Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

ABD ve Hindistan Stryker zırhlı aracının ortak üretimi için anlaştı

Yayınlanma

ABD ve Hindistan, Yeni Delhi ve Pekin arasındaki gergin sınır anlaşmazlığının ortasında Hint kara kuvvetlerini güçlendirmek amacıyla cuma günü Stryker zırhlı araçlarını ortaklaşa üretme konusunda anlaştı.

Anlaşma, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin’in Hintli mevkidaşları Subrahmanyam Jaishankar ve Rajnath Singh ile Yeni Delhi’de yaptıkları görüşmenin ardından duyuruldu.

ABD’li yetkililerin akşam saatlerinde Başbakan Narendra Modi ile bir araya gelmeleri bekleniyor.

Üst düzey diplomatlar ve savunma yetkililerinin yıllık iki artı iki toplantısı, ABD’li yetkililerin Washington’un İsrail-Hamas çatışması ve Rusya-Ukrayna savaşıyla uğraşırken bile Çin’e odaklanmaya devam edeceğinin sinyallerini defalarca verdiği bir dönemde gerçekleşti.

Basın toplantısı sırasında Austin, “kurallara dayalı uluslararası düzeni korumak için” Washington ve Yeni Delhi arasında savunma işbirliğinin artırılması çağrısında bulundu.

Austin, “Hepimizin zorlu bir küresel güvenlik ortamıyla karşı karşıya olduğumuz bir sır değil,” dedi ve ekledi: “Hindistan ile ortaklığımızdaki ilerlemenin bu kadar önemli olmasının ve ABD’nin bunu daha da güçlendirmeye bu kadar kararlı olmasının nedeni de budur.”

Stryker zırhlı piyade araçları Hindistan’da üretilecek. Üst düzey bir ABD savunma yetkilisine göre Yeni Delhi kısa süre önce Washington’a bir niyet mektubu sundu.

Anlaşma, Japonya ve Avustralya’nın da dahil olduğu bir güvenlik diyaloğu olan Quad’ın iki üyesi olan ABD ve Hindistan arasındaki savunma teknolojisi işbirliğini derinleştirme çabalarının son örneği. Modi’nin haziran ayında Washington’a yaptığı devlet ziyareti sırasında Hindistan Hava Kuvvetleri için General Electric savaş uçağı motorlarının Hindistan’da üretilmesi için resmi bir anlaşma yapılmıştı.

Cuma günkü anlaşma, ileri ABD teknolojisinin transferini içerdiği için “iki ülke arasında artan güvenin işareti” olarak yorumlandı.

Öncelikli olarak askerleri savaşın içine ve dışına taşımak için kullanılan Stryker, düşman birliklerine saldırmak için orta ve büyük kalibreli silahlar da taşıyabiliyor. ABD bu aracı Ukrayna’ya, Rusya’ya karşı yürüttüğü karşı saldırıya yardımcı olması için verdi.

Çin’e karşı donanma işbirliği

ABD’li savunma yetkilisi gazetecilere verdiği demeçte Stryker’ın “gelecekte Hindistan’a özellikle Fiili Kontrol Hattı boyunca ve Çin Halk Cumhuriyeti ile yaşadığı bazı zorluklarla ilgili alanlarda daha fazla kabiliyet kazandırma potansiyeline sahip olduğunu” söyledi.

Fiili Kontrol Hattı (LAC), Hindistan ve Çin’in tartışmalı Himalaya sınırı boyunca uzanan ve 1962 Çin-Hindistan Savaşı’ndan sonra çizilen gayrı resmi bir ateşkes hattıdır. 2020 yılında bu hat boyunca konuşlanmış Çin ve Hindistan askerleri arasında çatışmalar çıkmış ve kırk yılı aşkın bir süredir ilk kez her iki tarafta da ölümler yaşanmıştı.

Denizcilik alanında da ayrıca, ABD Donanması’nın Hindistan’da gemi onarımı ve yakıt ikmali için daha fazla merkez arayacağı kaydedildi. Donanma Hint tersaneleriyle iki anlaşma imzaladı. Gerekçe olarak, Hint-Pasifik bölgesinde daha fazla lojistik sahaya erişim sağlamanın Amerikan gemilerinin arıza sürelerini azaltacağı söylendi.

