ABD’li senatörlerden oluşan bir grup, Rusya’nın dondurulmuş 300 milyar dolarlık varlıklarının tamamının Ukrayna’ya devredilmesi için çağrıda bulundu. Senatörler, Trump yönetiminden bu konuda daha kararlı adımlar atmasını ve müttefikleri ikna etmesini talep etti. Bu adımın, Ukrayna’ya destek sağlamanın yanı sıra Rusya’ya müzakereler için baskı yapmanın bir yolu olduğu iddia edildi.
ABD’de Cumhuriyetçi ve Demokrat partilerden bir grup senatör, Rusya’nın dondurulan varlıklarının Ukrayna’ya destek amacıyla kullanılması için “daha kararlı adımlar” atılması çağrısında bulundu.
Senatörler, Başkan Donald Trump yönetiminden, 300 milyar doların üzerindeki varlıkların tamamının Kiev’e yardım olarak gönderilmesini ve müttefiklerin de bu yönde ikna edilmesini talep ediyor.
Reuters‘ın ulaştığı, Dışişleri Bakanı Marco Rubio’ya hitaben yazılan dilekçede senatörler, yönetimin Moskova üzerindeki baskıyı artırmak için hangi finansal araçları kullanmaya ne kadar hazır olduğunu soruyor.
Özellikle Beyaz Saray’ın, ABD ve Avrupa Birliği’nin (AB) elindeki Rus varlıklarını, Moskova’nın barış görüşmelerinde etkilemenin bir yolu olarak kullanma şansını değerlendirip değerlendirmediği merak ediliyor.
Senatörler ayrıca, Washington’ın AB, G7 ve diğer müttefikleri Rus varlıklarını Kiev’e devretmeye ikna edebileceği bir planın hazırlanıp hazırlanmayacağını da soruyor.
Ek olarak, Trump yönetiminin bu varlıkların Ukrayna tarafından askeri teçhizat alımı için kullanılmasına onay verip vermeyeceği de merak konusu.
Dilekçeye Cumhuriyetçiler Todd Young ve Lindsey Graham ile Demokratlar Richard Blumenthal ve Tim Kaine imza attı.
Rusya’nın varlıklarına el konulması ve Ukrayna’nın yeniden inşası için kullanılması fikri, ABD Kongresi’nde birkaç yıldır tartışılıyor.
Kongre üyeleri, bu adımın Amerikan vergi mükellefleri için ek maliyetlerden kaçınmaya yardımcı olacağını ve aynı zamanda Moskova’yı barış anlaşmasına zorlamak için baskıyı artıracağını öne sürüyor.
Geçen yılın aralık ayındaki AB zirvesinde, Rusya’nın dondurulan varlıklarının, Moskova’nın Ukrayna’ya savaş tazminatı ödemeyi kabul etmesine kadar erişilemez hâlde kalmasına karar verildi.
Reuters‘ın aktardığına göre Moskova, bu varlıkların yıkılan altyapının yeniden inşası için kullanılması ihtimalini, bu tutarın 200 milyar dolarlık kısmının Rusya Federasyonu’na bağlanan bölgelere gönderilmesi şartıyla kabul ediyor.
Moskova’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesinin ilk günlerinde Batılı ülkeler, Rusya Merkez Bankası ve Varlık Fonu’na yaptırımlar uygulayarak, G7 ülkelerinde bulunan fonları bloke etti.
Rusya Merkez Bankası’nın resmi verilerine göre, 2022’nin başında uluslararası rezervleri 207 milyar avro, 67 milyar Amerikan doları, 37 milyar İngiliz sterlini ve Japon yeni, Kanada ve Avustralya dolarları dâhil 64 milyar dolar değerinde diğer para birimlerini içeriyordu.
Uzun süren tartışmalara rağmen, Rusya’nın varlıklarına el konulması fikri henüz oybirliğiyle desteklenmedi.
Almanya, Fransa ve Avrupa Merkez Bankası daha önce buna karşı çıkarak, avronun küresel bir para birimi olarak istikrarı için olası risklere işaret etmişti.
Geçen yılın sonbaharında Washington ve Brüksel alternatif bir mekanizma üzerinde anlaştı: Ukrayna’ya 50 milyar dolarlık bir kredi verilecek ve bu kredinin geri ödeme kaynağı Rusya’nın varlıklarından elde edilen faiz gelirleri olacaktı.
Dondurulan varlıklardan elde edilen yıllık kârın 3 ila 5 milyar avro olduğu tahmin ediliyor.