AVRUPA

AB’nin ambargosuna rağmen Çekya, Rusya’dan petrol ithalatını artırdı

Yayınlanma

Çekya’nın Devlet petrol boru hattı operatörü MERO’dan yapılan açıklamaya göre, ülkenin Rusya’dan petrol alımını azaltma planına rağmen yılın ilk yarısında Rus ham petrolünün ülkenin ithalatındaki payı arttı.

Rus petrolü toplam ithalatın yüzde 65’ini oluştururken, bu oran 2022 yılının tamamında yüzde 56, 2021’de ise yüzde 49’du.

Çekya, Ukrayna üzerinden Drujba boru hattı ve Almanya’daki TAL boru hattına bağlanan IKL boru hattı aracılığıyla petrol ithal ediyor.

Reuters’ın aktardığına göre MERO’nun açıkşamasında “Bu yılın ilk altı ayında Rusya’dan (Drujba boru hattı üzerinden) yapılan petrol ithalatının diğer ülkelerden (IKL boru hattı üzerinden) yapılan ithalata oranı, yuvarlanmış olarak, yüzde 65,35 oldu,” ifadelerine yer verildi.

MERO’nun ana müşterisi, Polonya’nın Litvinov ve Kralupiy’deki iki rafinerisini işleten PKN ORLEN’in (PKN.WA) bir birimi olan rafineri ORLEN Unipetrol.

Çekya, Avrupa Birliği (AB) yaptırımlarından muafiyet kapsamında Rus boru hattından petrol ithal edebiliyor, zira ülke şu anda IKL ve TAL boru hatları aracılığıyla alternatif güzergahtan yılda yaklaşık 7 milyon tonluk ihtiyacını tam olarak karşılayamıyor.

MERO, 2024-2025 döneminden itibaren tamamen Rusya dışındaki ülkelerden petrol tedarikine geçişi mümkün kılacak bir TAL iyileştirme çalışmasına başlamıştı.

ORLEN Unipetrol, tüm düzenlemelere uygun olarak faaliyet gösterdiğini söylemenin ötesinde Rusya’dan artan tedarik oranı hakkında yorum yapmadı.

Yıllık 5,4 milyon ton kapasiteye sahip olan ve Rus petrolüyle çalışan Litvinov rafinerisini, TAL boru hattının yükseltilmesi için diğer karışımlara dönüştürmeye hazırladığını söyledi.

ORLEN Unipetrol, yaptığı açıklamada “Ekim ayında Litvinov rafinerisinde yaklaşık bir aylık bir deneme testi gerçekleştireceğiz ve bu süre zarfında sadece Rusya dışındaki ülkelerden gelen ham petrolleri işleyen üretim teknolojisini test edeceğiz,” diyerek Orta Doğu, Güney Amerika ve Kuzey Denizi’nden gelen ham petrollerin test edileceğini belirtti.

Açıklamada, “Yaklaşık dört yılda bir düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz genel bakım ve modernizasyona ek olarak, Litvinov rafinerisinin TAL boru hattı kapasite artırımından sonra Rusya dışındaki ülkelerden gelen ham petrole geçmesini sağlamak için teknolojik modifikasyonlar gerçekleştireceğiz,” bilgisi paylaşıldı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version