Diplomasi
AB’den Rusya’ya yaptırım paketi: Bankalar, alüminyum ve medya hedefte

Avrupa Birliği, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesinin üçüncü yıl dönümünde Rusya’ya yönelik 16’ncı yaptırım paketini yürürlüğe koydu. Yeni yaptırımlar kapsamında 13 Rus bankası SWIFT sisteminden çıkarılırken, Rusya’dan alüminyum ithalatı da yasaklandı. Ayrıca, Rusya’nın ‘savaş çabalarını’ desteklediği iddia edilen kişi ve kuruluşlara yönelik yeni kısıtlamalar getirildi.
Avrupa Birliği (AB), Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesinin üçüncü yıl dönümüne denk gelen 16’ncı yaptırım paketini kabul etti.
Bu yeni yaptırımlar, Rusya’nın finans sektörünü, ticaretini ve savaş kapasitesini hedef alıyor.
Yaptırımlar kapsamında, Rusya’nın finans ve bankacılık sistemi için önemli olduğu düşünülen 13 bölgesel banka, uluslararası ödeme sistemi olan SWIFT’ten çıkarıldı.
Avrupa Komisyonu, bankaların isimlerini açıklamadı. Ayrıca, AB, Rusya Merkez Bankası’nın Finansal Haberleşme Sistemini (SPFS) kullanan Rusya dışındaki kredi veya finans kuruluşları için de ilk kez işlem yasağı getirdi.
AB, Rusya’dan yapılan birincil alüminyum ithalatını da yasakladı. Yasağın bir yıl sonra yürürlüğe girmesi planlanıyor.
Bu geçiş döneminde, AB ülkeleri Rusya’dan 275 bin ton alüminyum satın alabilecek. Ek olarak, Rusya’nın “gölge filosuna” ait 74 gemi daha kara listeye alındı. Bunların çoğunluğu petrol tankerleri. Halihazırda AB yaptırımları altında toplam 153 gemi bulunuyor.
Brüksel ayrıca, petrol tavan fiyatını aşmak ve insansız hava araçları ve roketler için parça taşımak için kullanılan Rus limanları ve havalimanlarıyla yapılan işlemleri de yasakladı.
AB, “Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve bağımsızlığını tehdit eden” eylemlerden sorumlu tuttuğu 48 gerçek kişi ve 35 tüzel kişiyi de kara listeye aldı.
Hindistan, Kazakistan, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Singapur, Türkiye ve Özbekistan’dan olmak üzere, ticaret kısıtlamalarını ihlal eden veya hassas mallar satın alan 53 şirket de yaptırım listesine dahil edildi.
AB, Rusya’ya petrol ve gaz çıkarılması için gerekli olan yazılım, ekipman ve teknolojilerin tedarikini de yasakladı.
İnsansız hava araçlarını kontrol etmek için kullanılabileceği gerekçesiyle oyun konsollarına da benzer kısıtlamalar getirildi.
Rusya’ya ihracatı yasaklanan ve savunma sanayiinde kullanılabilecek maddelerin listesi de genişletildi. Bu listeye, kloropikrin ve diğer toplumsal olaylara müdahale araçlarının kimyasal öncüleri, krom bileşikleri, kimyasallar, bazı plastik ve kauçuk türleri de dahil edildi.
Avrupa’da sekiz Rus medya kuruluşunun yayın yapması da yasaklandı. Kara listede EADaily, Lenta, NewsFront, RuBaltic, SouthFront, Stratejik Kültür Vakfı ve Krasnaya Zvezda yer alıyor.
AB, bu kuruluşların “Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü saldırgan savaşın başlatılmasında ve desteklenmesinde ve ayrıca komşu ülkelerin, AB’nin ve üye devletlerinin istikrarsızlaştırılmasında önemli bir rol oynadığını” vurguladı.
Öte yandan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, yeni yaptırım paketini yorumlayarak, barış görüşmelerinin başlaması durumunda “Ukrayna’yı mümkün olduğunca güçlü bir konuma getirmek” gerektiğini ve “yaptırımların bir baskı aracı sağladığını” belirtti.
Kallas, “Rusya, üç yıldır yorulmak bilmeden Ukrayna’yı bombalıyor ve başkasının topraklarını ele geçirmeye çalışıyor. Kimin saldırgan olduğuna, kimin ödeme yapması ve bu savaşın sorumluluğunu taşıması gerektiğine dair hiçbir şüphe yok,” dedi.