ABD’li yetkili, Hint Okyanusu’nun gelecekte “daha çekişmeli bir alan” haline geleceğini söyleyerek, ABD’nin Çin’in Güney Çin Denizi’nin ötesine uzanmaya devam edeceği yönündeki “endişelerine” işaret etti.

Yetkili sözlerini şöyle sürdürdü: “Hindistan’la donanmalar arası işbirliği konusundaki ortaklığımız, Hint Okyanusu’nda onlarla birlikte daha fazla işbirliği yapacağımız anlamına geliyor [ve] bu bizim için giderek daha stratejik bir hal alacak.”

Nikkei Asia’ya konuşan Washington merkezli Stimson Center’da kıdemli araştırmacı ve Güney Asya Programı direktörü olan Elizabeth Threlkeld, Hindistan’daki lojistik tesislerin ABD’nin Tayvan Boğazı ve Güney Çin Denizi’ndeki olası bir duruma müdahale etme kabiliyetini artıracağını söyledi.

Threlkeld, “Lojistik işbirliği, tedarik hatlarının çok uzun ve mesafelerin çok büyük olduğu Tayvan ve Güney Çin Denizi’nde olası bir durumda haklı olarak önemli olarak tanımlanan kilit alanlardan biridir” dedi ve ekledi: “Hindistan’da daha fazla ikmal noktası ABD’nin kabiliyetini büyük ölçüde artıracaktır çünkü Japonya ve Singapur’a baktığımızda yeterli kapasite olmayabilir.”

ABD ve Hindistan ayrıca şu anda deniz keşif ve denizaltı iletişimini hedefleyen savunma teknolojisi şirketleri üzerindeki işbirliğini ilerletmek için çalışıyor. Çarşamba günü her iki ülkeden üst düzey yetkililer Yeni Delhi’de savunma girişimleri için özel sermayeyi harekete geçirmek amacıyla düzenlenen bir oturuma katıldılar.

Hint-Pasifik bölgesinin ötesinde Hindistan, merkezi Bahreyn’de bulunan ve ABD Beşinci Filosu ile birlikte çok taraflı bir deniz koalisyonu olan Birleşik Deniz Kuvvetleri’nin tam üyesi olacak.

Hindistan 2001 yılında kurulan ve 30’dan fazla ülkenin üye olduğu koalisyonun artık ortak üyesi. Tam üyelik Hindistan’ın görev gücünde komuta rolü üstlenmesine olanak tanıyacak.

Statü yükseltme Hindistan’ın dış politikada dünya çapında bir aktör olarak öne çıkma ve rekabet etme hedefleriyle uyumlu.

DİPLOMASİ

Lukaşenko: Batı, Ukrayna’daki durumu tüm dünyayı titretecek ölçüde tırmandırmaya çalışıyor

Yayınlanma

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Minsk ve Moskova’nın rakiplerinin her iki ülkeyi de bir çatışmanın içine çekmeye ve durumu ‘tüm dünyayı titretecek’ ölçüde tırmandırmaya çalıştığını söyledi.

Lukaşenko, Minsk’te Bağımsızlık Günü ve ülkenin Nazi işgalcilerinden kurtuluşunun 80. yıldönümü kutlamalarına katılmak üzere Belarus’a giden Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma Başkanı Vyaçeslav Volodin ile görüştü.

TASS haber ajansının aktardığına göre görüşme sonrasında açıklama yapan Lukaşenko, “Bizi bu sınır boyunca dağıtmak, direnişimizi imkânsız hale getirmek, gerilimi tüm dünyayı titretecek bir boyuta taşımak ve çatışmaya dahil etmek için can atıyorlar. Durum çok ciddi ve kesinlikle gardımızı indiremeyiz,” ifadelerini kullandı.

Geçen ay Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın Ukrayna birliklerinin Belarus sınırında toplanmasından endişe duyduğunu, zira Moskova’nın Minsk’in müttefiki olduğunu söylemişti.

