerinden Çin’le süren gerginliğin ortasında, şimdiye kadarki en büyük ortak askeri tatbikatlarını yarın başlatıyor.

Filipinler ve ABD arasında 1951’de imzalanan Karşılıklı Savunma Anlaşması çerçevesinde ilk kez 1991’de yapılan Balikatan (omuz omuza) tatbikatı, her yıl rutin olarak düzenleniyor. Bu yılki asker sayısı ise geçen yılın neredeyse iki katı.

11-28 Nisan tarihleri ​​arasında yapılacak tatbikata 12.000’i ABD’den olmak üzere her iki taraftan toplam 17.600 asker katılacak.

Filipin ordusunun eğitim merkezi direktörü ve tatbikatın sözcüsü Albay Michael Logico, bunun “bu zamana kadarki en büyük tatbikat” olduğunu söyledi.

Logico, Avustralya savunma kuvvetlerinden yaklaşık 111 askerin de katılacağını, ancak onların katılımının “daha küçük kara tabanlı tatbikatlarla” sınırlı olacağını söyledi.

Daha önce, iki ülke arasındaki en büyük ortak tatbikat 11.000’den fazla askerin katıldığı 2015 yılında gerçekleştirilmişti.

Balikatan tatbikatları, Güney Çin Denizi yakınlarındaki Palawan da dahil olmak üzere birçok eyalette gerçekleştirilecek. İki ülke, Palawan adasına amfibi çıkarma yapacak. Filipin ve ABD donanmasına ait firkateynler, Manila’nın kuzeyindeki Zambales eyaleti açıklarındaki sulardan Güney Çin Denizi’ne doğru silahlarını ilk kez ateşleyecek.

“Tayvan’dan bir taş atımı uzaklıkta…”

Daha geniş çaplı tatbikatlar, Filipinler’in geçen ay ABD’nin ülkedeki askeri üslere erişimini genişletme kararının ardından geldi.

Çin, Tayvan’a yakınlığı ile öne çıkan üslere ABD’nin erişimini, bölgenin güvenliğini tehdit eden bir karar olarak nitelendirerek tepki göstermişti.

Logico, Çin’in tatbikata ne tepki vereceği sorusu üzerine, “Topraklarımızı savunmak için mutlak, devredilemez hakkımız var. Savaşa hazır olduğumuzu göstermek için buradayız” yanıtını verdi.

Askeri uzmanlara göre, ABD genişletilmiş bu tatbikat ile Filipinler üzerinden Çin’i hedef alıyor. ABD ordusu, Filipinler’deki Luzon ve Palawan adaları gibi yerlerden Tayvan adasının güneyindeki Bashi Kanalı’nı ve Güney Çin Denizi’ndeki Nansha Adalarını hedef alabilir. Filipinler, Washington’un Hint-Pasifik’te Çin’i çevreleme ve Güney Çin Denizi’ndeki etkisini kırma planları bağlamında önemli bir üs olarak öne çıkıyor.

Filipin Senatosu Dışişleri Komitesi Başkanı ve aynı zamanda Devlet Başkanı Ferdinand Marcos’un kız kardeşi olan Senatör Maria Imelda Marcos, savunma yetkilileriyle yaptığı bir görüşmede, “Beyler, Tayvan ile olan mücadelemiz nedir? Tayvan ile savaşımız nedir? Anlamıyorum, neden tüm askeri tatbikatları Tayvan’dan bir taş atımı uzaklıkta… Luzon’da yapıyoruz?” diye sormuştu.

ABD bölgedeki askeri faaliyetlerini hızlandırdı

ABD Hint-Pasifik stratejisi kapsamında bölgedeki askeri faaliyetlerine hız verdi. Tayland’da 28 Şubat’tan 10 Mart’a kadar süren yıllık Cobra Gold askeri tatbikatı, Asya anakarasındaki en büyük ortak askeri tatbikattı ve ABD tatbikata on yılın en büyük katılımını sağladı. ABD ile Japonya arasındaki Iron Fist 2023 tatbikatı şubat-mart aylarında yapıldı. Güney Kore ve ABD, mart ayında son beş yılın en büyük ortak saha tatbikatlarını gerçekleştirdi. Hindistan ve ABD hava kuvvetleri şu anda Batı Bengal’deki Kalaikunda hava üssünde tatbikat yapıyor.

Bölge ülkelerinin ABD ile artan askeri faaliyetleri sorulduğunda, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, ABD ordusunun dünya çapında geride bıraktığı uzun kargaşa, bölünme ve yıkım listesini hatırlatarak, “Güney Çin Denizi çevresindeki ülkelerin bölgedeki artan ABD askeri konuşlandırmasının ne gibi sonuçları olabileceğini dikkatlice düşünmeleri gerekiyor” dedi.

“ABD’nin bencil çıkarlar peşinde koşan sıfır toplamlı bir zihniyetle bölgedeki askeri konuşlandırmasını artırdığına dair gerçeklerin çok açık olduğunu” ifade eden Mao, “Bu sadece bölgede daha fazla gerginliğe ve daha az barış ve istikrara yol açar” dedi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version