Diplomasi
AB’den Orta Koridor’a 10 milyar avro yatırım sözü

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB-Orta Asya zirvesinde, giderek parçalanan dünyada Trans-Hazar Ulaştırma Koridoru’nun (Orta Koridor) Orta Asya ile Avrupa arasındaki bağları güçlendireceğini belirtti. AB’nin Küresel Geçit girişimi kapsamında koridora 10 milyar avro yatırım yapacağını ve 2025’te Özbekistan’da yatırımcı forumu düzenleneceğini açıklayan von der Leyen, Orta Asya’nın kritik maden kaynaklarına dikkat çekerek AB’nin yerel sanayinin geliştirilmesinde ortak olmak istediğini vurguladı.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği-Orta Asya zirvesinde yaptığı konuşmada, “Giderek parçalanan dünyada Trans-Hazar Ulaştırma Koridoru (Orta Koridor), Orta Asya ülkeleri ile Avrupa arasındaki bağları güçlendirecektir,” dedi.
Von der Leyen’e göre, Karadeniz’e ulaşım için Orta Asya ve Güney Kafkasya ülkeleri arasındaki sınır geçişlerinin sorunsuz olması gerekiyor.
Ursula von der Leyen, otuz yıllık kapalılığın ardından Ermenistan’ın Türkiye ve Azerbaycan ile sınırlarının açılmasının bir dönüm noktası olacağını ve Avrupa ile Orta Asya’yı daha önce hiç olmadığı kadar yakınlaştıracağını belirtti.
Von der Leyen konuşmasında, “Orta Asya, Küresel Geçit’in belirleyici bir unsuru, Avrasya’nın güçlü kalbidir. Bu nedenle Küresel Geçit yatırım gündemimiz bu bölgeye odaklanmıştır. Geçen yıl Trans-Hazar Ulaştırma Koridoru için 10 milyar avro taahhüt ettik. Bu, Avrupa ile Orta Asya arasındaki kara yolu seyahat süresini neredeyse yarı yarıya azaltarak 15 güne indirecek. Koridor aynı zamanda bölgelerimiz arasındaki kullanılmayan iş potansiyelini ortaya çıkaracak ve beş Orta Asya ülkesiyle bağları ve ticareti güçlendirecektir,” dedi.
Yetkili, “Bugün, 2025 yılında Özbekistan’da yeni bir yatırımcı forumu düzenleneceğini duyurmaktan memnuniyet duyuyorum. Bu, koridor için özel finansman sağlayacak ve ilerlemeyi değerlendirmemize olanak tanıyacak,” ifadelerini kullandı.
Avrupa Komisyonu Başkanı ayrıca, bölgenin muazzam kaynaklara sahip olduğunu belirterek Orta Asya ülkelerinin kritik öneme sahip madenlerinin önemini vurguladı.
Ursula von der Leyen, “Bölge, dünya manganez rezervlerinin yüzde 40’ına, ayrıca lityum, grafit ve diğer değerli minerallere sahip. Bu ham maddeler gelecekteki küresel ekonominin can damarıdır. Aynı zamanda küresel oyuncular için bir ‘cazibe merkezi’ konumundadır. Bazıları sadece çıkarma ve sömürmeyle ilgileniyor. Avrupa’nın teklifi farklı. Biz aynı zamanda yerel sanayinizin geliştirilmesinde de ortağınız olmak istiyoruz. Katma değer yerelde kalmalı,” diye ekledi.