Putin ve Lukaşenko arasında konuyla ihlgili olası bir etkileşime ilişkin bir soruyu yanıtlayan Peskov, iki liderin ‘gerekli gördükleri takdirde bunu yapabileceklerini’ kaydetti.

Daha önce Minsk, Ukrayna birliklerinin Belarus sınırına yığınak yaptığını bildirmişti.

Genelkurmay Başkanı Pavel Muraveyko, Ukrayna kuvvetlerinin aktif olarak hareket ettiğini, sınır boyunca periyodik olarak insansız hava araçlarının uçuş yaptığını ve Belarus topraklarında keşif faaliyetlerinin aktif hale geldiğini kaydetti.

Buna karşılık Minsk sınır korumasını güçlendirdi, ilave güç ve araçları yeniden konuşlandırdı.

Belousov: Rusya-Belarus Birlik Devletinin güvenliği için yeni tedbirler alması gerekiyor

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Maduro, ABD ile doğrudan müzakerelerin yeniden başlayacağını duyurdu

Yayınlanma

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ABD ile diplomatik temasların yeniden kurulacağını ve iki ay önce Washington yönetiminden diyaloğu yeniden başlatma teklifi aldıklarını duyurdu.

İki ülke, yarın doğrudan görüşmelere geri dönecek.

Maduro, Venezolana de Televisin‘e verdiği demeçte “Yeni anlaşmalar imzalamak ve daha önce imzalanmış anlaşmaları uygulamak için müzakere edeceğiz. Diyalogdan, karşılıklı anlayıştan, ilişkilerimizin geleceğinden, Venezuela’nın egemenliğine ve bağımsızlığına tam saygı göstererek değişimden yanayım,” dedi.

Venezuela lideri, ayrıca ABD’nin yaptığı anlaşmalara sadık kalması gerektiğini vurguladı.

Maduro, devlet başkanlığı seçimlerinde iktidar partisinden resmen aday gösterildi. Seçimler 28 Temmuz 2024 tarihinde yapılacak.

Aynı zamanda, seçmenlerin yüzde 54’ünden fazlasının desteğiyle ülkedeki en popüler siyasetçi muhalefetin temsilcisi Maria Corina Machado olarak öne çıkıyor.

Geçen yılın aralık ayında Venezuela Yüksek Mahkemesi, Maria Corina Machado’yu siyasi haklardan mahrum bırakarak seçimlere katılmasını yasaklamıştı.

Mahkeme, kararına gerekçe olarak muhalefet liderinin bir ‘yolsuzluk planına’ karışmış olmasını göstermişti.

Temmuz 2023’te Maria Corina Machado’nun Venezuela’da 15 yıl boyunca kamu görevinde bulunması yasaklandı. Mart ayında da muhalif Henrique Capriles’e benzer bir yasak getirilmişti.

Ekim ayına gelindiğinde hükümet ve muhalefet, diyaloğun yeniden başlatılması ve seçimlerin düzenlenmesi için meşru bir seçim sürecinin güvence altına alınmasını içeren bir anlaşma imzaladı.

Bunun ardından ABD, Venezuela’ya yönelik yaptırımları geçici olarak hafifletti ve ülkenin petrol, doğalgaz ve altın sektörlerini kapsayan işlemlere izin veren genel lisanslar çıkardı. Geçici hafifletme Nisan 2024’e kadar geçerliydi. Ülkenin petrol ve doğalgaz sektörüne yönelik yaptırımlar 2019 yılında seçim hileleri iddiasıyla uygulanmıştı.

Maduro, ABD yetkililerinin ‘bir şiddet dalgası başlatma’ ve ülkeyi işgal etme niyetinde olduğunu belirtmiş ve ’emperyalizme karşı çıkan tüm hükümetlerin’ saldırı altında olduğuna işaret etmişti.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

ŞİÖ zirvesine hazırlanan Astana ilk konuğu Xi’yi ağırlıyor

Yayınlanma

Kazakistan’ın başkenti Astana 3-4 Temmuz’da düzenlenecek olan Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Liderler Zirvesi’ne hazırlanıyor.

