Amerika

ABD’li senatörlerden Rus petrolü alan ülkelere yüzde 500 gümrük vergisi tehdidi

Yayınlanma

ABD Senatosu’nda, Rusya’nın Ukrayna ile barış anlaşmasını reddetmesi durumunda Rus kaynaklarını (petrol, doğalgaz, uranyum vb.) satın alan ülkelere yüzde 500 gümrük vergisi uygulanmasını öngören yasa tasarısı hazırlandı. Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörlerin ortak hazırladığı tasarı, barış görüşmelerinin başarısız olması veya Rusya’nın anlaşmayı ihlal etmesi halinde devreye girecek.

ABD Senatosu’nda, Kremlin’in Ukrayna ile barış anlaşmasını reddetmesi halinde Rusya’ya karşı yeni yaptırımlar öngören bir yasa tasarısı hazırlandı.

The Washington Times‘ın haberine göre tasarı, Rusya’dan petrol, doğalgaz, uranyum ve diğer kaynakları satın alan ülkelerden ithal edilen ürünlere yüzde 500 gümrük vergisi uygulanmasını içeriyor.

Tasarıyı Cumhuriyetçi Parti’den Senatör Lindsey Graham ve Demokrat Parti’den Senatör Richard Blumenthal sundu.

Tasarının ortak imzacıları arasında hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat Partili 50 senatör bulunuyor.

Kaynak alıcısı ülkelere yönelik vergilere ek olarak, tasarı Rusya’yı destekleyen şahıslara karşı yaptırımlar da içeriyor.

Yaptırımların, barış görüşmelerinin başarısız olması veya bir anlaşmaya varılması ancak Rusya tarafından ihlal edilmesi durumunda yürürlüğe girmesi öneriliyor.

Senatörler ortak açıklamalarında, “Rusya’ya yönelik bu yaptırımlar hazır ve Senato ile Temsilciler Meclisi’nde oylamaya sunulursa her iki partiden ve her iki meclisten de öncelikli destek alacaktır,” ifadelerini kullandı.

Senatörler, Başkan Donald Trump ve ekibinin 2025 yılında savaşı sona erdirerek “özgür ve demokratik Ukrayna’nın korunmasını sağlayacağını” umduklarını belirtti.

Daha önce Başkan Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna’da barış konusunda anlaşamaması halinde Rus petrolüne yüzde 25 ila 50 arasında gümrük vergisi getireceğini açıklamıştı.

Trump, Rusya’dan petrol alan yabancı şirketlerin ABD’de iş yapamayacağını kaydetti.

Trump ayrıca, Putin’in Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin meşru olmadığı yönündeki açıklamaları ve ülkede dış yönetim kurulması önerisi nedeniyle “çok kızgın” ve “öfkeli” olduğunu belirtti.

Reuters‘a konuşan konuya vakıf kaynaklar, Moskova’nın “Ukrayna’da ateşkes görüşmelerini uzatması” nedeniyle ABD Başkanı’nın yönetiminin “önümüzdeki aylarda” bir barış anlaşmasına varılamayacağı sonucuna vardığını söyledi.

Kaynaklara göre bu nedenle Beyaz Saray, Rusya’yı tutumunu yeniden gözden geçirmeye zorlayabilecek ekonomik ve diplomatik önlemleri tartışmaya başladı.

Beyaz Saray’da artık olası barış senaryolarından hiçbirinin tam olarak gerçekçi görülmediği belirtiliyor.

Reuters ajansının kaynakları, bu durumun Washington’un üç yıldan fazla süredir devam eden savaşın belirsiz bir süre daha uzayacağı ve Ukrayna’nın Batı’dan ek askeri ve mali desteğe ihtiyaç duyacağı yönündeki endişelerini artırdığını kaydetti.

ABD Hazine Bakanı: Yaptırımların geleceği Rusya’nın adımlarına bağlı

Çok Okunanlar

Exit mobile version