DİPLOMASİ

AB’den Rus milyarderlere yaptırımlardan kurtulma şartları

Yayınlanma

Avrupa Birliği (AB), yaptırımların kaldırılması karşılığında Rus milyarderlerden Rusya ekonomisinden tamamen çekilmelerini talep etti. Bu talep, beş Rus milyarderin temyiz başvurusuna ilişkin duruşmada AB Konseyi temsilcileri tarafından dile getirildi.

Avrupa Birliği (AB), yaptırımların kaldırılması karşılığında Rus milyarderlerden Rusya ekonomisinden tamamen çekilmelerini talep ediyor. Bu talep, 11 Şubat’ta Lüksemburg’daki Avrupa Birliği Yüksek Adalet Divanı’nda beş Rus milyarderin temyiz başvurusuna ilişkin yapılan duruşmada AB Konseyi temsilcileri tarafından dile getirildi.

RBK gazetesinin haberine göre, Sinara Group ve Pipe Metallurgical Company’nin eski sahibi Dmitriy Pumpyanskiy, Magnitogorsk Demir ve Çelik Fabrikası (MMK) yönetim kurulu başkanı Viktor Raşnikov, Uralhim’in eski sahibi Dmitriy Mazepin, Alfa Group’un kurucu ortağı German Han ve Yandex’in eski genel müdürü Tigran Hudaverdyan, AB’nin kendilerini yaptırım listesinde tutma kararına itiraz etti.

AB Konseyi’nin hukuk danışmanı, söz konusu isimşerin “Rusya’da faaliyet gösteren önde gelen iş insanları” olmaları nedeniyle yaptırımlara tabi tutulduğunu belirtti.

Danışman, milyarderlerin yaptırımlardan kurtulmak için Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesine karşı kamuoyu önünde açıklama yapmalarının yanı sıra, Rusya ekonomisinden “gerçekten ve tamamen” çekilmeleri gerektiğini vurguladı.

Bu, milyarderlerin sadece şirketlerdeki pozisyonlarını bırakmaları veya varlıklarını devretmeleriyle sınırlı kalmayıp, fiilen kontrolü de kaybetmeleri anlamına geliyor.

AB Konseyi, bir milyarderin Rusya’da “önde gelen bir iş insanı” olmaktan çıktığını kanıtlamasının kendi sorumluluğunda olduğunu da sözlerine ekledi.

Milyarderler, yaptırım listesinden çıkmak istiyorlarsa, bir Rus şirketindeki hisselerini satıp aynı anda başka bir şirkette varlık edinemeyecekler.

Belçikalı hukuk firması YS Advisors’ın kurucusu ve yaptırım uzmanı Yuriy Şumilov, mahkemenin argümanını şöyle yorumladı:

“AB Konseyi, esasen iki durumda yaptırımları kaldırabileceğini söyledi: Birincisi, siyasi bir kararın parçası olarak (örneğin bir kişi AB Konseyi’nin hedefleriyle tutarlı olduğuna inandığı bir şey yaptığında) ve daha resmi bir şekilde: Bir iş insanı dış politika düzleminde herhangi bir şey yapmayabilir ama yaptırım kriterini yasal olarak uygulanamaz hale getirecek adımlar atabilir. Buna göre, ‘Rusya’da faaliyet gösteren önde gelen bir iş insanı’ olarak yaptırım listesine alınmışsa, Rusya ekonomisinden çekilebilir ve böylece kriteri yerine getirmeyi bırakabilir.”

Nadmitov, İvanov and Partners hukuk firmasının yönetici ortağı Aleksandr Nadmitov’a göre, AB mahkemeleri daha önce yaptırım listesinden çıkmanın yollarına ilişkin bu kadar net bir açıklama yapmamıştı.

Genellikle bu davalar Rusya’dan uzaklaşma, siyasi açıklamalar ya da Rus şirketlerinin yönetiminden çekilme olgularına atıfta bulunuyordu. Nadmitov, “Ancak, bağımsız ve yeterli bir dışlama kriteri olarak bir işletmenin satışı daha önce bu kadar kesin bir şekilde teyit edilmemişti,” ifadesini kullandı.

Öte yandan RTVI kanalı, Rus milyarderlere yönelik yaptırımların kaldırılması vakalarının çoğunun Avrupa Birliği’nde görüldüğünü belirtiyor.

Mahkeme kayıtları, medyada çıkan haberler ve gazeteciler tarafından analiz edilen devlet kayıtlarına göre, AB yargı alanında 42 başarılı girişimden en az 18’i gerçekleşti.

FTL Advisers avukatı Yekaterina Drozdova, Avrupa’da yaptırımların kaldırılmasının genellikle daha kolay olduğunu, zira yaptırım listelerinin mart ve eylül aylarında olmak üzere yılda iki kez gözden geçirildiği tek yargı alanı olduğunu ifade etti.

RTVI, AB’nin eski Eurochem CEO’su Dmitriy Konov, eski Sistema üst düzey yöneticisi Sergey Mndoyants, eski Ozon CEO’su Aleksandr Şulgin ve eski Sibur CEO’su Vladimir Raşevski (kısmen) hakkındaki yaptırımları kaldırdığını hatırlattı.

Batılı ülkeler, Rus milyarderlere uygulanan yaptırımların yarısını kaldırdı

Çok Okunanlar

Exit mobile version