AVRUPA

Alman hükümeti ‘bürokrasiye’ savaş açtı

Yayınlanma

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, ekonomik sıkıntılarla mücadele etmek için, ‘bürokrasi küfünü’ temizleyerek büyümeyi artırma sözü verdi.

Scholz Çarşamba günü, ekonomiyi yeniden ayağa kaldırmak için federal hükümet, eyaletler, belediyeler ve muhalefet arasında bir ‘Almanya paktı’ çağrısında bulundu.

Scholz, hafta sonu koşu yaparken düşmesinden bu yana taktığı göz bandıyla Federal Meclis’te (Bundestag) yaptığı konuşmada, “Yıllar ve on yıllar boyunca ülkemizin üzerine çöken bürokrasi, riskten kaçınma ve umutsuzluk küfünü ancak birlikte silkeleyebiliriz,” dedi.

SPD, Yeşiller ve liberal Hür Demokratlardan (FDP) oluşan ‘trafik lambası’ koalisyonu iç çekişmelerden ve anketlerdeki düşüşten muzdarip olan Scholz, ülkeyi ‘gerileme senaryolarından ve panik tacirliğinden siyasi kazanç elde etmek isteyenlere’ karşı savunmanın tek yolunun yeni bir ‘ulusal ivme’ yaratmak olduğunu söyledi.

Scholz, “Almanya’yı ne zaman dolaşsam herkes bana ülkeyi yeniden rayına oturtmamı, işlerin daha hızlı, daha az karmaşık ve bürokratik bir şekilde yürümesini sağlamamı söylüyor,” dedi.

Hükümet taslak hazırladı: ‘Almanya paktı’

EURACTIV’in elde ettiği ve hükümet tarafından hazırlanan bir taslak belgeye göre, izin prosedürlerini hızlandırmak için federal hükümet ve eyaletler arasında ortak bir politika paketi önerisini de içeren bir ‘Almanya paktı’ çağrısı yapılıyor.

Bu paket inşaat, altyapı ve ağır nakliye gibi alanlarda idari süreçlerin basitleştirilmesini ve sürecin daha fazla dijitalleştirilmesini içeriyor.

CDU da ‘bürokrasiye’ işaret ediyor ama ihtiyatlı 

Ana muhalefetteki Hıristiyan Demokrat CDU’nun lideri Friedrich Merz de ülkenin ‘bürokrasi içinde boğulduğunu’ ve bunun 2021’de Angela Merkel’in CDU ve SPD arasındaki ‘büyük koalisyonunun’ yerine geçen mevcut hükümet tarafından daha da kötüleştirildiğini ileri sürdü.

Öte yandan Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin CDU’lu başbakanı Hendrik Wüst, “Sözde ‘Almanya paktı’, halihazırda uygulanmakta olan ve eyaletler tarafından uzun süredir talep edilen projeler için tamamen bir PR çalışmasıdır,” diyerek çağrıya yönelik itirazını dile getirdi.

Fakat CDU’nun Bavyera’daki kardeş partisi CSU’nun parlamento lideri Alexander Dobrindt, CDU/CSU’nun ‘işbirliğine hazır’ olduğunu söyledi. Buna ek olarak Dobrindt, Scholz’un teklifinin ‘kendi hükümeti içinde kilit konularda artık çoğunluk olmadığının’ bir işareti olduğunu savundu.

Almanya’nın eyaletlerinin bakan ve başkanlarının Perşembe günü ‘Brüksel deklarasyonunu’ sunmaları bekleniyor. EURACTIV tarafından görülen taslakta, özellikle AB’nin Ortak Avrupa Çıkarına Yönelik Önemli Projeleri (IPCEI) ve devlet yardımı kurallarıyla ilgili olarak ‘daha kısa ve basit planlama ve izin prosedürleri’ çağrısında bulunuluyor.

Ek teşvik paketi yok

Scholz, ekonomiyi canlandırmak için ek teşvik paketleri fikrini reddederek, hükümetinin yeşil dönüşüm ve çip üretimi için on milyarlarca destek de dahil olmak üzere zaten rekor miktarda yatırım yaptığını savundu. Şansölye bunun yerine, Almanya’nın AB’deki benzerlerinin gerisinde kaldığı çevrimiçi devlet hizmetleri ve e-faturalar için dijitalleşmeyi hızlandırarak ve startup’ların kurulmasını ve büyümesini kolaylaştırarak büyümeyi yeniden canlandırma sözü verdi.

Scholz, hükümetinin, sık sık geç kalan trenleri ‘ulusal bir endişe kaynağı’ haline gelen devlete ait Deutsche Bahn demiryolu ağındaki yatırım eksikliğiyle de mücadele ettiğini söyledi.

Metal sendikasından destek

Almanya’nın en büyük işçi sendikası IG Metall’in yönetim kurulu üyesi Wolfgang Lemb, ülkenin iddialı ‘yeşil dönüşüm’ünün bir parçası olarak sanayi ve enerji ağında düzenlemeler yapmak için önümüzdeki birkaç yıl içinde 20.000’den fazla ek onay verilmesi gerekeceği konusunda uyarıda bulunan Scholz’un sözlerini memnuniyetle karşıladı. 

Financial Times’ın (FT) aktardığına göre Berlin’de düzenlenen bir etkinlikte konuşan Lemb, “Bu, mevcut planlama ve onay prosedürü ile yapılamaz. Almanya’nın modernleşmesi, hızlanması ve dijitalleşmesi için her zamankinden daha acil bir durum söz konusu,” dedi.

İmalat sanayisinde durum kötüleşiyor

Öte yandan dün açıklanan Alman imalat verileri de işlerin daha da kötüye gittiğine işaret ediyor.

Alman imalatçıların siparişleri, üç yıl önceki pandemi şokundan bu yana aylık bazda en hızlı düşüşünü yaşadı.

Temmuz ayında Almanya’da sanayi siparişlerinde yaşanan yüzde 11,7’lik düşüş, Nisan 2020’den bu yana görülen en büyük düşüş oldu. Değeri 50 milyon avroyu aşan büyük tutarlı siparişler hariç tutulduğunda, sanayi siparişleri Temmuz ayında yüzde 0,3 arttı. Alman sanayisinde ciro ise Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 1 azaldı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version