Zirve öncesi bugün Astana’ya varan ilk lider Çin Devlet Başkanı Xi Jinping oldu. Xi, yaptığı yazılı açıklamada, ülkeye ziyaretinden ve ŞİÖ zirvesinden beklentilerini açıkladı.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping salı günü yaptığı açıklamada Pekin’in “hegemonyacılığa, güç politikasına ve blok çatışmasına” karşı çıktığını ve çok kutuplu dünyayı savunduğunu söyledi.

Metni Kazinform haber ajansı tarafından yayınlanan Çin ve Kazakistan – Yeni ufuklar için ortak bir arzu başlıklı makalede Xi, “Benzeri görülmemiş, çığır açan, tarihi değişimler karşısında Çin tarafı, Kazak tarafı ile birlikte kriz zamanlarında yeni fırsatlar yaratmaya ve yeni perspektifler açmaya hazırdır” dedi.

Çin lideri, ziyaretinin Kazakistan’la “yüzyıllardır süregelen iyi dostluk ve kapsamlı işbirliği geleneğini çoğaltmasını” ve Çin-Kazak “ebedi kapsamlı stratejik ortaklığını” yeni bir zirveye taşımak amacıyla ikili ilişkilerin daha da geliştirilmesi için yeni planların ana hatlarını belirlemesini beklediğini kaydetti.

Kazakistan’ın ŞİÖ dönem başkanlığını öven Çin Devlet Başkanı, her iki ülkenin de uluslararası ve bölgesel meselelerde benzer pozisyonlara sahip olduğunu, ortak, entegre ve sürdürülebilir güvenlik kavramının uygulanmasını savunduğunu, dünya barışı, küresel kalkınma ve adil bir dünya düzenine ulaşmak için çaba gösterdiğini kaydetti.

Xi Jinping’in ŞİÖ zirvesinden sonra Tacikistan’a geçmesi planlanıyor.

Belarus’un katılımı

ŞİÖ üye devletleri Başkanlar Konseyi’nin 24. toplantısı 4 Temmuz’da Astana’daki Bağımsızlık Sarayı’nda yapılacak. Toplantıya BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve çeşitli uluslararası örgütlerin başkanlarının katılması bekleniyor.

15 Haziran 2001 tarihinde Şanghay’da kurulan örgüt, başlangıçta Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Çin, Tacikistan ve Özbekistan olmak üzere altı ülkeden oluşuyordu.

2017 yılında Hindistan ve Pakistan, 2023 yılında ise İran bloğa katıldı. Belarus’un da örgüte katılım sürecini yakında tamamlaması bekleniyor.

Bu arada Hindistan Başbakanı Modi’nin ŞİÖ zirvesine katılmayacağı, onun yerine Hindistan heyetine Dışişleri Bakanı S. Jaishankar’ın liderlik edeceği kaydedildi.

Zirveye katılması beklenmese de Taliban zirvenin önemli aktörlerinden biri olacak. Afganistan ŞİÖ’de gözlemci statüsüne sahip ancak ülke Ağustos 2021’de Taliban’ın kontrolüne geçtiğinden beri ŞİÖ toplantılarına davet edilmiyor. Ancak ocak ayında Kazakistan Taliban ‘ı terör örgütleri listesinden çıkardı ve Rusya da aynı şeyi yapmayı düşünüyor. Bu da gelecekte Afganistan’ın ŞİÖ toplantılarına gözlemci olarak ya da daha fazla katılması için davet edilmesini sağlayabilir.

Zirveyle ilgili ana tartışmalardan biri ise Belarus’un örgüte katılımı. Belarus’un katılımının grubun genişlemesine hizmet edeceği ama aynı zamanda odak noktasını da kaydırabileceği tartışılıyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü 1 Temmuz’da yaptığı açıklamada, “Çin, bu [ŞİÖ] zirvesinin daha fazla fikir birliği oluşturmaya yardımcı olacağına, yeni bir işbirliği sayfası açacağına ve tüm ülkelerin güvenlik, istikrar, kalkınma ve refahına ve insanlık için ortak bir geleceği olan bir topluluk inşa etmeye katkıda bulunacağına inanıyor” dedi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English